İsrail ile anlaşmayı iptal et çağrısına cevap! Ürdün kararını duyurdu

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, ülkesi ve İsrail arasında 1994 senesinde imzalanan Vadi Araba Anlaşması'nın iptalinin Filistin halkına hizmet etmeyeceğini savundu.

GİRİŞ 28.04.2024 08:51 GÜNCELLEME 28.04.2024 09:01
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Ürdün devlet televizyonu El-Memleke'de yer alan haberde, Safedi'nin başkent Amman'daki bir forumda yaptığı açıklamalara yer verildi.

Safedi, İsrail ve Ürdün arasındaki Vadi Araba Anlaşması'nın Oslo Anlaşması sonrasında imzalandığını belirterek, "adil ve kapsamlı bir barışa ulaşmak için" yapıldığını ifade etti.

Vadi Araba Anlaşması'nın hem Filistinlilerin hem Ürdün'ün çıkarına olduğunu vurgulayan Safedi, barış anlaşmasının iptal edilmesi yönündeki taleplere şu şekilde cevap verdi:

BU STATÜ OLMASAYDI İSRAİL BOŞLUĞU DOLDURURDU


"Barış anlaşması, işgal altındaki toprakları bize iade etti, sınırlarımızı belirledi ve Ürdün'e Müslümanlara ve Hıristiyanlara ait kutsal mekanlarının yönetiminde özel bir statü sağladı. Bu statü olmasaydı, İsrail bu boşluğu doldururdu."

Safedi, "İsrail ile barışın iptali Filistin halkına, Ürdün'ün korunmasına ve statüsüne (Kudüs'teki hakları) hizmet etseydi, hiç düşünmeden iptal ederdik." şeklinde konuştu.

VADİ ARABA ANLAŞMASI

Ürdün, 1994'te İsrail ile imzaladığı Vadi Araba Anlaşması uyarınca Kudüs'teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor.

Yine 2013'te Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan anlaşmaya göre, Kudüs ve oradaki kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkı da Ürdün'e verildi.

Anlaşmaya göre Mescid-i Aksa; Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 63
  • Demir 1 hafta önce Şikayet Et
    Onun için talan ediliyor dini değerler yokediliyor alalen
    Cevapla
  • fahri 1 hafta önce Şikayet Et
    israil yok edilmeden ortadoğuda barış olmaz en yakın destekçisi abd,ingiltere,almanya,fransa savaş çıkarsa bunlarla baş etmek gerekecek çok güçlü orduya ihtiyaç vardır ayrıca abd çok kalleştir..
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Türkiye ye versin bu hakları
    Cevapla
  • M. D. 1 hafta önce Şikayet Et
    Kudüs’ü israil yardakçısına emanet ederlerse böyle olur işte‼️Ben adamın müslüman olduğundan bile emin değilim. Ailesinin yarısı ingiliz zaten...
    Cevapla
  • Alaz 1 hafta önce Şikayet Et
    Akılsızca bir yaklaşım. İsrail anlaşmamı dinliyor. İnsan hakkı mi dinliyor. gününü bekliyoe. sonra sizi gazzeden beter edecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyede bir 'akraba ataması' daha: Eşini daire başkanı, kardeşini müdür yaptı!
Türkiye'den BM'nin Filistin kararı hakkında ilk açıklama