NATO ülkeleri TÜBİTAK'ın kapısına dayandı

Türkiye’nin aldığı A400M ATLAS uçağı için TÜBİTAK’ın geliştirdiği kripto sistemi NATO’nun da dikkatini çekti.

NATO ülkeleri TÜBİTAK'ın kapısına dayandı
NATO ülkeleri TÜBİTAK'ın kapısına dayandı
GİRİŞ 09.09.2014 02:25 GÜNCELLEME 09.09.2014 03:05
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

TÜBİTAK’ın Türkiye’nin satın aldığı A400M ATLAS askeri uçakları için geliştirdiği yer bilgisayarı ile uçaktaki kontrol bilgisayarı arasında uçuş bilgilerinin kriptolu bir şekilde taşınmasını ve aktarımını sağlayan sistemi Türkiye dahil NATO üyesi 8 ülke kendi askeri uçaklarında kullanmak için istedi.

İLK PARTİ GÖNDERİLDİ

Türkiye’nin onayı ile TÜBİTAK da ilk parti sistemi NATO uçaklarına entegre edilmek üzere gönderdi. TÜBİTAK’ta görevli Türk bilimadamları tarafından geliştirilen sistem birçok ülkenin uçaklarında görmek istediği cihazlar arasına girdi.

NATO ÜLKELERİ SIRAYA GİRDİ

Airbus tarafından üretilen en gelişmiş A400M ATLAS askeri dev kargo uçaklarında kullanılmak için tasarlanan cihazı almak için NATO ülkeleri Türkiye’nin kapısını çaldı.

Sistemin diğer uçaklarda da kullanımı için anlaşmalar yapılırken TÜBİTAK sistemin seri üretimine geçti. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu NATO üyesi 8 ülkenin kullanacağı yeni nesil Airbus A400M askeri nakliye uçağının elektronik aksamını geliştiren EADS Cassidian firmasına ilk parti cihaz gönderildi.

Yer bilgisayarı ile A400M kontrol bilgisayarı arasında uçuş bilgilerinin kriptolu bir şekilde taşınmasını ve aktarımını sağlamak için TÜBİTAK tarafından tasarlanan ‘DTM veri transfer cihazını’ kullanacak olan NATO üyesi 8 ülke şunlar: Türkiye, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Belçika, Lüksemburg.

SİSTEMİN ÇALIŞMASI

DTM cihazı, TÜBİTAK tarafından geliştirilmiş NATO onaylı SIR (kriptolu bellek) ile arayüz uyumlama cihazı olan Interface Adaptorden (IA) oluşuyor. DTM cihazı, SIR’da güvenli bir şekilde saklanan gizli uçuş verilerini Ethernet arabirimi üzerinden uçağın kontrol bilgisayarına aktarıyor.

Benzer şekilde cihaz, uçağın kontrol bilgisayarında bulunan uçuş raporlarını güvenli bir şekilde SIR’da saklıyor ve USB arabirim üzerinden yer bilgisayarına aktarma yapıyor.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 7
  • yasin kemal 9 yıl önce Şikayet Et
    Tubitak. Tubitak da su ana kadar yuzlerce gercekten calisan is yapan adamlar cikarildi. Su anda herkesin kafasi karisik. Cogunlukla lay lay lom vakit geciriliyor. Boyle bir kurumdan ne kadar performans beklenir ki. Ama bu haberlerin dogrulugunu kanitlar sekilde delil bulmak lazim. Yoksa abartma haber kategorisine girer. Tubitak gibi kurumlar da sirf milli bir pproje cikmasin diye oraya yerlestirilen vazifesi o olan isleri uzatan ve sonunda da fail yapan kisiler var. Paralel paralel diyorlarya iste bunlar asil paralel.
    Cevapla
  • Bahane 9 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar ellerindekini soylemiyor ken. aman bizler bir sey gelistirmeyelim, hemen dunyaya haber salin, herkezede verin..verin sistemi cozssunler sonra herturlu dinleme kontrol altina alsinlar demi ama..
    Cevapla
  • kenan istanbul 9 yıl önce Şikayet Et
    dikkat. Türkiyenin şifresinden kriptosundan daha yüksek cihazlar varken neden Türkiye?
    Cevapla
  • anadolubeyi 9 yıl önce Şikayet Et
    TÜBİTAK. Bu kurum için büyük bir fon oluşturulsun.
    Cevapla
  • Mustafa ACAR 9 yıl önce Şikayet Et
    Şükür. Allahım çok şükür. Bu ülke için karşılıksız çalışan insanlarımızı sen koru ya RAB. Amin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan tarihi İsrail kararları
Bakanlıktan Ankara İl Emniyet Müdürlüğü açıklaması: Müfettiş görevlendirildi