Koronavirüs salgınından sonrası Türkiye'yi bekleyen tehlike

Tüm dünyada koronavirüs salgınının etkileri devam ederken Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu bizi bekleyen kuraklık tehlikesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs salgınından sonrası Türkiye'yi bekleyen tehlike
Koronavirüs salgınından sonrası Türkiye'yi bekleyen tehlike
GİRİŞ 13.05.2021 10:05 GÜNCELLEME 13.05.2021 10:11
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Meteoroloji'nin nisan ayındaki kuraklık ve sıcaklık raporuna göre Türkiye'de Doğu Anadolu, Güneydoğu ve Ege'nin güney kesimlerinde 'şiddetli', 'çok şiddetli' ve 'olağanüstü' kuraklık görüldü. Konuyla ilgili açıklama yapan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, küresel iklim değişiminin bugün kuraklık ve su olgusu olarak karşımıza çıktığını belirterek, "Ülkemiz ve bölgemiz ile ilgili temel sorun şu; yakın zamanda NASA tarafından yeraltı su kaynaklarımızı gösteren haritalar vardı. O harita bize aslında rezerv olarak, kötü gün dostu olarak tutmamız gereken su kaynaklarını büyük ölçüde tükettiğimizi bize gösteriyor" dedi.
 

Meteoroloji raporlarına yansıdı! Üç bölgede 'olağanüstü' alarm


'HIZLA BU SÜRECİ YAŞAYACAĞIZ'

Küresel iklim değişikliği ve olası sonuçları ile ilgili birçok bilim insanın araştırma yaptığını söyleyen Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, "Buna ilişkinde projeksiyonlar çiziliyor. Yani iyi, normal ve felaket senaryoları var. Bunu tabii ki öngöremezsiniz ama son yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan bulgular bırakın normali, büyük oranda felaket olarak adlandırılan senaryoların hayata geçtiğini gösteriyor.

'ÖNGÖRÜLERİMİZİN ÇOK ÖTESİNDE BİR DURUM'

Prof. Dr. Alaeddinoğlu, Van Gölü'nün bu mevsimde yağışlar ve eriyen kar suları ile maksimum seviyede olması gerektiğini fakat şu anda kıyılarda durum tam tersini gösterdiğini, geriye doğru çekilmenin halen devam ettiğine tanıklık ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Alaeddinoğlu, "Bu bize buharlaşmanın boyutunu gösteriyor. Van Gölü'nde ki bu taşlar normalde bu aylarda sular altında kalırdı. Maalesef şu anda görebiliyoruz. Tekrar ediyorum öngörülerimizin çok ötesinde bir durum" dedi.

'KURAKLIK TÜM DÜNYADA DEĞİŞİMLERE NEDEN OLACAK'

Birleşmiş Milletlerin (BM), iklim değişikliğinin dünya üzerinde yaratacağı tahribatı önlemeye yönelik raporlarında da artık çok ciddiye alındığını ve ülkelerinde bu konuda çok ciddi kampanyalar organizasyonlar gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Alaeddinoğlu artık hayatımızda yeni normallerin gireceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Küresel iklim değişikliği ve kuraklık aslında aynen pandemide olduğu gibi hayatımıza yeni normaller getirecek. Su ile ilgili hayatımızda karşılaşacağımız şeyler var. Bundan sonra yaşanacak süreç ve kuraklık hayatımızda yeni normaller sokacak. Yani içme ve kullanma suyunun kullanımı, yağış ile ilgili çok şeyin değişeceğini düşünüyorum. Kuraklığın hayatımızda değişikliğe neden olacağını ve sadece bölge için değil tüm dünya için böyle olacağını düşünüyorum."

YORUMLAR 19
  • Cenk 2 yıl önce Şikayet Et
    batsin dünya, insanlar belki degerini anlar
    Cevapla
  • TRT World'e Destek 2 yıl önce Şikayet Et
    Her sene Hakkari ilimize ve çevresine devasa miktarda kar yağışı oluyor, yazın gelmesiyle karlar eriyip gidiyor, o bölgeye devasa barajlar yapılırsa Türkiye'nin su sorunu çözülür.
    Cevapla
  • şeref yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    denize dökülen nehirleri suyunu borularla içer yeraltı sularına yönlendirin petrol doğalgazdan daha önemlidir temiz su onun için sulama boruları döşeyin denize boşa dökülmesin nehirler hatta dicle fırattanda su çekin pompalayın kuraklık ola yerlere 20 yıldır yazarım yağmur suların sel oldu yatakların çıkışına yapay göletler yapın onun sularınıda pompalayın kurak yerlere yer altı sularına gölet yapmak için devasa mühendisliğe ihtiyaç yok sel suların yerleri belli trakya ege karadeniz gölgesi her yıl yaşanıyor can kaybı mal kaybı oluşuyor halen akıllamıyoruz Rabbim yağmur veriyor öyeki sel oluşuyor bizim yapacağımız kollektörle suyu kanalize etmek yapay gölet yapmak
    Cevapla
  • DEDE 2 yıl önce Şikayet Et
    HERŞEY İNSANLARIN ELİN ,KURAKLIK YAŞARIZ TABİ BOL SU KULLANILIRSA AYRICA ONCA IRMAK SU DENİZE AKITMAYIP DEPOLAMA YAPILSIN GERİSİ ALLAHIN İŞİ. ama laflar çok.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim burda içme suyu ile sabahtan akşama kadar arabalara banyo yaptırıyorlar. Arabalar kuyrukta bekliyor .Sen önce elindekini israf etmemeyi öğren.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı