HES kodu nasıl alınacak? İçişleri Bakanlığı açıkladı: Şehir içi toplu ulaşımda hes kodu dönemi!

HES kodu nasıl alınacak? Vatandaşlar HES kodu almadan resmi devlet kurumlarına kabul edilmeyecek. Salgın hastalık süreci boyunca seyahat, sınav ve birçok alanda hayata geçirilen Hayat Eve Sığar uygulaması ile vaka artış hızının düşürülmesi amaçlanıyor. Peki E-devlet, SMS ve uygulama ile HES kodu nasıl alınır? İşte resmi kurumlarda işlem yapacaklar için HES kodu alma yöntemleri...

HES kodu nasıl alınacak? İçişleri Bakanlığı açıkladı: Şehir içi toplu ulaşımda hes kodu dönemi!
HES kodu nasıl alınacak? İçişleri Bakanlığı açıkladı: Şehir içi toplu ulaşımda hes kodu dönemi!
GİRİŞ 30.09.2020 13:12 GÜNCELLEME 30.09.2020 13:35

HES kodu, kamu kurumlarında randevu alımlarında öncelik haline geldi. Kontrollü sosyal hayatın vazgeçilmezi olan Hayat Eve Sığar Uygulaması lk olarak şehirler arası seyahat ile gündeme gelen Hayat Eve Sığar kodu uygulaması günümüzde birçok resmi kurum tarafından kullanılmaya başlandı. 23 Eylül tarihinden itibaren  İstanbul’da  Valilik, Kaymakamlık, Vatandaşlık Müdürlüğü gibi devlet kurumlarına girişte HES kodu ile randevu alınacak. Randevusu bulunmayan vatandaşlar kamu kurumlarına giremeyecek. HES kodu almanın birden çok farklı yöntemi ve yolu bulunuyor. Kullanıcılar  Hayat Eve Sığar Uygulaması üzerinden, SMS ile ve son olarak hayata geçirilen e-Devlet ile kod alabiliyor. Peki HES kodu nasıl alınır, nerelerde kullanılacak? İşte 2020 HES kodu alma yolları...

 

 

TOPLU ULAŞIMDA HES KODU DÖNEMİ!

Şehir içi toplu ulaşım araçlarında, kişiselleştirilmiş akıllı seyahat kartı kullanılan şehirler ile ülke genelindeki kamu, özel tüm konaklama tesislerine kabullerde HES kodu zorunluluğu getirildi.

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama”  ve “Konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluğu” konulu iki ayrı genelge gönderdi.

HES KODU NASIL ALINIR?

 

 

HES kodu almanın üç farklı yöntemi bulunuyor. Dileyen kullanıcılar telefonlarına indirdikleri Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden kodu edinebiliyor. Diğer bir yöntem ise kısa mesaj (SMS) ile HES kodu edinme. Son olarak devlet hizmetlerinin elektronik ortamlarda gerçekleştirilmesine yarayan e-Devlet üzerinden de  vatandaşlar kodu edinebiliyor. İşte adım adım detaylı HES kodu alma yöntemleri;

1- HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI ÜZERİNDEN KOD ALMA

Telefonları üzerinden kod almak isteyen kullanıcılar ilk olarak telefonlarında bulunan mobil marketler üzerinden uygulamayı indirmeleri gerekmekte. Uygulamayı telefonlarına yükleyen vatandaşlar kayıt işlemini tamamladıktan sonra “HES Kodu İşlemleri” bölümüne giriş yaparak “ HES kodu Oluştur” butonuna tıklayarak kodu oluşturabilir. İsteyen kullanıcılar KOD kullanım sürelerini belirleyebilir.

GOOGLE PLAY HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI İNDİR!

APP STORE HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI İNDİR!

2- SMS İLE HES KODU ALMA

Telefonlarının mesaj bölümüne giriş yapan kullanıcılar HES yazıp aralarında boşluk bırakacak şekilde T.C kimlik numarasını, Türkiye Cumhuriyeti Kimliğinde bulunan seri numarasının son 4 hanesini ve kod paylaşım süresini yazıp 2023’e kısa mesaj (SMS) yollayarak kodu edinebilir.

3- E-DEVLET HES KODU EDİNME 

Kamu kurumlarına gitmeden birçok resmi işlemi gerçekleştirdiğimiz E-devlet üzerinden artık HES kodu alınabiliyor. İlk olarak HES kodu almak isteyen e-Devlet kullanıcıları T.C kimlik ve şifresiyle sisteme giriş yapıyor. Ardından sağ üst bölümünde bulunan arama kutucuğuna “ HES Kodu Sorgulama” yazan vatandaşlar bu bölümde karşılarına gelen ekrandan kod oluşturup diledikleri kurumda kullanabilir.

E-DEVLET HES KODU ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

DEVLET KURUMLARINDA HES KODU ZORUNLU HALE GELDİ!

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamaya göre 23 Eylül 2020 tarihinden itibaren Valilik, kaymakamlık, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro II. Bölge Müdürlüğü, İlçe Nüfus müdürlükle ve tapu müdürlüklerinde hes kodu ile randevu alma zorunlu hale getirildi. İşte yapılan açıklama;

“Hayat eve sığar (HES) kodu uygulamasının 23.09.2020 Çarşamba gününden itibaren, Valilik, kaymakamlıklar, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro II. Bölge Müdürlüğü, ilçe nüfus müdürlükleri ve ilçe tapu müdürlüklerine randevu talepleri öncesi ve bu kurumlara girişlerde zorunlu olarak kullanılması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması, kararları alınmıştır."

EĞİTİMDE HES KODU DÖNEMİ!

ÖSYM tarafından düzenlenen sınavların başvurularında adaylardan HES kodu bilgisi alınmaya başladı. Sınav başvurusunda bulunacak adaylar HES kodu bilgisi ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (AİS) kaydedilmeyen adayların başvuru yapmaları sistem tarafından kabul edilmeyecek. Bu nedenle adayların, sınava başvuru işlemi yapmadan veya başvuru için başvuru merkezlerine gitmeden önce HES kodunu edinmiş olmaları gerekmektedir. Adaylar, sahip olduğu HES kodunun ÖSYM sistemine kaydını, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (AİS) "PROFİLİM" alanında bulunan "HES KODU BİLGİLERİM" sayfasından yapacaklardır.

ŞEHİRLER ARASI SEYAHATTE HES KODU ALINMASI ZORUNLU!

Uçak, Tren, Otobüs gibi ulaşım araçlarıyla  seyahat edecek vatandaşlar HES kodu almak zorunda. İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgeyle şehirler arası yolcu taşıyan firmaların HES kodu olmadan biletleme yapmamaları uyarısında bulundu.Bakanlık tarafından 81 il valiliğine gönderilen "şehirler arası otobüslerde HES kodu zorunluluğu" konulu genelgede kontrollü sosyal hayat döneminde koronavirüs salgınıyla mücadelenin etkin sürdürülebilmesi için alınan tedbirlere ve belirlenen kurallara riayet edilmesinin elzem olduğu belirtildi.

HES KODU NEDİR NE İŞE YARAR?

HES (Hayat Eve Sığar) Kodu, Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, ulaşım ya da ziyaret gibi işlemlerinizde kurumlarla ve kişilerle, Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan bir koddur. Paylaştığınız HES kodları uygulama üzerinden ya da kurumlara sağlanan servisler aracılığı ile sorgulanabilecektir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...
Avrupa kulüpler sıralaması güncellendi! İlk 20'de 2 Türk takımı