Çok nadir ortaya çıkan kırmızı peri Şili'de görüldü

Avrupa Güney Gözlemevi'nin (ESO) yakınlarındaki Atacama Çölü'nden alınan bir görüntüde, kırmızı peri (kırmızı sprite) olarak bilinen parlak kırmızı çizgiler görüldü. Kırmızı peri, oldukça nadir görünen bir gökyüzü olayı olarak tanımlanıyor.

Çok nadir ortaya çıkan kırmızı peri Şili'de görüldü
Çok nadir ortaya çıkan kırmızı peri Şili'de görüldü
GİRİŞ 25.08.2022 11:45 GÜNCELLEME 25.08.2022 11:45

Şili'de nadiren ortaya çıkan kırmızı peri görüldü. Avrupa Güney Gözlemevi'nin (ESO) La Silla Gözlemevi yakınlarındaki Atacama Çölü'nün gökyüzünü gösteren bir görüntüde, kırmızı peri veya kırmızı sprite olarak da bilinen parlak kırmızı çizgiler yer aldı.

KIRMIZI PERİ NEDİR?

Science Alert'in haberine göre, kırmızı periler, fırtına bulutlarının çok üzerinde meydana gelen, genellikle alttaki bir gök gürültüsü bulutu ile yer arasındaki pozitif şimşek deşarjlarıyla tetiklenen büyük ölçekli elektrik boşalmaları olarak tanımlanıyor. Bununla birlikte, kırmızı perinin Dünya atmosferinde yüksekte, bazen 50-90 kilometre yükseklikte görüldüğü söyleniyor.

Şu anda Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotların çektikleri de dahil olmak üzere kırmızı periler binlerce kez fotoğraflanıp filme alınıyor ancak kırmızı sprite hala oldukça nadir görülen bir olay. ESO'dan gelen bu yeni fotoğraf ise adeta bir tablo gibi görünüyor.

UFUKTA, ALÇAKTA

Kırmızı periler, ESO'nun La Silla'daki 3,6 metrelik teleskobunun platformunda bulunan kameranın perspektifinden dolayı ufukta alçakta görünüyor. Fotoğrafın arka planı, gök aydınlığı (gece aydınlığı) olarak bilinen yeşil bir renk tonu gösteriyor.

ESO, gün boyunca güneş ışığının elektronları Dünya atmosferindeki nitrojen ve oksijenden uzaklaştırdığını ve geceleri bu elektronların atomlar ve moleküllerle yeniden birleşerek parlamalarına neden olduğunu açıkladı.

Gök aydınlığı genellikle ışık kirliliğinin olmadığı çok karanlık gökyüzünde görülebilir.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kadınların futbol maçında kavga çıktı! 7 kişi yaralandı...
TFF'nin, imza sayısı toplanamadı iddiasına Kulüpler Birliği'nden belgelerle cevap!