Meteoroloji Uzmanı Özdemir'den 'çatıdan akan suyu bile israf etmeyin' uyarısı

Son yağışlarla barajların dolduğunu belirten meteoroloji uzmanları, suyun dikkatli kullanılmaması durumunda bahar aylarından sonra yeniden susuzluk riskinin yaşanabileceğini söyledi.

GİRİŞ 26.03.2022 06:50 GÜNCELLEME 26.03.2022 09:21
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, ülke genelinde bu yıl geçen yıllara göre daha iyi yağış alındığını, barajların dolduğunu fakat susuzluk riskinin, bahar aylarından sonra suyun dikkatli kullanılmaması durumunda oluşabileceğini kaydetti.

İstanbul'da barajların dolduğunu ancak taşma riskinin olmadığını anlatan Özdemir, 860 milyon metreküp kapasiteli barajlarda bugün 730 milyon metreküp suyun olduğunu söyledi.

Su ihtiyacının yeterli olduğunu ancak suyu israf etmemek gerektiğini söyleyen Özdemir, "İstanbul'un su harcaması çok fazla. 20 milyon civarında nüfus ve 5 milyona yakın araç var. Suyu idareli kullanmalıyız, yoksa su hızlı tükenir. Barajların etrafında yerleşim yerleri çoğaldı, ağaç azaldı. Kuraklığın her şartta devam ettiğini bilmemiz, bunun önlemini vatandaş olarak almamız ve suyu idareli kullanmamız lazım. Yağmur suyunu biriktirmeliyiz. Çatıdan akan bir damla suyu harcamamalı, su sarnıçları, depolarda biriktirmeli ve bu suları günlük ihtiyaçlarımızda, bahçelerde, araç yıkamada kullanmalıyız. Bu da bize baraj rezervi gibi olacak" ifadelerini kullandı.

"ESKİDEN ÇATIDAN AKAN SULAR DEPOLARDA TOPLANIRDI"

Eskiden İstanbul'da evlerde su sarnıcı ve bahçelerinde kuyu olduğunu, çatıdan akan suların sarnıca dolduğunu ve bununla bahçede sebze meyve yetiştirildiğini dile getiren Özdemir, suyun idareli kullanılmasına yönelik şu önerilerde bulundu:

"TARIMDA DAMLA SULAMA YAPMALIYIZ"

"Yeşil su, yeşil enerjiyi hayata geçirmemiz lazım. Büyük rezidans, yeni binalar ve eski apartmanlarda su sarnıçlarının olmasını şart koşmamız lazım. Yeşil alanlara yağan suyun geçirgenliğini artırarak, altına bir depo yapmamız lazım ki, o suyu bile kullanalım. Su stresimiz, su kıtlığı var. Örneğin, İstanbul'da bir insanın 1000 metreküp suya ihtiyacı var. 20 milyon nüfuslu İstanbul'da, 2,8 milyon metreküp su harcanıyor. Bu kullanım da yaz gelince artacaktır. Türkiye'de şu an susuzluk riski yok. Bu kış, diğer yıllara bakıldığında yağışlı geçti ama çok su harcıyoruz. Tarım alanlarında içme suyunu kullanıyoruz. 6 yeraltı barajı yapıldı, bunu çok idareli kullanmalıyız. Tarımda artık damla sulama yapmalıyız."

Özdemir ayrıca, mart ayında Marmara ve Karadeniz Bölgesinin iyi yağış aldığını, İç Anadolu'nun büyük kısmı, Konya Ovası ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tarım için istenilen yağışın olmadığını söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 34
  • Turan 2 yıl önce Şikayet Et
    Okullarda ders olarak verlmeli.
    Cevapla
  • Dede 2 yıl önce Şikayet Et
    Binalarda yağmur gideri ağzı kapalı depolara dışarda dolmalı açık olmasin sinek ürer kapalı ağzı 2 ton depo olur büyük yerler de 5 tonda olur bahçe sulama yapılır temizlikte
    Cevapla
  • Mazotçi 2 yıl önce Şikayet Et
    O zaman daha fazla baraj
    Cevapla
  • nimet 2 yıl önce Şikayet Et
    Devletimizin SULAMA POLİTİKASI var mı.. Halâ ve Halâ SALMA SULAMA yapılıyor. Salma Sulama, SUÇ OLMALI.. İşsizlikten ve boş vakitten, masalarında dedikodu yapan memurlar, DENETLEME yapsa ÇOOOK FAYDASI OLACAK..
    Cevapla
  • RECEP 2 yıl önce Şikayet Et
    SU AKAR TÜRK BAKAR sonra yetkililer toplantı salonlarında millete akıl verir böyle hiç bir önlem alınmaz türkiyeyi daha kurak günler bekliyor gibi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Protestocu gençleri hedef aldı! Skandal sözler: Filistinlilerin işgal ettiği topraklar…
Kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu