Culani: IŞİD'le uzlaşma ihtimali yok

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin lideri Culani, iddiaları yalanlayarak IŞİD'le uzlaşma ihtimalinin olmadığını belirtti.

Culani: IŞİD'le uzlaşma ihtimali yok
Culani: IŞİD'le uzlaşma ihtimali yok
GİRİŞ 04.06.2015 10:50 GÜNCELLEME 04.06.2015 10:50
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Al Jazeera'ye konuşan El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin lideri Ebu Muhammed El Culani, 'şu an ya da öngörülebilir bir zamanda IŞİD’le bir uzlaşma ihtimallerinin olmadığını' söyledi.

Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan Culani, “Şu an ya da öngörülebilir bir zaman diliminde onlarla aramızdaki soruna bir çözüm yok. İnşallah kendileri Allah’a nedamet getirip, akıllarını başlarına toplarlar” dedi. Culani IŞİD’in tek bir çatışmada Nusra saflarındaki 700 kişiyi öldürdüğünü, ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu belirtip, “Şu an onlarla aramızda bir uzlaşma olmaz. İnşaallah nedamet getirip akıllarını başlarına toplarlar ve yüzlerini Sünni halka çevirirler” ifadelerini kullandı.

IŞİD'in hilafeti gayri meşru

Culani, IŞİD’in geçen yıl ilan ettiği halifeliği  de “gayri meşru” olarak niteleyip, “Halifelik ilan ettiler ama alîmler bunu gayri meşru görüp reddetti. Çünkü bu (halifelik) İslam kanunlarına dayanmıyor” dedi.  IŞİD’in ‘İslam yolundan çıktığını’ anlatan Culani, “Aldığımız emirlere uymadılar. Camilerde insanları öldürdüler, Pazar yerlerini bombaladılar” diye konuştu.

"Rejimle savaşmakta ciddi değiller"

Nusra liderinin IŞİD’e bir başka eleştirisi de  IŞİD’in Suriye rejimiyle gerçekten savaşmadığı yönündeydi. Geçen hafta yayınlanan söyleşinin ilk bölümünde El Kaide lideri Eymen El Zevahiri’den emir aldığını belilrten Nusra lideri, El Kaide’den ayrılma konusundaki soruyu ise geçiştirmeyi tercih etti. Al Jazeera’den Ahmed Mansur’ın Nusra ile ilgili en çok merak edilen “El Kaide ile yolları ayıracak mısınız?’ sorusuna ise “Mesele El Kaide’den ayrılıp ayrılmama meselesi değil. Hegemonyaya başkaldırma meselesi” yanıtını verdi.

''İRAN'IN KOLLARINI KESECEĞİZ''

Nusra üyelerinin yüzde 30’unun yabancı olduğunu belirten Culani, örgütün saflarında Amerikalı, Rus, Çeçen ve Asyalıların da bulunduğunu söyledi. Culani, İran’a da sert eleştiriler yöneltirken, Tahran’ın Suriye’de askerinin bulunmadığını, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in milislerini askeri danışmanlar aracılığıyla komuta ettiğini söyledi.  Culani “İran’ın bölgedeki kollarını keseceğiz” dedi. Röportajın ilk bölümünde Batı’ya saldırı planlarının bulunmadığını söyleyen Nusra lideri,  “Burada tek bir misyonumuz var. Rejim, rejimin ajanları ve Hizbullah’la savaşmak” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Al Jazeera

YORUMLAR 29
  • duhan 8 yıl önce Şikayet Et
    Tarihin derinlerinde bu İsraillileri hayatta tutan iran devleti olmuştur. bunlar kavga eder gibi görünür ancak müttefiktirler, Müslümanların bun anlaması lazım. Allah bilir istihbaratları ve operasyonları ortaktır. bunların. esed denen zalimi Amerika,iran ve İsrail tutmasaydı halka ramen orada kalabilirmiydi.
    Cevapla
  • cem 8 yıl önce Şikayet Et
    aha bu sakali munafik fitne isidleri iskenceyle öldürecen senelerce iskece yapacan bu seytanlara !!!!
    Cevapla
  • yavuz 8 yıl önce Şikayet Et
    Yani zalimlere işkence yapmak müslümanca mı oluyor? Kim sana işkence yapma hakkı verdi. İslam mı yoksa nefsi arzuların mı?
    Cevapla
  • mert akgün 8 yıl önce Şikayet Et
    İranlı koutanlar oldukça deneyimlidir.Dünyada en iyi istihbarata sahip olan ilk 2 ülke,iran ve israildir.İran islamı yaymak için uğraşır,israil ise islama karşı savaşır. İran istihbaratı o kadar ilerdedirki,istediği ülkenin liderini,istediği zamanda yok eder. İran ,suriyeye pek asker göndermediği halde,sadece danışman içerikli komutanlarıyla esadı ayakta tutuyor. Dünyanın en güçlü müslüman devleti de irandır.Bazıları iran ilgili olumsuz iddialarını,kaynağı olmadığı halde sürdürmeye devam ediyor.
    Cevapla
  • Mert AKGÜN'e 8 yıl önce Şikayet Et
    HASSSSSSSS .. bahçenin gülleri öter Allah deyu deyu :)
    Cevapla
  • krall 8 yıl önce Şikayet Et
    iran islamı yaymak için ugraşır mı benmi yanlış okuyorum sen ciddimisin gerçekten
    Cevapla
  • yavuz 8 yıl önce Şikayet Et
    İran islamı mı yayıyor? Merak ediyorum seninle aynı gökkubbe altında mı yaşıyoruz.? Çünkü sanki farklı dünyalardaki farklı iranlardan konuşur gibisin. Senin iran'ı sevme gayretin kalbini ve gözlerini körelmiş. Şianın neler çevirdiğini artık sağır sultan biliyor. Sen hale şiacılık oynamaya devam et. Ama yiyen yok.
    Cevapla
  • müslüman 8 yıl önce Şikayet Et
    Madem liderleri istediği zaman yokediyo.Gitsin obamayı, merkeli bütün liderleri öldürsün imparatorluk kursun.Aklınız sıra iran propagandası yapıyorsunuz.
    Cevapla
  • muhami_ 8 yıl önce Şikayet Et
    iran müslümanmıda islamı yaysın ondan olsa olsa islam kasabı olur birde geçmiş iran propagandası yapıyor
    Cevapla
  • Ertan 8 yıl önce Şikayet Et
    Yıllar önce sınırdaki mayınlar temizlenirken planlanan oyun buydu zaten. Müslümanları birbirine kırdırmak.
    Cevapla
  • yalan. olur. 8 yıl önce Şikayet Et
    sanki 400.000 mazlumu öldüren el nusra imiş gibi aşağıda bazı yorumcular baya saçmalamış, birde ly hizbullat canileri ve iran hakkında görüşlerinide yazsalardıda renklerini bir görseydik...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rolls-Royce Spectre Türkiye'de resmen satışta! İşte fiyatı
Nekbe'nin yaralarını sarabilecekler mi?