Türkiye'den NATO'ya Kıbrıs şerhi

NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na, Türkiye'nin Bölgesel Savunma Planı'na itirazı damga vurdu. Türkiye, Kıbrıs'ın konumuyla ilgili kullanılan bazı ifadeler nedeniyle karara karşı çıktı.

GİRİŞ 18.06.2023 08:41 GÜNCELLEME 18.06.2023 09:09
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

NATO'nun Vilnius'ta 11-12 Temmuz günlerinde yapılacak zirvesine hazırlanmak için toplanan Savunma Bakanları Toplantısı'na Türkiye'nin yaptığı itiraz damgasını vurdu.

KARAR ONAYLANMADI

Türkiye, NATO'nun Soğuk Savaş'ın bitiminden bu yana hazırladığı en kapsamlı Bölgesel Savunma Planı'na da itiraz etti. Vocie of America'nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre Türkiye'nin itiraz gerekçesinin "Kıbrıs ile ilgili ifadeler" olduğu belirtildi.

Bölgesel savunma planları, Vilnius Zirvesi'nde liderlerin masasına gelecek en önemli konu başlıklarından birisi olacak.

Ancak diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Türkiye bu bölgesel planlarda "Kıbrıs'a ilişkin coğrafi konumlarla ilgili kullanılan bazı ifadelere" karşı çıktı.

Türkiye'nin de içinde olduğu bazı ülkeler tarafından dile getirilen çekinceler nedeniyle, bölgesel planlar, Savunma Bakanları Toplantısı'nda resmen onaylanmadı. Karar, liderler zirvesinde alınacak.

Toplantıda Türkiye'yi, yeni göreve gelen Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler temsil etti. Bakan Güler, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Savunma Bakanı Llyod Austin'in yanı sıra Fransız, İngiliz ve Yunan mevkidaşlarıyla da ikili görüşmeler düzenledi.

İSVEÇ'E MESAJ

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından Türk gazetecilerle bir araya geldi.

Güler, NATO Karargâhındaki görüşmelerine ilişkin, "İkili görüşmelerimizde, NATO'nun 'Açık Kapı Politikası'nı desteklediğimizi ve İsveç'in de Üçlü Muhtıra'da kayıtlı taahhütlerini somut şekilde yerine getirmesi halinde Finlandiya gibi Nato üyesi olabileceğini müttefiklerimize beyan etti" dedi.

Biden'dan Ukrayna açıklaması: Kolay olmayacakBiden'dan Ukrayna açıklaması: Kolay olmayacak

Son Dakika... Türkiye'den kritik İsveç açıklaması: Müttefiklerimize beyan ettik!Son Dakika... Türkiye'den kritik İsveç açıklaması: Müttefiklerimize beyan ettik!

Stoltenberg'ten Türkiye açıklaması: Olumlu karşıladıStoltenberg'ten Türkiye açıklaması: Olumlu karşıladı

KAYNAK: VOCİE OF AMERİCA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 30
  • MiSaFiR 10 ay önce Şikayet Et
    Bizim GÖRÜŞLERİMİZİ dikkate almadıkları sürece, NATO'da birşey elde edilemeyeceğini ANLAMAK ZORUNDALAR !!!
    Cevapla
  • Das 10 ay önce Şikayet Et
    Nato nun cani cehenneme kuzey kibris nato ya alinmali sonra isvec alinir kktc nato üyesi olmadan isvec giremez
    Cevapla
  • Gurbetten 10 ay önce Şikayet Et
    Finlandiya'yi engellememekle hata yaptik, isveç'e okay veripte hatayi büyütmeyelim
    Cevapla
  • Ali 10 ay önce Şikayet Et
    Hadi İnşallah aynı duruşu RTE den de bekliyoruz
    Cevapla
  • Hüseyin- 10 ay önce Şikayet Et
    Benim düsüncem bambaska.Acaba NATO ya ihtiyacimiz varmi ?bence söz konusu olabilir...yakinda.
    Cevapla
  • vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    Üyesi olursan seni tehlike olarak göremezler. Çıkarsak Adb eskisinden daha çok sınırımıza silah yığar ve devletçiklerini savaşa iter. Ukraynaya yaptığı gibi.
    Cevapla
  • Tarih Dersi 10 ay önce Şikayet Et
    Bizler T.C. olarak NATO yu 1952 senesinde Rahmetli Başbakan Adnan Menderes sayesinde katıldık daha doğrusu sığındık! T.C. NATO katılıma nedeni Sovyet tehdidi SSCB lideri J. Stalin Türkiyeden Toprak talep etmişti! Nankör olmayın dezenformasyonu ve propagandayı gelmeyin! NATO nun bügün çok önemli görevi vardır! Bizim T.C. güvenliği için eğer NATO dağılırsa Ortadoğuda kaos Çıkar!
    Cevapla
  • Cüneyt Beyaz 10 ay önce Şikayet Et
    NATO nün bize saldırmaması için NATO da olmamızda fayda var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya'dan 1 Mayıs açıklaması
Ermeni vahşetinde yeni delil! Haritalar ortaya çıktı...