Başıboş köpeklerden bulaşan sinsi hastalık 8,8 kat arttı! Kuduz gibi ölümcül

Başıboş köpeklere bağlı hastalıkların son yıllarda hızla arttığı kaydedildi. İstatistiklere yansıyan verilere göre, kuduz temaslı vakaların 3,5 kat arttığı, kist hidatik vakalarının ise 8,8 kat arttığı tespit edildi.

GİRİŞ 22.07.2023 17:23 GÜNCELLEME 23.07.2023 09:58
Bu Habere 132 Yorum Yapılmış

Son 2 yılda 16’sı çocuk 48 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine sebebiyet veren başıboş köpekler, Türkiye’de tehlike oluşturmayı sürdürüyor.

KÖPEĞE BAĞLI HASTALIKLAR 8-10 KAT ARTTI

Bir yandan saldırılar ve yaralanmalar sonucu insan canını tehdit eden başıboş köpekler diğer taraftan ölümcül hastalıklara sebebiyet veriyor.

Avrupa ülkeleri ve ABD’de köpek nedenli hastalıklara karşı sert önlemler alınırken Türkiye’de kuduz ve kist hidatik gibi köpeklerin yaydığı hastalıklar kol geziyor. Son verilere göre köpek kaynaklı hastalıkların 8-10 kat arttığı görülüyor.

Başıboş köpek sorunu öyle bir noktaya geldi ki... Son rakamlar şoke etti!Başıboş köpek sorunu öyle bir noktaya geldi ki... Son rakamlar şoke etti!

KUDUZ TEMASLI VAKA SAYISI 3,5 KAT ARTTI

Sağlık Bakanlığı ve TÜİK verilerine göre; 2000 yılında 87 bin 508 kişide kuduz temaslı vaka kayda geçerken 2019 yılında bu vaka sayısının 3,5 kat arttığı ve 308 bin 787 vaka sayısına ulaştığı görüldü. Bu veriler; günde 846, ayda 26 bin insanın saldırıya uğradığını ortaya koyuyor.

KİST HİDATİK VAKALARI 8,8 KAT ARTTI

ABD ve Avrupa ülkelerinde köpek dışkısına ağır yaptırımlar getirilirken Türkiye’de başıboş köpeklerin dışkılarından yayılan ‘echinococcus granulosus’ parazitinin neden olduğu kist hidatik vakaları artıyor.

2005 yılında 175 kist hidatik vakası yaşanırken 2019 yılında 1867 kişi bu hastalığa yakalandı. Vakaların 2017, 2018 ve 2019 yıllarında sert yükselişe geçtiği görüldü ve hastalığın 14 yılda 8,8 kat arttığı saptandı.

TSK'nın ardından polise de 'köpekli' iftira! Mete Durna'nın yakınları gerçeği açıkladıTSK'nın ardından polise de 'köpekli' iftira! Mete Durna'nın yakınları gerçeği açıkladı

  • SİNSİ VE ÖLÜMCÜL

  • Vücutta oluşabilecek en tehlikeli kistler olan hidatik kistler; akciğerler, karaciğer ve kalp gibi dokularda ciddi boyutlu olumsuzluklara neden olur.
    Köpek dışkısında bulunan tenya yumurtalarının besinler ve hijyenik olmayan sular ile insan vücuduna girmesi sonucunda gelişen bu hastalık ağır ve sinsi bir şekilde ilerleyerek hayati risk oluşturabilir.
     
  • Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni, Echinococcus granulosus adı verilen bir parazittir. Bu parazitin esas kaynağı köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlardır. Ancak ülkemizde kist hidatiğin sebebi sıklıkla köpeklerdir. Parazit köpeklerin ince barsaklarında yaşar.
     
  • Çevredeki kuruyan köpek dışkısındaki parazitler, rüzgarın esmesi ve solunum yolu aracılığıyla akciğerlere yerleşebilir.
     
  • Hidatik kist, patlaması ve karın boşluğuna yayılması halinde ölümcül hale gelebilir. Hidatik kist, ameliyatla alınmasına rağmen tekrar tekrar nüksedebilir.
     

 

BATI’DA KÖPEK DIŞKISINI ALMAYAN SAHİBE AĞIR CEZA VAR

Sokaklarda başıboş köpeklere müsaade edilmeyen ABD ve Avrupa ülkelerinde köpeklere yönelik çeşitli kurallar mevcut. Sokaklarda veya parklarda gezdirilen köpeğin herhangi bir yere dışkılamasının ardından sahibinin o necaseti orada bırakması yasak. Köpeğinin dışkısını almayan kişiler ağır cezalara çarptırılıyor.

Sözde hayvan derneklerine karşı hukuk zaferi! İftira ve tehditlere pabuç bırakmadıSözde hayvan derneklerine karşı hukuk zaferi! İftira ve tehditlere pabuç bırakmadı

Kist hidatik gibi sağlık sorunlarına önlem alan İngiltere, köpeğinin dışkısını temizlemeyen köpek sahibine 1000 sterline kadar para ceza veriyor.

  • Amerikan Ulusal Çevre Koruma Ajansı (EPA) köpek dışkılarının petrol sızıntısı kadar zehirli olduğunu açıklıyor. ABD’de 1991 yılı için su kirliliğinin 3 numaralı etkeninin köpek dışkıları olduğunu açıklamıştı.
     
  • 100 köpeğin 2-3 günlük dışkısının bir körfezi ve 32 kilometre içindeki tüm alanı yüzmeye ve balıkçılığa kapatacak kadar kirlilik oluşturduğu belirtiliyor.

 

Batılı ülkelerde köpeğinin dışkısını temizlemeyene ağır yaptırımlar var.

TÜRKİYE BİYOLOJİK TERÖR ALTINDA

Kuduz ve kist hidatik hastalığıyla ilgili Haber7’ye önemli açıklamalarda bulunan Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar, Türkiye’nin 'biyolojik terör' altında olduğu dile getirdi.

2 yıl içerisinde 16’sı çocuk 48 vatandaşımızın toprağa verildiğini kaydeden Başkan Murat Pınar, çoğu ölüm kayıtlarının medyaya yansımadığını belirtti. Saldırı ve trafik kazalarıyla insan canını tehdit eden başıboş köpeklerin sağlık sorunlarına da yol açtığını kaydeden Pınar, şunları söyledi:

“Başıboş köpek sebepli trafik kazalarının çok az bir kısmı medyaya yansımaktadır. Ayrıca kist hidatik vb sağlık sorunlarından dolayı gerçekleşen ölümler ise medyaya dahi yansımamaktadır. Meseleyi sadece ölü sayısına indirgemek de yanlış. Çünkü başıboş köpekler insanların günlük hayatını etkileyen bir sorun. İşe gidip gelirken sokak değiştiren, okula, parka, kapı önüne çocuğunu gönderemeyen insanlar var. Öte yandan meselenin kist hidatik, kuduz gibi büyük bir halk sağlığı tehlikesi içeren boyutu var. Kuduz temaslı vaka sayısı Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2019’da 309 bine ulaştı. Bu saldırılar basit bir ısırık olabildiği gibi Ankara’daki Enes Koca (12) örneğinde olduğu gibi vücudun paramparça edildiği, Erzincan’daki Emin (8) evladımızda olduğu gibi kafa derisinin koptuğu, Trabzon’daki Huriye teyzemizin (57) örneğinde olduğu gibi kolunu kaybetmesini de içermektedir. Bu adeta bir biyojik terördür.”

Babaların feryadı: Başıboş köpeklere önlem alınsın, çocuklarımızın canı yanmasınBabaların feryadı: Başıboş köpeklere önlem alınsın, çocuklarımızın canı yanmasın

TÜRKİYE’Yİ BÜYÜK BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU BEKLİYOR

Kist hidatik hastalığının 8,8 kat arttığını belirten Murat Pınar, şu ifadelerde bulundu:

“Sokaklarımızda 7-10 milyon civarında başıboş köpek başta sokaklar, kırsal alan, üniversite bahçeleri, hastane bahçeleri hatta içleri, çocuk parkları dahil olmak üzere her yere dışkılıyor. Türkiye’yi büyük bir halk sağlığı sorunu bekliyor. Dr. Eylem Akdur Öztürk 24 Haziran 2023 tarihinde Youtube yayınında vaka sayılarının sadece tespit edilen olduğu ancak genel bir halk taramasında rakamların çok daha fazla görüleceğini aktarmaktadır. İstatistikler bu hastalığın yıllara göre artışını göstermektedir. 2005-2019 arasında vaka sayısı 8.8 kat artmış.”

Başıboş sokak köpeği sorununa ilginç çözüm: Yanından geçerken izin almalıyızBaşıboş sokak köpeği sorununa ilginç çözüm: Yanından geçerken izin almalıyız

SORUNUN ÇÖZÜM İÇİN DAHA FAZLA ZAMAN KAYBEDİLMEMELİ

Başıboş köpek popülasyonunun her geçen gün daha da arttığını kaydeden Pınar, çözülememesi halinde sorunun içinden çıkılamaz bir hal alacağını söyledi. 5199 sayılı kanunun değişmesi gerektiğini söyleyen Pınar, çözüm için acil çağrıda bulunarak şu ifadelerde bulundu:

“Sorunun çözümü noktasında zaman kaybedilmemesi gerektiğini söylemektedir. Çünkü her geçen gün başıboş köpek popülasyonu artmaktadır. Köpekler 6-8 arasında yavru doğurduğundan sorun gittikçe içinden çıkılamaz bir hale gelmektedir. Siyasi partilerin hızlıca aksiyon alıp insanın can güvenliği ve sağlığının merkezde olduğu yeni bir yasal düzenleme yapmaları gerekmektedir. 5199 sayılı kanun değişmelidir. Devletin tüm kurumları ivedilikle harekete geçmelidir.

Köpekler sokaklardan toplanmalı ve bu sorunu çözmüş ülkelerdeki gibi sıkı kural ve denetimin olduğu hukuki zemin oluşturulmalıdır. Ayrıca sorunun tekrarlanmaması için de düzenlenen sistemin sürdürülebilir olması gerekmektedir.”

Dünya başıboş köpek sorununa karşı hangi önemleri alıyor? Türkiye'de bir yılda çok sayıda kişi öldüDünya başıboş köpek sorununa karşı hangi önemleri alıyor? Türkiye'de bir yılda çok sayıda kişi öldü

_______________________

BATILI ÜLKELERDEN TÜRKİYE’YE GİDEN VATANDAŞLARINA ‘KÖPEK’ UYARISI

Başıboş köpek sorunu, uluslararası arenada Türkiye’nin itibarını zedeliyor. Batılı ülkeler Türkiye’deki başıboş köpekler nedeniyle vatandaşlarına çeşitli uyarılarda bulunuyor.

Türkiye’yi  ‘Kuduz Riski Yüksek Ülkeler’ listesine alan ABD ve İngiltere, ülkemize seyahat eden vatandaşlarını köpek saldırılarına ve köpeğe bağlı hastalıklara karşı sık sık uyarıyor uyarıyor.

Erdoğan'ı hedef alan BBC Türkçe'den 'başıboş köpek' ikiyüzlülüğü!Erdoğan'ı hedef alan BBC Türkçe'den 'başıboş köpek' ikiyüzlülüğü!

İngiltere, resmi devlet sitesindeki “Yurtdışı seyahat tavsiyesi” bölümünde, Türkiye'deki vatandaşlarını başıboş köpeklere karşı şu açıklamayla uyarıyor:

“Çoğu şehirde başıboş köpekler vardır. Yerel yetkililer sayıları kontrol etmek ve yönetmek için harekete geçiyor ancak sürüler parklarda ve çorak arazilerde toplanıyor ve saldırgan olabiliyor. Kendinize iyi bakın, sakin olun ve başıboş köpeklere yaklaşmaktan kaçının. Eğer ısırılırsanız, Türkiye'de kuduz ve diğer hayvan kaynaklı hastalıklar bulunduğundan tıbbi yardım alın.”

Türkiye, İngiltere'nin kuduz riski yüksek ülkeler listesinde yer alıyor

Türkiye, ABD'nin kuduz riski yüksek ülkeler listesinde yer alıyor

Avrupa ülkeleri, kendi sokaklarında başıboş köpeklere izin vermezken Türkiye'deki başıboş köpekleri çeşitli STK'lar aracılığıyla fonlamaya devam ediyor.

Sözde 'hayvan federasyonu' İslam’ı ve Kurban Bayramı’nı hedef aldı! Yine boş durmadılarSözde 'hayvan federasyonu' İslam’ı ve Kurban Bayramı’nı hedef aldı! Yine boş durmadılar

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 132
  • Hadsiz 8 ay önce Şikayet Et
    Bu ülke her canlinin sadece sizin deyil kusura bakma biz istiyoruz
    Cevapla
  • ata 8 ay önce Şikayet Et
    evinde bak o zaman, sizin gibiler yüzünden sokağa çıkamaz olduk. her yer köpek pisliği, otobanda yola fırlayan köpekler. yaşlı amcayı parçaladılar, kaç çocuk öldü ya da yaralandı, kan revan içinde katledildi. diğer canlıları öldürdü o köpek sürüleri. onların hesabını kim verecek?
    Cevapla
  • Vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    İnsana zarar veren herkes buna hayvanlarda dağil yok edilmeli bunu kuran diyor uygulayan yok köpekler çoğaldıkça çoğalıyor
    Cevapla
  • nurettinbey 9 ay önce Şikayet Et
    Bu hayvanlığa bir dur dememek çok düşündürücüdür!!
    Cevapla
  • İsmail 9 ay önce Şikayet Et
    Her canlının bu dünyada hepimiz kadar yaşamaya hakkı var, allahım yaratmış ona zarar verirsen allahın yaratığına zarar verirsin, hayvanlar bize emanet emanete hıyanetlik etmeyelim.
    Cevapla
  • efe 8 ay önce Şikayet Et
    benim vergilerimle köpek beslemeyin, gidin ihtiyaç sahibi yetim çocuklara harcayın o parayı. köpekler yaşlı amcayı parçalarken, köpekten kaçan çocuklar arabanın altında kalırken, ya da kan revan içinde yaralanan çocuklar varken, ana yola fırlayan köpekler yüzünden ölen aileler varken, koyunlar bile köpeklerce telef oluyorken din sömürüsü yapamazsınız. vicdan oyunları yemez
    Cevapla
  • Dortmund 9 ay önce Şikayet Et
    Ismail kardes vicdansiza merhametsize laf anlatmak cok zor Allah hepsini islah etsin agzilariyla deyil.. Tövbe tövbe
    Cevapla
  • Faruk 9 ay önce Şikayet Et
    Birazda insan sev be kardeşim.Çözümün varsa sun yoksa tartışacak bir şey yok.İnsanlara saldırıyorlar çocuklara saldırıyorlar daha ne olsun.Köpek bile cinsini koruyor sen köpeği koruyorsun ne diyeyim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kalkınma Yolu Projesi'nin yıllık getirisi 600 milyar dolar! 'Ticarete yeni nefes borusu'
Müsavat Dervişoğlu dönemi İYİ Parti'ye iyi gelecek mi?