Berlin Duvarı'nın yıkılışı kutlamaları sürüyor

Utanç Duvarı olarak da anılan Berlin Duvarı'nın Yıkılışı, 25. yılında büyük etkinliklerle kutlanıyor. Berlin Duvarı 1989 yılında yıkılmıştı.

Berlin Duvarı'nın yıkılışı kutlamaları sürüyor
Berlin Duvarı'nın yıkılışı kutlamaları sürüyor
GİRİŞ 09.11.2014 16:28 GÜNCELLEME 09.11.2014 16:28

Almanya'nın Berlin kentinde Doğu Almanya ile Batı Almanya'yı ayırmak amacıyla inşa edilen Berlin Duvarı, yıkılışının 25. yılında Almanya ve birçok yerde büyük etkinlikler ile kutlanıyor. 

Almanya’da Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Başkent Berlin’de, ''Lichtgrenze'’ (Işık duvarı) adlı etkinlik kapsamında kenti 1961’den sonra 28 yıl boyunca ikiye bölen Berlin Duvarı’nın geçtiği hattın 15 kilometrelik bölümüne helyum gazıyla şişirilmiş yaklaşık 8 bin balon bırakıldı.

Binlerce kişi, Federal Meclis, Brandenburg Kapısı, Checkpoint Charlie, East Side Galary gibi eskiden Berlin Duvarı’nın geçtiği bir çok merkezde düzenlenen ‘’Işık Duvarı’’ etkinliğine katıldı. Almanlar ve kenti ziyarete gelen turistler açılan sergilere ve anma etkinliklerine akın etti.

Saksonya eyaletinden Berlin’i ziyarete gelen Susann Hausser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Berlin Duvarı’nın yıkılışını 6 yaşındayken televizyondan izlediğini belirterek, ‘’O dönemde ayrıca Almanya’nın Prag Büyükelçiliğine sığınan insanların nihayet özgürlüğe kavuşmaları da büyüleyiciydi. Benim için 6 yaşındaki çocuk olarak da heyecan vericiydi. Bu aşamaya gelindiği için çok mutluyum’’ diye konuştu.

 Federal Almanya’ya ilk kez gittiğinde olağanüstü duygular yaşadığını anlatan Hausser, ‘’Ürünlerin çokluğu, özgürlük ve insanların gözlerindeki sevinci büyüleyiciydi’’ ifadesini kutlandı.

Söz konusu dönemde Doğu Almanya’da yaşayan 75 yaşındaki Karl-Heinz Müller de 9 Kasım 1989’u evde televizyon karşısında geçirdiğini belirterek, eski Doğu Almanya’da sınırların açıldığını duyduğunda ne hissettiği yönündeki soruya ‘’sadece mutluluk’’ cevabını verdi.

Berlin Duvarı’nın açıldığını duyduğunda buna inanamadığını belirten Müller, ‘’(Eski Doğu Almanya Cumhuriyeti’nin hükümet Sözcüsü) Günter Schabowski’nin açıklamasına inanamadım. Buna kimse inanmak da istemedi. Ancak ertesi gün öbür tarafa (Batı Almanya) geçebildik’’ diye konuştu.

Müller, Berlin Duvarı’nın yapılmasını da yaşayan biri olarak bu duvarın yıkılışını da görmenin iki kat daha güzel bir duygu olduğunu sözlerine ekledi.

Soğuk Savaş döneminde Batı Berlin’de yaşayan Rosemarie Reimann da 1989’da sınırların açılacağını hiç kimsenin beklemediğini  belirterek, sınırlar açıldıktan sonra çok sayıda insanın Batı Berlin’e geldiğini ve çok yerde meraklı kalabalıkların olduğunu hatırladığını söyledi.

Tarihi Brandenburg Kapısı’nda  ‘’Özgürlük için cesaret’’ sloganıyla bir halk şenliği düzenlenecek.

Şenlik kapsamındaki programı Shary Reeves ve Erkan Arıkan sunacak, çok sayıda ünlü şarkıcı ve grup sahne alacak. Doğu’dan Batı Berlin’e kaçarken hayatını kaybedenlerin de anılacağı programın sonunda ''Işık Duvarı’’ etkinliğindeki balonlar havaya uçurulacak.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Duvar Anıt Müzesi’nde düzenlenecek bir etkinliğe katılacak.

Eski Sovyetler Birliği’nde Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov’un açıklık ve yeniden yapılanma politikası ile Polonya’daki sendika eylemleriyle eski doğu blokunda başlayan reform süreci, 1989’da Macaristan ve Doğu Almanya’yı da etkisi altına aldı. Doğu Almanya’da insanlar özgürlük için 1989’un yaz aylarında sokaklara çıktı. Bu gösterilerin sonucunda 9 Kasım 1989'da halk, Berlin’i 28 yıl boyunca ayıran ‘’Utanç duvarını’’ yıktı. Bu iki Almanya’nın birleşmesinin önünü açtı.

Doğu Almanya rejiminde çok sayıda kişi, sınırı ve böylelikle Berlin Duvarı’nı aşarken öldürüldü. Kayıtlara göre bu rakam, 136 olsa da hayatını kaybedenlerin daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Berlin Duvarı'nın Yıkılışı etkinlikleri başladı

Başkent Berlin'de Bernau Caddesi'nde bulunan Berlin Duvarı Anıt Müzesi’nde Doğu’dan Batı Berlin’e geçerken hayatların kaybedenler anıldı.

Anma etkinliklerine Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, Federal Hükümetin Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Monika Grütters, Anıt Müzesi Vakfı Başkanı Axel Klausmeier,  eski Doğu Almanya’daki insan hakları savunucuları, diplomatlar ve çok davetli katıldı.

Klausmeier, burada yaptığı konuşmada, bugünün Almanlar, Avrupalılar ve tüm dünya için bir sevinç günü olduğunu belirterek ancak Doğu’dan Batı Berlin’e geçmek isterken hayatını kaybedenlerin de hatırlanması gerektiğini ifade etti.

Anıta gül bırakan Merkel ve beraberindekiler daha sonra dini törenin yapılacağı, alanda bulunan küçük kiliseye geçti. Merkel, kiliseye giderken yol üstünde kendisini bekleyen vatandaşları selamladı ve kısa sohbet etti.

Berlin Duvarı’nın yapılmasının ardından Bernau Caddesi'ndeki binalar Doğu Berlin’de, binaların önünden geçen yaya kaldırımı ise Batı Berlin’de kalmıştı. Duvar yapıldıktan günler sonra bile insanlar bu caddede bulunan binaların pencerelerinden atlayarak Batı Berlin’e geçmek istemişti. Bundan dolayı burası iki Almanya'nın bölünmüşlüğün sembolü olarak görülüyor.

Başbakan Merkel kilisedeki törenden sonra Berlin Duvarı’nı anlatan kalıcı bir serginin açılışını yapacak.

Gandermarkt’ta bulunan Konser Evi’nde Berlin Eyalet Hükümetinin düzenlediği etkinliğe de Merkel’in yanı sıra  Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un katılması bekleniyor.

Başkent Berlin’de bu akşam da Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25. yıl dönümü vesilesiyle tarihi Brandenburg Kapısı’nda ‘’Özgürlük için cesaret’’ sloganıyla halk şenliği düzenlenecek.

Şenlik kapsamındaki programı Shary Reeves ve Erkan Arıkan sunacak, çok sayıda ünlü şarkıcı ve grup sahne alacak. Doğu’dan Batı Berlin’e kaçarken hayatını kaybedenlerin de anılacağı programın sonunda ''Işık Duvarı’’ etkinliğindeki balonlar uçurulacak.

Eski Sovyetler Birliği’nde Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov’un açıklık ve yeniden yapılanma politikası ile Polonya’daki sendika eylemleriyle eski Doğu Blokunda başlayan reform süreci, 1989’da Macaristan ve Doğu Almanya’yı da etkisi altına aldı. Doğu Almanya’da insanlar özgürlük için 1989’un yaz aylarında sokaklara çıktı. Bu gösterilerin sonucunda 9 Kasım 1989'da halk, Berlin’i 28 yıl boyunca ayıran ‘’Utanç duvarını’’ yıktı ve iki Almanya’nın birleşmesinin önünü açtı.

Doğu Almanya rejiminde çok sayıda kişi, Berlin Duvarı’nı aşarken öldürüldü.

Google'dan Berlin Duvarı'nın Yıkılışı için özel doodle

Google, Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü dolayısıyla özel video grafik hazırladı.

Google, ana sayfasındaki Berlin Duvarı'nın yıkılışına özel hazırlanan "doodle", 25 yıl önce duvarın yıkılış anını içeren kısa görüntülerle başlıyor.

Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını önlemek için Doğu Alman meclisinin kararı ile 1961'de Berlin'de yapımına başlanan 46 kilometre uzunluğundaki Berlin Duvarı, Batı'da yıllarca "Utanç duvarı" olarak anıldı. Batı Berlin'i abluka altına alan bu betondan sınır, 9 Kasım 1989'da Doğu Almanya'nın, isteyen vatandaşların Batı'ya gidebileceğini açıklamasının ardından tüm tesisleriyle birlikte yıkıldı.

"Doodle" uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere, bu platformda yer vererek dikkati çekmeyi amaçlıyor.

İnternet kullanıcıları, özel tasarımlı logonun üstüne tıklayarak, o güne, kişiye ve konuya özel, daha ayrıntılı bilgilere erişebiliyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'den İsrail'i çıldırtan karar! Sevkiyat tamamen durduruldu! İpler gerildi...
Kassam Tugaylarından İsrail'e 'Rajum' sürprizi! İsrail karargahına peş peşe fırlatıldı