Türkiye ve İsrail'den ilişkileri normalleştirme kararı: Büyükelçiler yeniden atanacak

İsrail Başbakanı Yair Lapid, İsrail ve Türkiye ilişkileri tamamen normalleştirme kararı aldıklarını açıkladı. Karar doğrultusunda Türkiye ve İsrail; karşılıklı olarak yeniden büyükelçi atayacak.

GİRİŞ 17.08.2022 14:19 GÜNCELLEME 18.08.2022 09:50
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

İsrail Başbakanı Yair Lapid, İsrail ve Türkiye ilişkileri tamamen normalleştirme kararı aldıklarını açıkladı.

İsrail basını, söz konusu gelişmenin; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Yair Lapid arasındaki telefon görüşmesinde alındığı belirtti.

Lapid yaptığı açıklamada, "İsrail ile Türkiye diplomatik ilişkilerde tam normalleşmeye geri dönüyor, karşılıklı büyükelçi atanacak" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: BÜYÜKELÇİLERİ ATAMA KARARI ALDIK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "Karşılıklı büyükelçileri atıyoruz. Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldık. İsimler açıklanacak. Ve süreç resmen başlamış olacak. Filistin'in haklarını savunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada ise; "Türkiye ile ilişkilerin yenilenmesi, bölge istikrarı için önemli bir faktör. Geçtiğimiz sene yaşanan olumlu gelişmelerden sonra İsrail ve Türkiye, tam diplomatik ilişkilere geri dönmeye karar verdi. Dün akşam, Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Alan Oshfiz, Türk Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sedat Önal ile telefonda görüştü. Ülkeler arasındaki ilişkiler derinleştirilecek. Ekonomi, ticaret ve turizm ilişkileri geliştirilecek" denildi.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI HERZOG'TAN "DOĞU AKDENİZ" VURGUSU

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog: "Türkiye ile tam diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasını memnuniyetle karşılıyorum. Son bir yıldır öncülük ettiğimiz, İsrail ve Türk halkına daha iyi ekonomik ilişkileri, karşılıklı turizm ve dostluğu teşvik edecek önemli bir gelişme. Doğu Akdeniz'de iyi bir ortaklık ve komşuluk hepimiz için önemlidir. Tüm inançların mensupları barış içinde yaşayabilir ve yaşamalıdır."

İSRAİL BASINI GELİŞMEYİ MANŞETE TAŞIDI

İsrail merkezli medya kuruluşları, hem Ankara'dan hem de Tel Avivi'den verilen mesajları okurlarına aktardı.

Haaretz, "İsrail ve Türkiye, tam diplomatik ilişkileri yeniden kuruyor" dediği haberinde, Başbakan Yair Lapid'in açıklamasını paylaştı. Lapid'in, "Türkiye ile bağların yeniden kurulması bölgenin istikrarı için önemli bir değer. İsrail vatandaşları için büyük ekonomik önem taşıyor" dediği belirtildi.

Erdoğan ve Herzog

"İsrail ve Türkiye tam normalleşmeye dönüyor" diyen Jerusalem Post, normalleşmenin büyükelçilerin ve başkonsolosların eski konumlarına geri dönmesini içerdiğini yazdı. Diplomatları eski durumuna döndürmenin, "geçen yıl içinde gelişen ilişkilerdeki olumlu eğilimin devamı" olduğu belirtildi.

Times of Israel, gelişmeyi, "İsrail ve Türkiye büyükelçilerini geri döndürecek" diyerek duyurdu. Başbakan Lapid'in, "yıllarca süren gerilimi sona erdirmeyi amaçlayan" gelişmeyi övdüğü ifade edildi. Ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, "Filistin davasından vazgeçmeyeceğiz. (Filistin meselesinde) Mesajlarımızın doğrudan büyükelçi aracılığıyla iletilmesi önemli" dediği belirtildi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 92
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    her zaman kazan kazan dusunulmeli cok gec kalinmis bi karar ve dogru bi adim akdenizde soz sahibi ulkeler ile ortaklik kurmaliyiz ki haklarimizi koruyalim ve cikarimiza uygun islere adim atalim
    Cevapla
  • Realite 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne kazandın ve neler kaybettin Osman efendi.Kazan kazan dediginiz şey Napolyonun para para söylemidir.Ancak Bazı değerler vardır ki Para ile ölçülmeyecek kadar büyük değerlerdir.Kaybedilirse hiç birşeyle bir daha alamazsın.Bazen kazandım dediğin şeyde aslında büyük kaybetmişsindir.Bu dediğimi İleride anlar ve bana hak verirsin ancak geç kalmış olursunuz.
    Cevapla
  • emins 1 yıl önce Şikayet Et
    daha dün sivilleri katlettiler
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Dostunu yakın, düşmanını daha da yakınında tut.
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    İsrail terör devletidir.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet aynen
    Cevapla
  • doğruları konuşan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar çok münafıklık kokan yorumlar var burada. Siyasetçiyi savunayım diye imanlarını riske atanlara dolu burası.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk SİHA’ların ‘yerli’ gözü: Milyar dolarlık mesele
Yunan şarkıcı Marina Satti, İsrailli yarışmacı Eden Golan'ı mimikleriyle protesto etti