Esad’sız Suriye dönemi planlandı

Uluslararası toplum Esad’sız Suriye’de anlaştı. 6 aylık geçiş sürecinin ardından muhaliflerden oluşan geçici hükümet görevi devralacak.

Esad’sız Suriye dönemi planlandı
Esad’sız Suriye dönemi planlandı
GİRİŞ 21.10.2015 09:23 GÜNCELLEME 21.10.2015 09:23
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Suriye’de Esadsız dönemin yol haritası madde madde hazırlandı.  Buna göre geçici hükümet, yeni yönetim biçimini belirleyecek; tüm kesimlere siyasi parti kurma hakkı verilecek; seçimlere, Suriye içindeki ve dışındaki tüm Suriyeliler ile Esad’ın vatandaşlıktan çıkardığı nüfus katılabilecek; tek bir Suriye Ordusu kurulacak ve yeni anayasa hazırlanıp, referanduma sunulacak. Tüm bu değişim 6 aylık geçiş sürecinin ardından gerçekleşecek. Yeni Demokratik Suriye için Siyasi Dönüşüm Yol Haritası” olarak adlandırılan plan kapsamında Esad’ın geçici hükümete 6 ay boyunca sembolik anlamda eşlik etmesi öngörülüyor. Bu süreçte, anayasa, seçim, güvenlik ve sosyo-ekonomik alanları kapsayacak bir dizi adım atılacak.

GEÇİCİ HÜKÜMET

Uzlaşılan yol haritasına göre geçici hükümet, yeni yönetim biçimini belirleyecek. Geçici hükümette, 2013’te İstanbul’da yapılan seçimle göreve gelen ve uluslararası toplumun da tanıdığı “Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu”ndan da çok sayıda isim yer alacak. Yeni hükümetin, Başkanlık/Parlamenter Sistem karışımı olabileceği belirtiliyor. Geçici hükümetin ise yerini seçimle işbaşına gelen bir Meclis’e bırakacağı kaydediliyor. Plana göre seçim her parti, blog ya da bağımsız adaya açık olacak. Alevi, Dürzi, Türkmen gibi azınlık gruplar ile Esad döneminde yasaklanan partilerin temsil hakkından yararlanabilmesi ilkesi özellikle gözetilecek.

ESAD’A YARGI

Yeni Suriye, yeni bir anayasa üzerine inşa edilecek. Yeni anayasada, eşitlik, hukukun üstünlüğü, denge-denetim ağı ve kuvvetler ayrılığı ilkeleri güçlü bir şekilde vurgulanacak. Adli sürecin, Suriye yargısı olduğu kadar Lahey gibi uluslararası mahkemeleri de kapsayacağına işaret ediliyor. Kaynaklar, sürecin sonunda, Esad ve katliam yapan herkesin mutlaka yargılanacağını belirtiyor. Yeni Suriye’nin tek bir resmi ordusu olması planlanırken tüm diğer grupların silah bırakması öngörülüyor.

Esad döneminde yok sayılan tüm Suriyelilerin, nüfus sayımında yer alması ve vatandaşlık haklarından faydalanması da kararlaştırıldı.Yeni Suriye’de, Esad’ın bilinçli bir şekilde ihmal ettiği tüm ekonomik ve toplumsal reformaların da en kısa sürede yapılacağı belirtiliyor.

YORUMLAR 6
  • Sen 8 yıl önce Şikayet Et
    Esed 300.000 Suriyeli halkin hesabini verecek ve onun babasi hafiz esed HAMA´da 1982´de 200.000 Müslümani katl/soykirim yapti bunun hesabini vereceksiniz.
    Cevapla
  • osman 8 yıl önce Şikayet Et
    esadsız geçiş palavraları ile türkiyenin gazını alan boş çene kafirlerin topu diğer azılı kafir putin etmez .kafir putin akldırdı tankı topu esada gitti bak bugün esadla suriyede el sıkıştı . sapık şia iran ile müslüman katliamına çıkacaklarbizim sözüm ona müslümanlar konferans briking yapsın sıcak koltuklarda. din ne istiyor haberi olan var mı ?
    Cevapla
  • Mazlum 8 yıl önce Şikayet Et
    Baştan aşağı hayal. Ortadoğu'da bu tür liderler suikastla gider ancak. Kendini yargılayacak yönetime 6 ay başkanlık mı edecek yani, güldürmeyin insanı.
    Cevapla
  • hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    bu dediğiniz herkesin temennisi ama bu dediklerinizin hiç biri olmaz .
    Cevapla
  • emir 8 yıl önce Şikayet Et
    uluslarası toplum kimdir nedir anlayan varmı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selvi: Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel'e operasyon çekiyor
40 gün 40 gece mağarada kaldılar! "Zaman kavramımız bozuldu"