Dünyada ilk: Kadın hastanın beyninden canlı solucan çıkarıldı

Avustralya'da bir hastanın beyninden canlı solucan çıkarıldı.

Dünyada ilk: Kadın hastanın beyninden canlı solucan çıkarıldı
Dünyada ilk: Kadın hastanın beyninden canlı solucan çıkarıldı
GİRİŞ 29.08.2023 11:30 GÜNCELLEME 29.08.2023 12:35
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

 Avustralya'nın başkenti Canberra'da ameliyata alınan bir kadının beyninden 8 santimetre uzunluğunda “canlı solucan” çıkarıldı. Bunun dünyada "bir insanda görülen ilk vaka" olduğu belirtildi.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden (ANU) yapılan açıklamaya göre 64 yaşındaki bir kadın karın ağrısı, ishal, kuru öksürük, ateş ve geceleri terleme şikayetleriyle ilk olarak Ocak 2021'in sonlarında hastaneye kaldırıldı. Daha sonra 2022 yılında unutkanlık ve depresyon şikayetleri de görülen kadın, Canberra Hastanesi'ne sevk edildi. MR taraması yapılan kadının, beyninin sağ ön lobunda anormallik tespit edilmesi üzerine ameliyat kararı verildi. Ameliyat sırasında doktorlar, kadının beyninde 8 santimetre uzunluğunda canlı solucan buldu. Latince adı "Ophidascaris robertsi" olan solucanın normalde piton yılanlarında bulunan bir parazit olduğu belirtildi. ANU ve Canberra Hastanesi'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanı Doçent Sanjaya Senanayake, “Bu, dünyada bir insanda görülen ile Ophidascaris vakasıdır” ifadesini kullandı.

Yeşillikten bulaştığı düşünülüyor

Kadının evinin yakınlarında bir göl olduğu, gölün çevresinde de söz konusu parazitin yaşadığı piton türünün bulunduğu ifade edildi. Pitonun paraziti boşaltım yoluyla attığı, kadının ise gölün yanında bulunan yeşilliklere dokunması ya da topladığı yeşillikleri yemekte kullanması sonucu paraziti vücuduna aldığı belirtildi.
Kadının enfeksiyon hastalıkları ve beyin uzmanlarından oluşan ekip tarafından takibi sürüyor.

KAYNAK: İHA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    burnundan girmistir
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Uzaylı omasın
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İngiltere'den Hamas sürprizi! Teklifi duyurdular: Umarım kabul ederler
'Karagül' adıyla TikTok'taki yayında büyük tepki çekmişti. Vicdansız anne için yeni karar