İmamoğlu'ndan Üstad Necip Fazıl'a yine yasak! Şehir Tiyatroları ambargosu 4. yılında

İBB’yi ele geçirince yaptığı ilk işlerden biri olarak Necip Fazıl Kısakürek'in “Reis Bey” eserini Şehir Tiyatroları repertuvarından kaldıran Ekrem İmamoğlu’nun inadı sürüyor. Şehir Tiyatroları, Üstad’ın oyununa bu yıl da ambargo uyguladı.

GİRİŞ 07.09.2023 19:55 GÜNCELLEME 08.09.2023 09:56
Bu Habere 124 Yorum Yapılmış

Türbe türbe gezip “herkesi kucaklama” vaadiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini kazanan CHP’li Ekrem İmamoğlu, kültürel sahada mütedeyyin kesimi 4 yıldır yok saymaya devam ediyor. Eserleriyle milyonların gönlünde taht kuran ve İslami camianın ideologları arasında yer alan Necip Fazıl Kısakürek’e yönelik İBB ambargosu sürüyor.

İmamoğlu’nun göreve gelmesinin ardından İBB Şehir Tiyatroları repertuvarından çıkarılan “Reis Bey” oyununa, 2023-2024 sezonunda da yer verilmedi.

Şehir Tiyatroları’nda yeni mevsimde hangi oyunların sergileneceğine ilişkin düzenlenen basın toplantısında “klasiklere devam” teması işlendi. 16 Eylül’de başlayacak yeni tiyatro sezonunda “Shakespeare’den Tolstoy’a, Turan Oflazoğlu’ndan Haldun Taner’e klasik yazarların eserlerinin ön planda olacağı” ifade edildi.

Atatürk temalı “Bu Memleket Bizim” oyununun sahneleneceğini duyuran İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Necip Fazıl’ın Reis Bey eserini ise yok saydı.

Reis Bey oyunu İBB Şehir Tiyatroları repertuvarına 2017 yılında girmişti.

4 YILDIR YASAK

Geçtiğimiz yıl toplamda 1535 seans gösterimi gerçekleştirilen Şehir Tiyatroları’nda 506 bin seyirci ağırlanmıştı.

Şehir Tiyatroları’nın 2019-2020 sezonundan itibaren Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Reis Bey’ oyunu repertuvardan çıkarılmıştı. Üstad Necip Fazıl’ın yanı sıra; Mustafa Kutlu’nun ‘Mavi Kuş’, İskender Pala’nın ‘Aşk Bir Zamanlar’ oyunları listeden kaldırılmıştı. Dönemin Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı, konuya ilişkin, “Önceliğimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesinde israfı önlemek. Ekonomik nedenler olarak söyleyebilirim.” diyerek Necip Fazıl oyununun “israf” olduğunu savunmuştu.

ZİHNİYET BU

CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun İBB Kültür AŞ'nin Danışman kadrosuna atadığı Sinan Meydan, Üstad Necip Fazıl’a hakaret etmişti. İmamoğlu’nun danışmanı Meydan, merhum Necip Fazıl Kısakürek’e “yanaşmacı” ve “paracı” diyerek şu ağır ithamları yöneltmişti:

“Necip Fazıl, önceleri CHP’ye yanaştı, Atatürk’ü övdü. Sonra DP’ye yanaştı. Menderes’ten sızdırdığı paralarla çıkardığı Büyük Doğu dergisinde Atatürk’e, İnönü’ye, CHP’ye saldırdı. Cumhuriyetin kuruluş dönemini çarpıttı, Atatürk’e ağır hakaretler etti. Çocuklarımıza asla rol model olamaz.”

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 124
  • Doğrucu Davut 7 ay önce Şikayet Et
    Nisan 2024’ü bekle İmamoğlu. Reis beye ilk davet edilen sen olacaksın. Hemde bedava.
    Cevapla
  • İsmail 7 ay önce Şikayet Et
    Yanlış daima yanlıştır ki o da; Ülkemizin Sanatçılarına beğenseniz de beğenmeseniz de katılsanız da katılmasanız da, SANATÇILARIN YASAKLANMASI asla ve asla kabul edilemez.... İşin aslı bir yanlış başka bir yanlışla düzeltilemez... Tüm sanatçılar hepimizin sahip çıkmamız gereken DEĞERLERİMİZDİR...
    Cevapla
  • selahattin 7 ay önce Şikayet Et
    ibb başkanı imanlı ya yasak korken kendisinede yasaklanacak yeri belirliyor .
    Cevapla
  • İsmail 7 ay önce Şikayet Et
    Selda BAĞCANLAR-Edip AKBAYRAMLAR-Nazım Hikmetler-Sezan AKSULAR-Zülfi LİVANELİLER-Fazıl SAYLAR-... içinde aynı yorumu yapamıyorsan Kulluğunu-İnsanlığını-Dürüstlüğünü ve Adaletini muhakkak SORGULAMALISIN.... DEĞER değerdir ki beğensek de beğenmesek de Bizim SANATÇILARIMIZDIR....
    Cevapla
  • Recep 7 ay önce Şikayet Et
    Sayın İmamoğlu üstat Necip Fazıl Kısakürek sevmiyor etrafında sevmiyor böyle gider mi ne zaman İstanbul belediye başkanı değişir o zaman üstatdın eserleri gündeme gelir
    Cevapla
  • bülent duman 7 ay önce Şikayet Et
    allah bildiği gibi yapsın inşallah.zaten yapmış.cuma hürmetine
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arda Güler gol sevincinin anlamını açıkladı! İslam alemini gururlandıran mesaj
Mücahitlerden akıl dolu mücadele: ABD verdi, İsrail attı, Kassam 4. kez vurdu!