Siyasilere 'başıboş köpek' çağrısı: İngiltere'nin 'önce insan' hassasiyeti örnek alınmalı

İngiltere'de yaşanan 2 köpek saldırısının ardından hükümet harekete geçti. İnsanı önceleyen İngiliz hükümetinin hassasiyetinin örnek alınması gerektiğini vurgulayan Güvenli Sokaklar Derneği'nden siyasilere çağrı geldi.

GİRİŞ 24.09.2023 16:51 GÜNCELLEME 24.09.2023 17:19
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış

İngiltere’de yaşanan 2 köpek saldırısı kamuoyunda infiale neden oldu. İngiliz hükümetini harekete geçiren olaylarda, saldırgan köpek cinsi için yeni kararlar alındı.

West Midlands, Stonnall'da bir adamın sokakta 2 köpek tarafından saldırıya uğradıktan sonra öldüğü doğrulandı. Polis, öldürülen 2 köpeğin ‘Amerikan Bully XL’ olduğunu teyit etti.

Birmingham'da sokakta insanlara saldıran ve aralarında omuz ile kolundan yaralanan 11 yaşındaki bir kız çocuğunun da bulunduğu ‘Amerikan Bully XL’ cinsi köpeğin görüntüleri tepkilere yol açmıştı.

Başıboş köpekler için harekete geçildi! 'Avrupa' çözümü geliyorBaşıboş köpekler için harekete geçildi! 'Avrupa' çözümü geliyor

Avrupa, başıboşluğu böyle ortadan kaldırdı! Batı'dan 'Sokak Hayvanları Günü' ikiyüzlülüğü!Avrupa, başıboşluğu böyle ortadan kaldırdı! Batı'dan 'Sokak Hayvanları Günü' ikiyüzlülüğü!

Başıboş köpeklerden bulaşan sinsi hastalık 8,8 kat arttı! Kuduz gibi ölümcülBaşıboş köpeklerden bulaşan sinsi hastalık 8,8 kat arttı! Kuduz gibi ölümcül

SALDIRININ FAİLİ KÖPEĞİN CİNSİNE YASAK

Vatandaşlarının can güvenliğini önceleyen İngiliz hükümeti konuyla ilgili harekete geçti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ‘Amerikan Bully XL’ cinsi köpeklerinin yılsonuna kadar yasaklanacağını söyledi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak

“BU BÖYLE DEVAM EDEMEZ”

Geçtiğimiz haftalarda yaptığı konuşmasında son dönemde bu köpeklerin saldırılarının arttığını hatırlatan Sunak, "American Bully XL cinsi köpekler toplumumuz için ve özellikle çocuklarımız için tehlike arz etmektedir. İzlediğimiz video korkunçtu ve vatandaşlarımızın korkusunu anlıyoruz. Dün yeni bir saldırı oldu ve vatandaşımız öldü. Bu köpek sahibinin kötü yetiştirmesiyle alakalı değil. Bu cins köpeklerin davranış paterni. Bu böyle devam edemez. Köpek sahiplerinin zaten yasal yükümlülükleri var. Bunun dışında bu saldırılara son verecek yasal düzenlemeler için ilgili kurumlarımız derhal çalışmaya başladı. Hızlı bir şekilde bu cins köpekleri tamamen yasaklayacağız. Bu köpekler tehlikeli. Kamuoyu tüm gerekli adımları atacağımızdan emin olsun.” dedi.

Sunak, bakanlardan polis ve uzmanlarla birlikte çalışarak bu cinsi yasaklamak amacıyla tanımlamalarını istediğini kaydetti. Sunak, bu türün “Tehlikeli Köpekler Yasası” kapsamında yasaklanacağını ve yeni düzenlemenin yılsonuna kadar yürürlüğe gireceğini söyledi.

Halk sağlığı tehdit altında: Kuduz riskli temas sayısı 3 milyonu aştı!Halk sağlığı tehdit altında: Kuduz riskli temas sayısı 3 milyonu aştı!

İTLAFI GÜNDEMDE

Gelişmeler ‘tehlikeli köpekler’ listesine alınacak köpek cinsinin itlafını gündeme getirdi.

İngiltere Ulusal Veterinerlik Genel Müdürü Christine Middlemiss, bu köpeklerin hemen itlaf edilmeyeceğini bildirerek bazı şartların getirileceğini belirtti. Ölümlere neden olan köpek cinsiyle ilgili sürecin biraz daha zaman alacağı dile getirildi.

İngiltere Ulusal Veterinerlik Genel Müdürü Christine Middlemiss

ŞARTLARA UYULMAZSA KÖPEKLER ELLERİNDEN ALINACAK

Middlemiss, hemen itlaf etmek yerine köpek sahiplerinin hayvanlarını kaydettirmek ve halka açık yerlerde ağız maskesi takmak ve kısırlaştırmak da dahil olmak üzere gerekli önlemleri almak zorunda kalacağını söyledi.

BBC’ye konuşan Profesör Middlemiss, "Halihazırda bu köpeklere sahip olanlar için bir af uygulanacak. Başta köpeğinizi kaydettirmek üzere belirli önlemleri almanız gerekecek. Kısırlaştırılması şart koşulacak bu tür köpeklerin halka açık yerlerde, tasmalı ve yüz maskesi takması gerekecek.” dedi.

“İNSAN YAŞAMINI KORUYACAĞIZ”

Köpeklerin yasaklı listeye eklenmesinden sorumlu olan İngiltere Çevre Bakanı Mark Spencer ise köpekleri yasaklamanın "biraz zaman alacağını" söyledi. 

İngiltere Çevre Bakanı Mark Spencer

Köpeklerin özelliklerini tanımlama sürecinin tamamlanması gerektiğini kaydeden İngiliz bakan, “Bu süreçte yanlış türdeki köpeği kapsamadığımızdan emin olmamız gerekecek. Biraz zaman alacak ama biz biliyorsunuz, bunu yapmaya kararlıyız. Ve bu korkunç özelliklere sahip kötü köpeklerden kurtulmakla insanların yaşamlarını korumak arasındaki dengeyi kurmaya çalışacağız.” dedi.

SİYASİLERE ÇAĞRI: İNGİLTERE’DEKİ HASSASİYETİ BEKLİYORUZ

Konuyla ilgili Haber7’ye açıklamalarda bulunan Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakkını Savunma Derneği Başkanı Murat Pınar, İngiltere’deki hassasiyetin Türkiye’de de olması gerektiğini dile getirdi.

Başıboş köpek sorununun çözülmesi çağrısında bulunan Başkan Pınar, “Türkiye Cumhuriyeti’nin evlatlarının sağlığı ve can güvenliği köpek aktivizmine kurban edilemez. İngiltere başbakanındaki hassasiyeti Türk siyasetçilerinden de bekliyoruz. Önce İnsan!” ifadesinde bulundu.

İNGİLTERE, SORUNU İTLAF VE SIKI POLİTİKAYLA ÇÖZDÜ

İngiltere’nin başıboş köpek sorununu İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra çözüme kavuşturduğunu belirten Pınar, “İngiltere’de başıboş köpek sorunu bilindiği üzere yok. İkinci Dünya savaşından hemen önce cesetlerin parçalanması, olası salgın hastalıklara sebep olabilme ihtimali gibi nedenlerle tüm başıboş köpekler itlaf edilmişti. O günden sonra uygulanan sıkı politikalar ve uyutma politikası ile İngiltere’de başıboş köpek olmak üzere hiçbir sokak hayvanı yoktur. Herhangi bir sahipli köpek başıboş gezerse ‘Animal Control (Hayvan Kontrol)’ birimi gelir. Köpeği alır ve en yakın sivil toplum kuruluşu veya kamu barınağına götürür. Hayvan sahiplendirilmeye çalışılır ve ardından kimse sahiplenmezse 1 ay içerisinde uyutulur. Köpeklerden kaynaklı sorunlar genelde sahipli ama başıboş köpeklerden kaynaklanmaktadır.” dedi.

Başıboş köpek sorunu öyle bir noktaya geldi ki... Son rakamlar şoke etti!Başıboş köpek sorunu öyle bir noktaya geldi ki... Son rakamlar şoke etti!

İNGİLTERE, BİZİM MEDENİYET DÜSTURUMUZU BENİMSEMİŞ

İngiltere hükümetinin yaklaşımının Türkiye’de de uygulanması gerektiğine vurgu yapan Pınar, iktidar ve muhalefet partilerinden başıboş köpek sorunu için hemen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Bizim medeniyetimizin sahip olduğu ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ düsturunu İngiltere’nin uyguladığını kaydeden Pınar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına rağmen köpeklerle ilgili harekete geçilmemesine dikkat çekti. Pınar, şu ifadelerde bulundu:

Maalesef ülkemizin iktidar ve muhalefet siyasetçileri konuya yeterince duyarlı davranmıyor. 2 yıldan beri devam eden mücadelemiz neticesinde sadece Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 2 defa konu üzerine açıklama yaptı. Ancak bu süre zarfında dahi onlarca insan öldü, binlerce insan başıboş köpek saldırısına uğradı. Bizim medeniyetimiz ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın!’ düsturu üzerine kuruludur. Ancak mevcut duruma baktığınızda bu düsturu İngiltere’nin siyasetçileri bizim siyasetçilerimizden daha fazla benimsemiş.

İNSANLARIN PARÇALANMAMAK İÇİN SİVİL TOPLUM MÜCADELESİNE GİRMESİ TRAJİKOMİK

"2023 yılında insanların başıboş köpekler tarafından parçalanmamak için sivil toplum mücadelesine girişmesi dahi trajikomiktir. Yani bir yandan komik ancak öbür yandan trajedi dolu bir durum."

'YASAL ÇÖZÜM' ÇAĞRISI

Kangren haline gelen başıboş köpek sorununun çözülmesi çağrısında bulunan Başkan Pınar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kızımız Mahra Melin Pınar’ı kaybettikten sonra ‘Başka Mahralar ölmesin’ diye bir yola çıktık. Ancak bu süreçte onlarca çocuğun ölümü yüzlercesinin korkunç şekilde yaralandığını gördük. Artık devletimizden hızlı ve sürdürülebilir bir sistemle bu kangren haline gelmiş sorunu çözmesini istiyoruz. Biliyoruz bu sorun yeni değil. Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine ve günümüze kadar bir politika yoktu. Ancak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a güveniyoruz. Hiçbir lobinin baskısı altında kalmadan ‘Önce İnsan’ diyerek bu sorunu bir daha bu topraklarda tekrarlamayacak şekilde net ve sürdürülebilir bir yasal düzenlemeyle çözecektir.”

İngiltere, Türkiye'deki köpek saldırıları nedeniyle uyarı yayımladıİngiltere, Türkiye'deki köpek saldırıları nedeniyle uyarı yayımladı

Hükümet başıboş köpekler için harekete geçti! Avrupa'daki çözüm yöntemleri örnek alınacakHükümet başıboş köpekler için harekete geçti! Avrupa'daki çözüm yöntemleri örnek alınacak

Erdoğan'ı hedef alan BBC Türkçe'den 'başıboş köpek' ikiyüzlülüğü!Erdoğan'ı hedef alan BBC Türkçe'den 'başıboş köpek' ikiyüzlülüğü!

Dünya başıboş köpek sorununa karşı hangi önemleri alıyor? Türkiye'de bir yılda çok sayıda kişi öldüDünya başıboş köpek sorununa karşı hangi önemleri alıyor? Türkiye'de bir yılda çok sayıda kişi öldü

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 75
  • Akkus 7 ay önce Şikayet Et
    Basibos gezen kopek suruleriyle ilgilenmeyenler bari genclerin sokaklarda okul onlerinde parklarda tasmasiz kopek gezdirme modasina acil cozum bulsunlar
    Cevapla
  • melih 7 ay önce Şikayet Et
    bu konuyu bir tek siz gündem yapıyorsunuz Allah razı olsun sizden. Ricam şudur ki konuyu ana sayfada daha uzun süre koruyunuz daha çok yetkilinin görmesini sağlayınız lütfen.
    Cevapla
  • Rutruso 7 ay önce Şikayet Et
    Ne eziksiniz ya siz türk olamazsınız
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    CHP Yetiş.!!!!!! İngiltere de köpeklere değer verilmiyor!!!!!
    Cevapla
  • burhan 7 ay önce Şikayet Et
    chp topluluğu izin vermeden birşey yapamazlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yıldızların altında tarihi yolculuk
Başkan Altay: "Konya’yı Türkiye’nin en akıllı şehirlerinden birisi yapacağız"