MEB uzman ve başöğretmenlik eğitimlerini başlattı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, öğretmen kariyer basamakları çerçevesinde Türkiye'de ilk kez düzenlenen uzman ve başöğretmenlik eğitim programının bugün itibarıyla başladığını açıkladı.

GİRİŞ 18.07.2022 11:20 GÜNCELLEME 18.07.2022 11:27
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu doğrultusunda hazırlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğine göre yapılan duyuru doğrultusunda resmi ve özel öğretim kurumları ile MEB dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanların uzman ve başöğretmenlik eğitim programı başvuru sonuçları, 7 Temmuz tarihinde açıklanmıştı.

Bu sonuçlara göre Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin 531 bin 885'i uzman öğretmenlik, 70 bin 437'si de başöğretmenlik olmak üzere toplam 602 bin 322 kişi, eğitim programlarına katılmaya hak kazandı. Özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden 10 bin 171’inin uzman öğretmenlik; 308’inin başöğretmenlik için olmak üzere toplam 10 bin 479 öğretmenin başvurusu kabul edildi.

MEB dışı kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan bin 479 eğitimci uzman öğretmenlik; 165’i de başöğretmenlik olmak üzere toplam bin 644 öğretmenin başvurusu kabul edildi. Böylece uzman ve başöğretmenlik eğitim programı için başvuru yapan ve gerekli şartları taşıyan toplam 614 bin 445 öğretmen, eğitim programlarına katılmaya hak kazandı.

EĞİTİMLER BUGÜN BAŞLADI

Uzman ve başöğretmenlik eğitim programına ilişkin süreç hakkında bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer "Uzman öğretmenlik eğitim programı, 18 Temmuz’da başlayıp 5 Eylül tarihinde saat 23.59’da sona erecek. Başöğretmenlik eğitim programı ise 18 Temmuz’da başlayıp 19 Eylül tarihinde saat 23.59’da sona erecek. Bu vesileyle uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sürecinin eğitim camiamıza hayırlı olması temennisiyle eğitimlere katılacak tüm öğretmenlerimize şimdiden başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Eğitim programına katılmaya hak kazananlardan, resmi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler/uzman öğretmenler MEBBİS şifrelerini, özel öğretim kurumlarında ve MEB dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan öğretmenler/uzman öğretmenler ise e-Devlet şifrelerini kullanarak oba.gov.tr adresi üzerinden eğitimlere katılabilecek.

Eğitimlerin sağlıklı yürütülebilmesi ve adayların herhangi bir sıkıntı yaşamamaları için adayların eğitimlere, MEBBİS veya e-devlet şifreleri ile bireysel giriş yapmaları gerekiyor.

ADAYLAR EĞİTİMLERİN TAMAMINI İZLEMELERİ GEREKİYOR

Öte yandan adayların eğitimlerin tamamını eksiksiz olarak izlemeleri gerekiyor. İzlenen her videonun solunda bulunan ikon video başlatıldığında turuncu, tamamlandığında ise yeşil renge dönüşüyor. Tüm videolar izlendiğinde (yeşil olduğunda) eğitim tamamlanmış olacak. Eğitimin tamamlanmış sayılması için videoların %100 izlenme zorunluluğu bulunuyor. Eğitimin tamamlanmış olup olmadığı Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) platformunda eğitimin “Eğitim Detayları” kısmından kontrol edilmesi gerekiyor.

İÇERİKLER ÖBA'DA PAYLAŞILDI

Video eğitimlerin yanı sıra video eğitimlerde görev alan akademik kadro tarafından hazırlanan yazılı içerikler ayrıca ÖBA’da paylaşıldı. Eğitim başlatıldığı veya eğitime devam et denildiğinde eğitim görseli altında yer alan “Eğitim Hakkında” kısmında bu dokümanlara ait açıklamalar ve linkler yer alıyor. Sadece yazılı içeriğin okunmasıyla ise “eğitimi tamamlama şartı” yerine getirilemiyor. Sınav, eğitim programı konularından yapılacağından adaylar sınavda yazılı doküman içeriğinden sorumlu olacak. İşitme engelli öğretmenler için, eğitimde kullanılacak videolara işaret dili eklendi. Görme engelli öğretmenler için yazılı dokümanlarda erişebilirlik çalışması yapıldı.

KAYNAK: İHA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    30 yıllık öğretmene reva mı bu açılan ilk sınavda uzmanlık alan öğretmenler yıllarca yan gelip yatıp fazladan uzmanlık aldılar bu yıla kadarda Bi türlü açılmadı oysa sınavın her yıl yapılacağı açıklanmıştı kayıplar nolcak peki anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık ayan beyan ortada bu mu adalet üstelik onlar şimdi başöğretmenlik için hazırlanıyor adalet istiyoruz
    Cevapla
  • Emekli Öğrt. 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu programı bitirdiğinde ve de sınavı kazandığında öncekinden daha mı iyi öğretmen olacak ya da dersi daha mı iyi anlatacak yani. Bunlar boş işler. Göstermelik, hatta yeni haksızlıklara yol açacak gereksiz bir uygulama. Sen öğretmenlerini gereği gibi teftiş et, puanla, görevini layıkıyla yapan öğretmenlerden 10 yılını dolduranlara doğrudan Uzmanlık ver, 25 yılını dolduranlara da Başöğretmenlik versene de gidip sadece bir sınav sonucuna bakarak bir kişiyi Uzman ya da Başöğretmen kabul ediyorsun. Bu hiç de hakkaniyetli değil. Uzmanlık ya da başöğretmenlik sınavına girmemiş ya da giremeden emekli olmuş öğretmenlere haksızlık olmuyor mu burda.
    Cevapla
  • Kalite 1 yıl önce Şikayet Et
    Hocam puanlama ne kadar objektif olacak, öğretmenin işini kaliteli yaptığını hangi ölçü ile kim, nasıl değerlendirecek?.Sınav önemli bir kriter fakat uygulama yanlış bence..Mevcut öğretmenlerden 20 yılı dolduranlara sınavsız başöğretmen ünvanı verilmeli, 15 yılı dolduranlara sınavsız uzmanlık verilmeli bunları kıdemli uzmanlık sınavına almalı çünkü uzmanlarla aradaki 5 yıl önemli bir zaman dilimi, burada kıdem farkı ünvanda olmalı, 10 yıl çalışanlarda uzmanlık sınavına alınmalı, maaşlarada yansımalı, eğitimde kalite için güzel bir uygulama, öğretmenleri de dinamik tutar..
    Cevapla
  • Dervaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Açılmıyor açılıyor olsada donuyor sıkıntı büyük bi zahmet halledin
    Cevapla
  • kayı boyu torunu 1 yıl önce Şikayet Et
    Bakan da sınav da değişsin. Kalksın. Bir doçen bir sınıf öğretmeni kadar çalışıyor mu? Ama maaşlarda üç kat fark var. Bir sınıf öğretmeni öğrenciye herşeyi öğretiyor ama aldığı ücret oyuncak gibi bir de değeri yok.
    Cevapla
  • kayı boyu torunu 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakanım bu ders notlarında bizim işimize yaramayacak bir çok bilgi var. Örneğin ülkemizin iklim çeşitleri, havada bulunan gazlar.. vs. Yine videolar bittiği halde defalarca tekrar seyrediyoruz yeşile öyle geçiyor Metinleri yazan hocalar tez yazar gibi yazmış. Sanırım bu yaz hergün 10 saat bilgisayar karşısındayız. Öğretmene bu kadar zulme gerek yok. Biz metni çalışsak daha mantıklı. Markaj yayınları güzel bir kitap hazırlamış. Özet yapılmış. Videoyu izleme zorunluluğunu anlamadım. Şimdiden pek çok öğretmen sınava girmeyi reddetti. Başka kurumlara sınavsız bize vereceğiniz paranın bir kaç katını alabiliyor. Biz öğretmenler nedense hep şamaroğlanız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'den BM'nin Filistin kararı hakkında ilk açıklama
İl il en uzun yaşam süresinin olduğu şehirler belli oldu! İşte illere göre yaşam süreleri