'İkiz plaka' vatandaşı yıldırdı

Vatandaşların her geçen gün artan şikayetlerinin "ikiz plaka" yöntemini kullanan korsan taksicilerden kaynaklandığı ortaya çıktı.

'İkiz plaka' vatandaşı yıldırdı
'İkiz plaka' vatandaşı yıldırdı
GİRİŞ 04.12.2015 09:40 GÜNCELLEME 04.12.2015 09:40

İstanbul'da yasal düzenlemelerin ardından büyük ölçüde azalan korsan taksicilik, internet üzerinden müşteri bulma, ikiz plaka kullanma ve K1 belgesiyle taşımacılık yapma gibi yeni yöntemlerle tekrar yükselişe geçti.

Son zamanlarda özellikle ikiz plaka yöntemiyle artış gösteren korsan taksicilik, İstanbul'daki taksici esnafını yıldırırken, sektörün kalitesini de düşürüyor. Korsan taksiciler bir taraftan esnafın ekmeğine ortak olurken, bir taraftan da vatandaşa karşı gösterdikleri olumsuz davranışlarla da taksicilere yönelik şikayetleri artırıyor.

"Başarı sağladık"

İTEO Başkanı Yahya Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldiği günden beri sektördeki kaliteyi yükseltmeyi hedeflediğini belirterek, bunda da büyük oranda başarı sağladığını söyledi.

Uğur, daha önce de taksicilere yönelik çok ağır şikayetlerin olduğunu aktararak, "Biz gelen şikayetleri incelemeye aldık. Baktık ki, taksi şoförleri mesleğini yaparken kalıcı olmadıklarını düşünüyor. Bunda da şoförlere hak verebileceğimiz noktaları gördük. Mesela, taksicilerin sigortası bile yoktu. Sigortası olmadığı için taksicilik, işsizlerin geçici iş olarak gördükleri bir meslek haline gelmişti. Biz, 'meslektaşlarımız bu işi sahiplensinler ve mesleki kalitemizi artıralım' diye ilk önce arkadaşların sigortasını yaptırdık ve sigortasız şoför çalıştırmayı yasaklayıcı tedbirlerin alınmasını sağladık" diye konuştu.

Bunun taksi şoförlerinin davranışlarını değiştirdiğini anlatan Uğur, şikayetlerin ciddi manada düştüğünü ifade etti.

"Şikayet bazlı çalışmalar sürüyor"

Şikayet bazlı çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Yahya Uğur, şu bilgileri verdi:

"Örneğin, madde bağımlısı şoför şikayetleri nedeniyle taksicilik belgesi almada sağlık raporu ve sabıkasızlık şartı getirilmesini sağladık. Şikayetleri büyük oranda ortadan kaldırdık. En son 2014'te vatandaştan gelen bin 200 şikayetten 950'sinin 'kısa mesafede yolcu almamak' olduğunu gördük. Geri kalan 250'si de 'kaba davranış ve 'bakımsız araç ve şoför.' 'Kısa mesafede yolcu almama' şikayetini ortadan kaldırmak için merkezi sistemden yolcu yönlendirme sistemi üzerinde çalışıyoruz. Tamamlandığında bu şikayetler tamamen ortadan kalkacak. Taksiciler ÖTV'nin kalkacağını beklediği için araçlarını yenileme çalışmaları biraz yavaş gidiyor. Kısa süre sonra bu şikayetler de bitecek."

Uğur, son aylarda taksicilere yönelik şikayetlerde tekrar yükseliş olduğunu fark ettiklerini vurgulayarak, bu şikayetlerin büyük çoğunluğunun, araç ve plakası kopyalanan taksilerle görev yapan taksicilerden kaynaklandığını belirlediklerini söyledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan duyurdu! Gürcistan ile anlaşma sağlandı! Tüm dünyaya Filistin çağrısı
Şenol Güneş'i resmen duyurdular! İmza an meselesi