Kaddafi'nin sözleri Nijerya'yı kızdırdı

Nijerya, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin Nijerya'nın ikiye bölünmesini önermesinin ardından bu ülkedeki büyükelçisini geri çağırdı.

Kaddafi'nin sözleri Nijerya'yı kızdırdı
Kaddafi'nin sözleri Nijerya'yı kızdırdı
GİRİŞ 20.03.2010 00:02 GÜNCELLEME 20.03.2010 00:02

Kaddafi, Nijerya'nın biri Müslümanlar biri de Hristiyanlar için olmak üzere iki devlete ayrılması gerektiğini söylemişti. Kaddafi buna gerekçe olarak da, Nijerya'da müslümanlar ile Hristiyanlar arasında yaşanan çatışmaları göstermiş, böylece daha fazla kan dökülmesinin önlenebileceğini savunmuştu.

Nijerya Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, Libya liderinin açıklamalarının 'sorumsuzca olduğu' vurgulandı. Nijeryalı milletvekili Sada Sole, Libya liderinin Nijerya'nın tarihinden habersiz olduğunu söyledi.

Nijerya milletvekillleri ayrıca, Kaddafi'nin açıklamalarının ülkede Müslümanlar ile Hristiyanlar arasındaki sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğinin bir başka işareti olduğunu da belirtti.

Ülkenin merkezindeki Plato Eyaletinde geçen hafta çıkan etnik ve dini nitelikli çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. Yönetim merkezi Jos kenti olan eyalet, kuzey ve güney bölegeleri arasında tampon bölge olarak kabul ediliyor.

Nijerya'daki şiddet olayları genellikle Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında olmakla birlikte, olayların arkasında karmaşık siyasî, sosyal ve ekonomik sıkıntılar bulunuyor.

Nijerya'nın 140 milyonluk nüfusu, iki dini grup arasında hemen hemen eşit şekilde bölünmüş durumda ve kuzeyde Müslümanlar, güneydeyse Hristiyanlar yaşıyor.

Libya lideri, güneydeki Hristiyanların Lagos'u, kuzeydeki Müslümanların da Abuja'yı başkent ilan edebileceklerini ve her iki toplumun Nijerya'nın dev petrol ve maden zenginliklerini barışçı bir şekilde paylaşabileceğini savunmuştu.

BBC

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şimdiye kadar Dünya Kupası'nda kullanılan bütün toplar! Öyle özellikleri var ki...
Maariv: ABD, Türkiye ve Mısır yakınlaşmasına göz dikti