10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü törenleri sürüyor

10 Kasım 1938 yılında hayata veda öden büyük önder Atatürk'ü anma günü törenleri her yıl olduğu gibi bu yılda 10 Kasım'da sürüyor yapılıyor.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü törenleri sürüyor
10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü törenleri sürüyor
GİRİŞ 10.11.2014 09:47 GÜNCELLEME 10.11.2014 09:47

Atatürk'ü anma günü ve haftası çerçevesinde düzenlenen anma törenleri sürüyor. 10 Kasım 1938 yılında saat 9:05'te hayata veda eden Ulu Önder, gün boyunca ve hafta boyunca düzenlenecek Atatürk'ü anma etkinlikleri ile anılacak.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 76. yılında yurt genelinde, KKTC ile dış temsilciliklerde törenlerle anılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer devlet erkanı, Anıtkabir'de Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak, saat 09.05'te saygı duruşunda bulundu.

Aynı anda tüm yurtta sirenler çaldı ve bayraklar yarıya indirildi.

Atatürk'ün son sözleri

Atatürk’ün hayatıyla ilgili 20 yıldır araştırmalar yapan Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Ali Güler, Atatürk’ün pek bilinmeyen son günlerini anlattı. Güler, Atatürk’ün ölmeden önce son sözünün “Aleykümesselam” olduğunu söyledi. İşte Ali Güler’in anlatımıyla Atatürk’ün son günleri.  

- ASKERİ DENETLEDİ: Atatürk’ün hastalığı ilk olarak 1938 Ocak ayında Yalova’da belirti verdi. Kanamalar ve kaşıntılar başladı. Doktorlar sirozdan şüpheleniyorlar. Fransızlar Hatay meselesinin çözümünde geri adım atar endişesiyle hastalığı duyurulmuyor. Programını aksatmıyor. Hatta hastayken Mersin seyahatinde askeri birlikleri bile denetliyor.
 
- ZEHİRLENMEDİ: Atatürk iddia edildiği gibi Mason doktorlar tarafından civalı ilaç verilerek zehirlenmedi. O dönem civalı Saligran adlı bir idrar söktürücü kullanıyordu. Araştırmalarımda gördüm ki 1950’ye kadar civasız bir diüretik yok. Tıp alemi böyle bir ilaçla daha tanışmamış bile.
 
- KANLI KARACİGER İLTİHABI: Atatürk’ün ölüm sebebi siroz denilen kanlı karaciğer iltihabı. Doktor raporlarına nedeni alkol kullanması. Ani bir şekilde ölmediği için otopsiye gerek görülmemiş. 
 
- GECE ÖLMEDİ: Atatürk’ün ölüm anının gece olduğu ancak tören yapılamayacağı gerekçesiyle 09.05 olarak ilan edildiği iddiası doğru değil. Son dönemi dakika dakika raporlandı. 
 
- KOMAYA GİRİYOR: Atatürk’ün son komaya girişini Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak anlatıyor. Özel hekimi Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp Atatürk’ten dilini uzatmasını istiyor ama Atatürk dilini içeri çekiyor. Kafasını sağa çevirip, biriyle konuşur gibi ‘Aleykümesselam’ diyerek 8 kasım 1938 saat 19.00’da komaya giriyor. Vefat edene kadarki 38.5 saat boyunca konuşmuyor.” 

- AZRAİLE SELAM: Ben Nahl Suresi 32’inci ayet ve Vakıa Suresi 91, 92’inci ayetlerde anlatılan inançlı bir insanın ölüm anının gerçekleştiğine inanıyorum. Kuran-ı Kerim’de anlatıldığı gibi Atatürk’ün ruhunu almaya gelen Azrail’e selam verdiğini düşünüyorum.” 

Atatürk kaç yılında doğdu?

Osmanlı Arşivleri'nde bulunan belgeden yola çıkılarak, Atatürk'ün 1881’de değil, 1877’de doğduğu iddia edildi.
 
Habertürk Gazatesi'nden Murat Bardakçı köşesine taşıdığı ve Emekli bir din adamı olan Mehmet Ali Öz'ün araştırmalarına dayandırdığı belgeye göre; Zübeyde Hanım ile çocuklarına aylık bağlanması hakkında Osmanlı Arşivleri’nde bulduğu 9 Ocak 1893 tarihli bir belgede, gümrük memuru Ali Rıza Efendi’nin oğlu Mustafa, 1893’te 16 yaşında görünüyor. Bu kayıt ile Mehmet Ali Öz, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881’de değil, 1877’de doğduğunu iddia ediyor.

Türk Yıldızları Atatürk'ü anacak

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü dolayısıyla Anıtkabir'de tören düzenlenecek. 

Bugün yapılacak tören için Anıtkabir, Ankara Çiçekçiler Derneğince süslenecek, mozole girişine büyük Türk Bayrağı asılacak. Törende İzcilik Federasyonuna bağlı 200 izci ile Ankara Kulübü seğmenleri de görev yapacak. 

Anıtkabir, devlet töreninin ardından halkın ziyaretine açılacak. Gün boyunca 10. yıl nutkunun ses sisteminden yayınlanacağı Anıtkabir, saat 20.00'ye kadar ziyarete açık tutulacak. Anıtkabir'deki meşaleler ise 19.00-20.00 saatlerinde yakılacak. 

Anıtkabir'deki tonozlu galerilerde "Dolmabahçe'den Anıtkabir'e" fotoğraf,  Muna Silav'ın suluboya "Atatürk Evleri" resim sergisi yer alacak.

Ayrıca ziyarete gelen çocuklara "Atatürk ve Çocuk" isimli kitap hediye edilecek.

İlk defa saygı geçişi

Devlet töreni kapsamında Türk Yıldızları ve Solotürk, Anıtkabir üzerinde ilk defa uçuş gerçekleştirecek. Şubat ayında planlan çalışma ile uçaklar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Atatürk'e saygısını simgeleyen "saygı geçişi" gerçekleştirecek.

Uçuş kapsamında ayrıca Türk Yıldızları'nca Anıtkabir üzerinde kalp çizilecek. Solotürk ise bir F-16'nın uçabileceği en düşük hızda Anıtkabir üzerinden "yavaş geçiş" gerçekleştirecek. 

Atatürk'ün mozolesi için döktükleri terle gururlanıyorlar

Anıtkabir'deki Atatürk'ün mozolesinde kullanılan kırmızı mermerin, Osmaniye'nin Çağşak köyünde ocaktan çıkarılmasında emek harcayan işçiler Süleyman Toprak ve Hasan Yalman, bu uğurda ter dökmenin gururunu yaşıyor.

Mermerin çıkarıldığı 1953'de ocakta çalışan 85 yaşındaki Süleyman Toprak, AA muhabirine, 65 tonluk mermeri 1 ay süren çalışma sonucu kesebildiklerini anlattı.

Köyde gücü yeten herkesin çalışmaya destek verdiğini vurgulayan Toprak, şunları söyledi:

"O zamanın şartlarında çok zorlandığımızı hatırlıyorum. Başımızda bulunan mühendislerin belirlediği yerlerden mermere delik açtık, daha sonra mozole taşını ana parçadan ayırdık. 65 tonluk mermer kütlesi, 20 kilometredeki tren istasyonuna tırla nakledildi. O dönem Türkiye'de bulunan 4 tırdan birinin köyümüze getirildiğini söylediler. Kriko ve vinç kullanılarak tıra yüklenen mermer, Osmaniye'den trenle Ankara'ya götürüldü."

İşçi 81 yaşındaki Hasan Yalman da kırmızı mermeri yıllar sonra Anıtkabir'de gördüğünde büyük gurur yaşadığını kaydetti.

Mozolenin çıkartılmasında görev almaktan onur duyduğunu belirten Yalman, "Tıra yüklediğimiz 65 tonluk mermer, işlenerek 40 tona düşürülmüş, şimdi Anıtkabir'in en güzel yerinde duruyor. Atamızı ziyaret eden herkes bunu görüyor. Biz de televizyondan görüp, köyümüz adına gururlanıyoruz" diye konuştu.

Çağşak muhtarı Burhan Kaya da Anıtkabir'in inşaatı sürerken en önemli parçayı oluşturacak mozoledeki mermerin köylerindeki ocaktan çıkarıldığını söyledi.

Kaya, "Anıtkabir'e gittiğimde, televizyonda ya da gazetelerde mozoleyi gördüğümde heyecanlanıyorum. Mozolenin köyümüzden gitmesi bizim için iftihar kaynağı" dedi.

Mermer ocağının halen işletildiğini aktaran Kaya, rengi ve yapısı nedeniyle az bulunan bu tür mermerin iç pazarın yanı sıra, Suudi Arabistan, Mısır ve İran'a da gönderildiğini kaydetti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrailli bakandan alçak Gazze çağrısı! 'Ahlaki ve insani' deyip duyurdu
Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan enflasyon mesajı