İngiltere, Sudan'da Ramazan ayında ateşkes için BM karar tasarısı hazırladı

İngiltere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) görüşülmek üzere, Müslümanlar için kutsal ramazan ayı başlamadan önce Sudan'da acil ateşkes çağrısı yapan karar tasarısı hazırladı.

GİRİŞ 07.03.2024 13:50 GÜNCELLEME 07.03.2024 14:30
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

İngiltere, Sudan'da acil ateşkes çağrısı yapan tasarıyı Birleşmiş Milletler (BM) üyeleriyle paylaştı.

'DURUMLARDAN DOLAYI DERİN ENDİŞE İÇİNDEYİZ'

Tasarıda, yayılan şiddet, giderek kötüleşerek felaket boyutuna varan insani durum ile özellikle Darfur'da aşırı seviyeye ulaşan gıda güvencesizliği dolayısıyla derin endişe duyulduğu ifade edildi.

'KALICI VE KAPSAYICI DÖNÜŞÜM'

Çatışmaların tüm taraflarını Sudan'ın sınırları dahil çatışma hatları boyunca engelleri kaldırarak "hızlı, tam, güvenli ve aksatılmamış insani erişime" izin vermeye çağıran tasarıda, "çatışmanın sonlandırılmasının yanı sıra sivillerin öncülük ettiği kalıcı ve kapsayıcı dönüşüme" yönelik bölgesel ve uluslararası çabaların koordinasyonunun güçlendirilmesi istendi.

Diğer yandan BM Gıda Programı (WFP), Sudan'daki çatışmaların "büyük gıda krizini tetikleme riski" olduğu uyarısında bulundu.

'MAHVOLAN HAYATLARA' YARDIM

WFP İcra Direktörü Cindy McCain, çatışmaların milyonlarca kişinin hayatını mahvettiğini belirterek, tarafları çatışmayı durdurmaya ve hayat kurtaracak yardımların ulaştırılması için insani kuruluşlara izin vermeye çağırdı.

ÖLÜM RİSKİ KAPIDA

WFP'ye göre Sudan'da 5 milyon kişi ölüm riskiyle karşı karşıya bulunuyor, 18 milyon kişi ise aşırı açlıkla mücadele ediyor. İngiltere'nin hazırladığı tasarının, BM Güvenlik Konseyinde cuma günü oylanması bekleniyor.

SUDAN'DAKİ İÇ SAVAŞ

Sudan'da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan komutasındaki ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), Aralık 2018'deki halk ayaklanması sonrasında yönetimi ele geçirip, yaklaşık 30 yıl iktidarda kalan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in Nisan 2019'da devrilmesinin ardından sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümette yer almış, 2021'de ise sivil hükümete karşı birlikte darbe düzenlemişti.

Ordu ve HDK'nin, askeri ve güvenlik reformu kapsamında HDK'nin orduya entegrasyonu meselesinde anlaşmazlığa düşmesinin ardından nisan ortasında iç savaş patlak vermişti. Ülke o tarihten bu yana taraflar arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

AĞIR BİLANÇO

BM'ye göre, dünyanın en büyük yerinden edilme krizinin yaşandığı Sudan’daki çatışmalar sonucu 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 6 milyon kişi ülke içinde başka şehirlere, 1,7 milyon kişi çevre ülkelere kaçtı.

KAYNAK: AA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 12
  • Hakan Taşçı 1 ay önce Şikayet Et
    Köleliğin başlangıcı olan İngiltere Fransa Amerika Birleşik ve dünyada sökülüp atılacaksınız yaptıklarınızın cezasını çekeceksiniz mutlaka hesap vereceksiniz yaptığınız yanınıza kalmayacak Bu nedenle daha fazla insanlara acı çektirmeyin onurunuzda kendiniz çekilin özrünüzü dileyin...suçlusunuz..
    Cevapla
  • Alim 1 ay önce Şikayet Et
    Zalimler, kafirler müşrikler, münafıklar, fasıklar, fitnelik fesatlık yapanlar, zorbalar, bozguncular. Yapmayın etmeyin, yazıktır günahtır, bütün dünyada masum bebek çocuk ve masum insanların yakasını bir bırakın Artık.
    Cevapla
  • mamican 1 ay önce Şikayet Et
    KENDİLERİ çalıp, kendileri oynuyor... ölen öldürülen, aç kalan açıkta kalan müslümannn
    Cevapla
  • canacan 1 ay önce Şikayet Et
    ingiliz mi? ateşkes mi?
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    şu ingilizler ne kadar merhametli bir millet.
    Cevapla
  • Yüksel 1 ay önce Şikayet Et
    Sorma...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!
O ülkelerdeki PKK'lı sayıları Kandil'i geçti! İşte rakamlar