Macron abaya yasağını savundu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bazı çevrelerce "İslam karşıtı" bulunan ve temel özgürlükleri kısıtladığı gerekçesiyle tartışmalara neden olan abaya (uzun elbise) yasağının kimseyi "etiketlemek" için olmadığını savundu.

GİRİŞ 05.09.2023 15:03 GÜNCELLEME 05.09.2023 15:17
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Genç YouTuber Hugo Decrypte'nun Tiktok kanalından yayınladığı programa katılan Cumhurbaşkanı Macron, ülke gündemine oturan abaya yasağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fransa toplumunda "Cumhuriyete ve laikliğe meydan okuyan" ve "dini kötüye kullanan" bir azınlık ile yaşadıklarını, bu durumun bazen "çok kötü" sonuçları olduğunu belirten Macron, 2020 yılında tarih öğretmeni Samuel Paty'nin öldürülmesine işaret etti.

"Sorunun giderildiği bir ülkede yaşıyormuşuz gibi yapamayız." diyen Macron, abaya yasağına ilişkin olarak ulusal düzeyde "net" olmamaları halinde sahada görev yapan öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin baskı ile karşı karşıya olacağını savundu.

Yasağın kimseyi "etiketlemek" için olmadığını öne süren Macron, okullarda "tek tip" kıyafet uygulamasının denenmesine sıcak baktığını ifade etti.

MACRON'UN İFADELERİ TEPKİ TOPLADI

Abaya yasağına ilişkin açıklamaları nedeniyle Macron sosyal medyada eleştirilirken, sol partilerin yer aldığı Nupes ittifakındaki siyasilerden de tepki gecikmedi.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekili Jerome Legavre, "Emmanuel Macron için, abaya giyen kızlar öğretmenlerinin kafasını kesmek isteyen şüpheliler mi, bu mu? (Macron) Ne arıyor? Daha kötü çatışmalar çıkarmayı mı?" diyerek Macron'a tepki gösterdi.

LFI milletvekili Louis Boyard ise programdaki açıklamalarında "abaya ile tarih öğretmeninin öldürülmesi arasında paralellik kurduğu" gerekçesiyle Cumhurbaşkanı'nı eleştirdi.

Ülkede 16 Ekim 2020'de tarih öğretmeni Samuel Paty, Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri derste öğrencilerine göstermesinin ardından öldürülmüştü.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 3
  • Veli 7 ay önce Şikayet Et
    Makron amca sapına kadar haklıdır temiz isen alnın yüzün açık bırakacaksın kirli isen gizlersin anlını yüzünü gözlerini hırsız gibi gizlemeyeceksin gizlesen demeki bişeyin var gizliyorsun
    Cevapla
  • Mizah 7 ay önce Şikayet Et
    Kişisel hak ve özgürlükler ne olacak. Sana ne lan isteyen kısa giyer isteyen uzun.
    Cevapla
  • ali 7 ay önce Şikayet Et
    Makron Afrikaya bak abayı kurtar... Tek tek gidiyorlar.. Birleşip abanı yakacaklar unutma...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tam saha direniş: İşgal güçlerine hiçbir noktada rahatlık yok!
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok