Kasten mi yanlış çeviriyorlar? Başıboş köpekler için kritik uyarı! “Engelleniyor”

Başıboş köpek sorunu ile ilgili dikkat çeken bir rapor yayımlayan MAZLUMDER, 'acil çözüm' için çağrıda bulundu. Köpek popülasyonunun hızla arttığı kaydedilen raporda, halk sağlığının tehlikede olduğu belirtildi.

GİRİŞ 10.12.2022 13:25 GÜNCELLEME 10.12.2022 14:16
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

Halkın muzdarip olduğu ve çözüm istediği başıboş köpek sorunu ile ilgili İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), dikkat çeken bir rapor yayımladı. 

'Sahipsiz Başıboş Köpekler Raporu’nun Takdim bölümünde açıklama yapan MAZLUMDER Genel Başkanı Av. Kaya Kartal, 10 milyonu aşkın başıboş köpeğin sokaklarda yaşadığı kaydedilen raporun, çözüme katkıda bulunması için hazırlandığını dile getirdi.

“ÇÖZÜM İÇİN HAREKETE GEÇİLMESİ” ÇAĞRISI

Raporun insan hakları perspektifinden hazırlandığını kaydeden Başkan Kaya Kartal, “Türkiye’de bugün başıboş köpek sayısının 10 milyonu aştığını, bu durumun salgın hastalıklardan yaşam hakkına kadar geniş bir yelpazede insan hakları bakımından tehditler oluşturduğunu, raporun hazırlandığı dönemi kapsayan 2022 yılının ilk 10 ayında başıboş sahipsiz köpek saldırısı sebebiyle Türkiye’de 27 insanın öldüğünü acı bir şekilde tespit ediyoruz. Konya şubemiz tarafından hazırlanan raporumuzun konuyla ilgili sağlıklı bir tartışma ortamı oluşmasına ve sürmesine katkı sunmasını diliyor, ilgili merci ve makamları çözüm için harekete geçirmesini temenni ediyoruz.” dedi.

İNSANLARIN YAŞAM HAKKINI TEHDİT EDECEK NOKTALARA GELDİ

Raporun ‘Önsöz’ bölümünde açıklamada bulunan MAZLUMDER Konya Şube Başkanı Abdullah Şehid Huca ise “Rapora konu olan sokakta yaşayan başıboş köpekler meselesi artık insanların yaşam hakkını tehdit edecek noktalara gelmiştir.” değerlendirmesinde bulundu. Sorunun kangren haline geldiğini  ve çözüm için harekete geçilmediği takdirde geri dönüşü imkansız bir hale geleceğini belirten Huca, “Sağlıklı tartışılamayan ve sürekli ertelenen sorun bugün artık bir kangren halini almıştır. Bu sürecin devamına izin verilmesi durumunda ise geri dönülmez noktalara gelinecek, çözüm istense de artık imkânsız bir duruma ulaşılacaktır.” ifadesinde bulundu.

KÖPEK POPÜLASYONU REKOR KIRARKEN ÜLKEMİZDE TARTIŞILMASI ENGELLENİYOR

Başıboş köpek popülasyonun rekor kırmakta olduğunu ve bu sorunun tartışılmasının engellendiğini belirten Huca, “Hayvanların korunması yönünden ‘ileri’ kabul edilen batı ülkelerinde binlerce sahipsiz köpeğin barınaklarda uyutulması bir çözüm olarak kabul edilirken, 10 milyona yakın sahipsiz başıboş köpek popülasyonu ile rekor kırmakta olan ülkemizde tartışılması dahi engellenmektedir.” dedi.

TÜRKİYE GENELİNDE 10 MİLYON BAŞIBOŞ KÖPEK OLDUĞU VURGULANDI

Sahipsiz Başıboş Köpekler Raporu’nda sayıları hızla artan başıboş köpek sayısının 2022 verilerine göre Türkiye genelinde 10 milyon civarında olduğu, 2017 verilerine göre ise sadece İzmir’de 500 bin dolaylarında olduğu belirtildi.

EN ÇOK SALDIRIYA UĞRAYANLAR 0-4 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLAR

Başıboş köpek popülasyonunun kontrolsüz bir şekilde artmasının riskler taşıdığı vurgulanan raporda, insanların vücut bütünlüğünün tehlikede olduğu kaydedildi.  

Köpek ısırıkları sonucu enfeksiyon nedeniyle her 10 kişiden 6,7’si her yıl hayatını kaybetmektedir” ifadesinde bulunulan raporda, en çok saldırıya uğrayan grubun 0-4 yaş arasındaki çocuklar olduğu belirtilirken, mağdur çocukların boyun ve baş bölgelerinden ısırılarak ölüm tehlikesi yaşadıkları kaydedildi.

Gaziantep'te 4 yaşındayken başıboş köpek saldırısına uğrayan Asiye Ateş

5199 SAYILI KANUN YETERSİZ

2004 yılında kabul edilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun soruna çözüm getiremediği dile getirilen raporda, “Bu kanun, sahipsiz hayvanların rahat yaşamını ve can güvenliğini sağlayamadığı gibi insanların ve diğer canlıların yaşadıkları sorunları çözmekte yetersiz kalmıştır” denildi.

ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERDEKİ ‘HAYVAN REFAHI’ İFADESİ KASITLI OLARAK MI ‘HAYVAN HAKLARI’ DİYE YANLIŞ ÇEVRİLİYOR?

Uluslararası metinlerde “hayvan refahı” ifadesinin Türkiye’de sıklıkla “hayvan hakları” olarak ‘yanlış’ tercüme edildiği ve “Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi” isimli tartışmalı metnin UNESCO’da teklif olarak kaldığı belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Hayvanlarla ilgili uluslararası metinlerde yer alan ‘hayvan refahı’ ifadesinin, Türkiye’de sıklıkla ‘hayvan hakları’ olarak yanlış tercüme edildiği görülmektedir. Oysa gerek uluslararası metinlerde gerek farklı ülkelerdeki kanun ve mevzuatlarda konu ‘hayvan hakları (animal rights)’ olarak değil ‘hayvan refahı (animal welfare)’ olarak ele alınmaktadır. Bu konuyla ilgili en çarpıcı örneklerden biri Türkiye kamuoyunda sıklıkla referans olarak gösterilen ve zaman zaman tartışmalara konu olan ‘Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’dir. Bu metin pozitif hukuk kuralları niteliği taşımadığı gibi, teklif hüviyetinde kalmış UNESCO tarafından deklare edilmemiş ve BM tarafından kabul edilmemiştir. Sadece bir tasarı olan metin, çeşitli dernek ve kuruluşlarca alınarak kendi yorumları da katılmak suretiyle yayılmıştır. Ayrıca bu beyannamenin ‘Universal Declaration of Animal Welfare’ olan orijinal başlığının, yukarıda bahsedildiği gibi Türkçeye hatalı tercüme edildiği görülmektedir. Orijinal metin incelendiğinde, içeriğin bir hayvan hakları beyannamesinden çok hayvan refahını savunan bir metin olduğu rahatça anlaşılabilir. ‘Universal Declaration of Animal Rights’ başlığıyla ele alınabilecek (hayvan hakları) beyanname(si) ise farklıdır ve yeknesak bir metin olmaktan uzaktır. Bu metin çeşitli gruplar tarafından kendilerince yorumlanarak deklare edilmiştir. Bu metinlerde yer alan talepler hayvanlar lehine fazla marjinal olduğu için Türkiye’de bilinçli olarak pek gündeme getirilmediği düşünülmektedir.”

DÜNYACA TANINMIŞ HAYVAN KORUMA ÖRGÜTLERİ SOKAKLARIN KÖPEKLER İÇİN UYGUN OLMADIĞI GÖRÜŞÜNÜ SAVUNUYOR

Başıboş köpeklerin sokaklarda değil barınaklarda veya sahiplenen insanlarla yaşaması gerektiğini savunan ABD merkezli Hayvanlara Karşı Etik Davranışlar Örgütü’nün (PETA) görüşlerine yer verilen raporda, “Hayvanlar içinde özellikle köpekler; yiyecek, içecek, sağlık, barınma ve güvenlik ihtiyaçları bakımından insanlara bağımlı olan canlılardır. Hayvan refahı açısından ele alındığında köpeklerin sokaklarda sahipsiz yaşaması da bu canlılar açısından uygun değildir. Radikal görüşlerine rağmen bazı hayvan koruma dernekleri dahi köpeklerin sokaklarda değil sahiplenen bir insanla ya da barınaklarda yaşam sürmeleri gerektiğini savunmaktadır.” denildi.

DÜNYA ÜLKELERİNİN ÇÖZÜMLERİNE DEĞİNİLDİ

1987 yılında Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerce imzalanan Amsterdam Anlaşması ve Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’ne değinilen raporda; başıboş̧ hayvan sayısının sorunlara yol açmasının önlenmesi taraf ülkelerin ağrı, acı ve ızdırap çekmelerine sebep vermeyecek şekilde popülasyonu azaltmak için uygun yasal ve idari tedbirler almakla yükümlü kılındığı vurgulandı.

PORTEKİZ, AŞIRI POPÜLASYONDA İTLAFA BAŞVURABİLİYOR

Rapora göre; Portekiz, başıboş hayvan sayısının kamu sağlığını tehdit edecek şekilde artması nedeniyle itlaf seçeneği uygulayabiliyor.

ALMANYA’DA ACIDAN KURTULMASI İÇİN UYUTMA SEÇENEĞİ UYGULANABİLİYOR

Hayvanlarını terk eden sahiplerine caydırıcı ağır cezalar uygulanan Almanya’da her şehirde ‘tierheim’ adı verilen kuruluşlar tarafından sahipsiz köpekler toplanarak bakımları yapılıyor. Almanya, hayvanlara çok ağır bir acıdan kurtulması amacıyla uyutma işlemi uygulanabiliyor.

KANADA’DA SAHİPSİZ HAYVANLAR TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN UYUTULABİLİYOR

Köpek sahipleri için çok sıkı kuralların uygulandığı Kanada’da köpek popülasyonunun aşırı artışında uyutma işlemi gerçekleştirebiliyor. Toplum sağlığının ön planda tutulurken, sahipsiz köpekler ya sahiplendiriliyor ya da uyutabiliyor.

ABD’DE ‘SOKAKTA BAŞIBOŞ KÖPEK OLMAZ’ KURALI

ABD’de ise kamu sağlığını tehdit eden köpekler uyutuluyor. Genel olarak her yıl 3-4 milyon köpek bakımevlerinde uyutulduğu ABD’de sokaklarda başıboş köpek olmamasının bir uygarlık göstergesi olduğu kabul ediliyor.

İNGİLTERE’DE 7 GÜN İÇERİSİNDE UYUTMA İŞLEMİ YAPILABİLİYOR

İngiltere’de kayıt altına alından köpekler 2005 yılında çıkarılan kanunla yerel otoriteler tarafından toplanarak 7 gün boyunca bakımevinde tutuluyor. Bu sürede sahiplenilmeyen köpekler, hayvan refahı kuruluşlarına gönderiliyor ya da uyutma işlemi yapılıyor.

BAŞIBOŞ KÖPEKLER; SALDIRILAR, KAZALAR VE SALGINLAR NEDENİYLE ÖLÜMLERE YOL AÇIYOR

Türkiye’nin taraf olduğu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme gibi uluslararası anlaşmaların da gözetilmesi gerektiği belirtilen raporda, başıboş köpek sorununun yaşam, sağlık, çevre haklarını ihlal ettiği kaydedildi.

Antalya’nın Serik ilçesinde köpekten kaçarken yola çıkan ve kamyonun çarpmasıyla ağır yaralanıp sağ bacağı kesilen, 23 gündür yoğun bakımda hayatta kalma mücadelesi veren 9 yaşındaki Mahra, hayatını kaybetti.

Ruken Kolcu, Erinç̧ Pütün, Davut Sana, Ali Asaf Aktekin, Mehmet Özer, Mehmet Arsoy, Mustafa Topal, Oktay Tokmak, Dudu Berk gibi isimlerin saldırılarında feci şekilde can verdiklerini belirtilen raporda, başıboş köpeklerin trafik kazalarına sebebiyet vermesi dolayısıyla da ölümlere yol açtığı vurgulandı. Raporda, bu kazaların sıradan bir trafik kazası olarak kayıtlara geçtiği belirtildi.

Van'ın Tuşba ilçesine bağlı Beyüzümü Mahallesi'nde Ruken Kolcu (6), başıboş köpekler tarafından parçalanarak öldürüldü.

Çorum'da köpeğe çarpmamak için Alparslan Tırpancı’nın direksiyon kırdığı otomobil takla attı. Kazada Tırpancı yaralandı, nişanlısı Hilal Göyhan (22) ise yaşamını yitirdi.

Ayrıca başıboş köpeklerin hastalıklar nedeniyle de ölümlere neden olduğu belirtilen raporda; kuduz, kist hidatik gibi hastalıkların insan hayatını tehlikeye attığı kaydedildi.

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde kuduz köpek tarafından ısırılan ve 19 gün boyunca yoğun bakımda acı çekmemesi için uyutulan 12 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetti.

Şanlıurfa'nın Kolluca Köyü'nde kuduz köpeğin ısırdığı 8 yaşındaki Hüseyin Erçal yaşamını kaybederken, korku dolu bakışları cep telefonundaki görüntülere yansımıştı.

DEĞERLENDİRMEDE ACİLEN ÇÖZÜM ÇAĞRISI YAPILDI

Raporun son bölümünde ise sorunlara yönelik tespitlere yer verildi. Yapılan değerlendirmede şu ifadeler kullanıldı:

Dünyada her yıl yaklaşık 35 bin insan köpek saldırıları sonucu hayatını kaybetmektedir. Sadece bu verilere göre köpek, en ölümcül dördüncü canlı konumundadır. Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre ise sadece kuduz kaynaklı ölümlerin sayısı her yıl 40 bin ila 70 bin civarındadır. İspanya’da 14 bin metrekarelik bir sahada yapılan çalışmada, sadece iki yılda köpek kaynaklı 496 trafik kazası meydana gelmiştir.

Haber kaynaklarından tespit edildiği kadarıyla sadece 2022 yılı başından Kasım ayına kadar köpeklere dayalı nedenlerle 7’si çocuk 27 kişi hayatını kaybetmiştir. Resmî kurumların bu konuda bir rapor tutmadığı, medyaya yansıyanlar dışındaki ölüm ve yaralanmaların net sayı ile ifade edilemediği, başıboş köpeklerin sebep olduğu trafik kazası, kalp krizi, beyin kanaması gibi ölümlerin ise raporlarda “köpeklerin neden olduğu ölüm” gibi gösterilmediği görülmektedir. Dolayısıyla başıboş sokak köpeklerine bağlı kayda geçmemiş ölümlerin olduğu da göz ardı edilmemelidir.

Mevcut durumda başıboş ve sahipsiz köpek sorunu, ciddi bir güvenlik, çevre temizliği ve sağlık sorunu olarak kendini göstermekte ve etkisini giderek artırmaktadır. Konuyla ilgili çalışmaların yetersiz olması sebebiyle kontrol edilemez şekilde artış gösteren başıboş köpek popülasyonu ve buna paralel olarak artan saldırılar, kuduz vakaları ve hastalıklar, maddi ve manevi kayıplara ve açık insan hakları ihlallerine sebep olmaktadır. Konu bağlamında yapılan propagandalar ve oluşan lobi, yetkili kurumların, kurum temsilcilerinin ve ilgililerinin meseleye popülist yaklaşmasına neden olmakta, sorun görmezden gelinmekte ve mücadele ciddi oranda aksamaktadır. Uluslararası sözleşmeler ve anayasa ile koruma altına alınan sağlık, güvenlik, yaşam hakkı, maddi varlığını ve vücut bütünlüğünü koruma hakkı, çevre hakkı gibi temel insan hakları ihlallerinin sayısı artmakta ve çoğu ihlal resmi istatistiklere konu olmamaktadır.

Konu tartışılırken popülist söylemlerden ve kasıtlı propagandalardan uzaklaşılmalı, toplum; barınakta kafasına kürekle vurularak öldürülen köpek görüntüleri ile kuduz olup hayatını kaybeden insan canı arasında bırakılmamalıdır. Sorun toplumsal ve bilimsel tartışmalarla ele alınmalı, bütün tarafların üzerinde uzlaştığı düzenlemeler ve uygulamalar geliştirilmeli ve daha fazla mağduriyet yaşanmadan çözüm için acilen harekete geçilmelidir.

MAZLUMDER olarak;

• Başıboş köpekler sebebiyle yaşanan can kayıpları ile maddi ve manevi bütünlüğü bozan olay, olgu ve durumların engellenmesinin Devletin sorumluluğu olduğunu hatırlatıyor,

• Başıboş ve sahipsiz köpeklerin oluşturduğu durumun önüne geçilmedikçe, insanların; yaşam, sağlık, güvenlik, maddi varlığını ve vücut bütünlüğünü koruma ve çevre hakkı gibi temel haklarının ihlal edildiğini beyan ediyor,

• İlgili makamları başıboş ve sahipsiz köpekler konusunda ivedi bir şekilde bilimsel, insani ve üzerinde uzlaşılmış çözümler oluşturmaya ve uygulamaya davet ediyoruz.

Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 72
  • murty 6 ay önce Şikayet Et
    bizim kanunlardan guzel bir sonuc bekliyorum köpeklerin saldırdığı insanlari hapse atin ve insanlar hapishaneler de yasasin kopekler isirmasin cozum bu yarin meclisten bu karar cikar . bence birde avruva nevi america nevi çözüm deniyor alin size çözüm herkesi hapishanelere atin isrmasin hayvanlar insanlari
    Cevapla
  • hakan 9 ay önce Şikayet Et
    hükümet bir an önce köpeklerin toplatılması için kanunu çıkartmalı
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    4 avrupa ülkesine gittim sokaklarda bir tane basibos köpek görmedim. Hayvansrverlerden hiç giden yokmu. Haa birde temizlik isçisi görmedim
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok iyi olur. Güzel bir fikir.
    Cevapla
  • Ahmet Yalçın 1 yıl önce Şikayet Et
    Haberde sokak köpeklerinin bu denli çoğalmasında kanunda görevlendirilmiş devletin kısırlaştırma rolünü yapmamasına değinmemiş. Eğer devlet görevini yapmış olsaydı şimdi bu kadar köpek olmazdı. Asıl suçlu görmezlikten gelinip köpekler günah keçisi ilan edilmiş.Her fırsatta batı uygarlığını kötülersen şimdi bu durumda ise batıdan örnekler saymış( kaldıki bu örneklerinde çarpıtılmadan sunulduğuna şüpheli) Allah kitap deyince önde gidiyorlar ama “Allah ın verdiği canı Allah alır” düsturunu görmezlikten geliyor. Aynı şekilde Yunus Emre nin “yaradılanı yaradandan ötürü severim “ düsturunu görmezlikten geliyor.
    Cevapla
  • dk türkmen 8 ay önce Şikayet Et
    maalesef belediyeler ve diğer yetkili kurumlar kısırlaştırma işlemini özel veterinerlere yaptırıldığı için ekmek kapısı kapanmasın diye belli bir kısmını kısırlaştırılmış gibi sokağa salıyorlar. helalinden ekmek yemek isteyen çok az bu ülkede. hep dalevere üzerine olduğu için bu halde bu ülke.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Valilik açıkladı! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: Çok sayıda kişi tahliye edildi
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti