Galatasaray Üniversitesi'nin neden yandığı belli oldu!

Galatasaray Üniversitesi'nde 22 Ocak'ta çıkan ve 142 yıllık tarihi binanın kül olmasıyla sonuçlanan yangın hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı uzmanlarının hazırladığı rapor tamamlandı.

Galatasaray Üniversitesi'nin neden yandığı belli oldu!
Galatasaray Üniversitesi'nin neden yandığı belli oldu!
GİRİŞ 24.02.2013 07:22 GÜNCELLEME 24.02.2013 15:36

Bir örneği Galatasaray Üniversitesi'ne de gönderilen 2 sayfalık raporda yangının başlangıcı, söndürme çalışmaları ve yangının ardından yapılan incelemeler sonucunda yangının kaynağının tespit edilmesi ayrıntılı olarak anlatıldı.

Rapora göre yangına asansörün aşırı ısınan elektrik kabloları sebep oldu ve ilk fark edildiği andan 22 dakika sonra itfaiyeye haber verildi.

5 dakikada müdahale

Rapora göre öğretim üyesi Birol Caymaz, 19.15 sıralarında üniversiteden çıkış yaparken güvenlik görevlisine, "Binada kablo yanığına benzeyen bir koku var, bir kontrol edin" dedi.

Bunun üzerine binaya giren güvenlik görevlisi, Uluslararası İlişkiler öğretim üyelerinin bulunduğu kata çıkınca buradaki bir odada iki masa ve dolabın üzerindeki kağıtların tutuştuğunu gördü. Alevlerin tavana doğru yükseldiğini gören güvenlik görevlisi, seyyar yangın söndürme cihazıyla yangına müdahale etti. Daha sonra diğer güvenlik görevlileri ve öğretim üyeleri de gelerek yangını söndürmeye çalıştı.

Yangın ihbarı İtfaiye Komuta Merkezi'ne 19.37'de ulaştı. Beşiktaş İtfaiyesi ekipleri 19.43'te olay yerine geldi ve ilk müdahaleyi yaptı.

Çatı katında yoğunlaşan dumanı fark eden itfaiyeciler çalışmalarını bu noktada yoğunlaştırdı. Ancak bu çalışma sırasında asansörün bölümünde bir çökme meydana geldi. Yaralanan itfaiyecilere acil yardım ekibi ilk müdahaleyi yaptı. Çökme tehlikesinin artması üzerine dışarıdan söndürme çalışmalarına ağırlık verildi. Bu arada yangının Kabataş Lisesi ve yurduna sıçramaması için de yoğun önlemler alındı. Yoğun çalışmalar neticesinde yangın kontrol altına alındı ve soğutma çalışmalarına başlandı.

Rapora göre yangın ilk olarak çatı katında asansör kabininin çevresinde başladı. "Korlaşma" aşamasına geldikten sonra da odaya sıçradı ve odada birbirinden farklı 4 ayrı noktada eş zamanlı alevler yükseldi. Daha sonra asansörün elektrik tertibatı ve makine dairesi incelendi. Elektrik panosuna gelen kablolarda aşırı ısınmaya bağlı erime ve kaynamaların olduğu tespit edildi.

Başlangıç yeri asansör

Raporun sonuç bölümüne göre elde edilen bütün bulgular yangının başlangıç yeri olarak asansör makine dairesi ve çevresini işaret etti. Rapora göre bu bölümde bulunan ve çatı arasından geçerek asansör elektrik panosuna ulaşan elektrik kabloları veya bağlantı noktalarında herhangi bir sebeple başlayan elektriksel ısınma, kablo yalıtımını tutuşturdu. Böylece ahşap malzemeler de yandı.

YORUMLAR 8
  • halil soba 13 yıl önce Şikayet Et
    BOYLE TARİHİ ÖNEMİ OLAN YERLERIN KULLANIM AMACI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ-MEMLEKETTE ÜNİVERSİTE İÇİN BAŞKA BİNAMI YOKTA BURASI KULLANILIYOR. ister devlete ait olsun ister şahsa ait olsun tarihi değeri ve önemi olan yerlerın kullanış amacı gözden geçirilmeli.üniversite olarak kullanmak için memlekette o binadan başka yermi yok.gitisn başka yeri kullansınlar.tarihimize biraz saygı gösterelim.
    Cevapla
  • tankoy oytun 13 yıl önce Şikayet Et
    şüpheli.. bir odada 5 yerde birden yangın anak benzin varsa olur. hem kablolar gerekenden az mı kalınmış ki ısındı.
    Cevapla
  • Zekeriya B 13 yıl önce Şikayet Et
    Kasit varmis gibi bir olay.... Türkiyede cikan her yanginda kablolardan kaynaklandi deniyor. Asansörden kaynaklandigini sanmiyorum. Hani deseler ki asansörde sigara icilmis o cuvarda yangin cikmis yine belki inaninirdim. Düsünüyorum da o okulda tahiri kütüphane de vardi diye biliyorum. Belki de o tarihi kitablari kacirma operasyonuydu. Arastirilmasi gerekir. Istanbulda özellikle tarihi binalri yok etem ugrasi var. Kac tanesi yakildi kasitli ve elektirikden dendi. Adamalar pahali olan iustanbul arasalarini bosaltip yeni yüksek binalar yapma pesindeler. Kesinlikle kanun cikarilmali yanan binanin aynisi yapilacak diye böyle kanun yoksa. Selam ve dua ile
    Cevapla
  • hursit dilaver 13 yıl önce Şikayet Et
    71de AKM de böyle yanmıştı. elektrik dedilerdi.. bize sanat okulunda, elektrikten yangın çıkmıyacağı ama bahane bulunamadığı için elektriği suçlamak modadır denilmişti.şimdi mühendisi olduğumuz elektriğin asansörde nasıl yangın çıkaracağına bakıyorum da kablo ısınması sonucu sigortanın atması lazım.kabin altındaki fleksibl kablo ine çıka aşınıp içindeki teller birbirine değip kısa devre mi yaptı. o zaman kabin altından yangın başlardı. makina daireleri betondur. orası ahşap mıydı...biraz ters durum..asansör panosunda da yangın çıkmaz . o da ayrı tabi.akşam vakti asansör trafiği az olur o okulda. otel değil ki.. çok çalıştı,çok ısındı demek yanlış. kaldı ki, 3 kat için yapılan asansör. bre 20 30-50 katlı asansörlerde siz duydunuz mu hiç yangın falan..çok teknik düşünülmüş bir sabotaj olabilir. paristeki 3 kadın için selam gönderilmiş olabilir.bunlardan her şey beklenir. bunu PKK da yapmaz. DHKPC ye de yaptırabilrler.
    Cevapla
  • Osman Selim 13 yıl önce Şikayet Et
    Allah? Allah?. Bu yangin da bi gariplik var, sanki pilanlanmis gibi, ayrica baska tarihi bir eserimiz olan Haydarpasa gari da yanmisti, ikisi de Osmanli dan kala. Ne is?, bence bu iste bir gariplik var. Gelecekte daha cok Osmanlidan kalan tarihi eserler de de yangin cikarsa, iste o zaman emin olurum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tel Aviv paniğe kapıldı! "Erdoğan, en iyi bildiği işi yaptı"
İran'dan son dakika açıklaması: 2 bölgede patlamalar var!