Hizbullah ne kadar militan kaybetti?

Suriye’deki savaşa 2012’nin sonlarında katılan Hizbullah çatışmalarda bine yakın militanını kaybetti. Ancak asıl rakam saklanıyor.

Hizbullah ne kadar militan kaybetti?
Hizbullah ne kadar militan kaybetti?
GİRİŞ 24.02.2016 10:57 GÜNCELLEME 24.02.2016 11:53
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Abdurrahman KOÇ/Haber7

Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayınlanan raporda Suriye’de Esed’in en büyük destekçilerinden biri olan bugünlerde havadan Rusya’nın destek verdiği operasyonlarda ön saflarda yer alan Hizbullah’ın 2012’nin sonundan itibaren katıldığı savaşta ne kadar kayıp verdiği, örgütün nerelere hakim olduğu bilgileri verildi.

ENSTİTÜYE GÖRE HİZBULLAH BİNE YAKIN MİLİTAN KAYBETTİ

Rapora göre dört yıl önce Esed’i desteklemek için liderleri Hasan Nasrallah’ın emriyle Suriye topraklarına giren Hizbullah örgütü Şubat ayının ortaları itibarı ile 950’den fazla militanını kaybetti. 

KALP KRİZİNDEN ÖLENLER DE VAR

Bu rakam resmi olmasa da İran ve Lübnan’daki bazı yayın organları tarafından ölü sayısının çok daha fazla olduğu dahi belirtiliyor.

HİZBULLAH GERÇEK SAYISI SAKLIYOR

Hizbullah’ın başarısızlıklarının üstünü örtemediğini belirten Washington merkezli Enstitü, örgütün kaybettiği militan sayısını sakladığını ifade ediyor. Bazı kaynaklar Hizbullah'ın 4 yıl içinde 5 binin üzerinde savaşçısını kaybettiğini kaydediyor. birçoğu Lübnanlı olan gençlerden bazılarının savaşın verdiği olumsuz etkiyle ani kalp krizi geçirerek öldüğünü belirtiyor.

RUSYA İLE ORTAK OPERASYON YAPIYOR

Eylül ayında Esed’in destek istediği Rusya’nın başlattığı operasyonlarda karadan saldırma görevini üstlenen Hizbullah, özellikle Halep ve Şam kırsalında muhaliflere yönelik saldırılar gerçekleştiriyor. Örgüt ağır kayıplar verse de birçok ülkeden Şii gençlerin katılımı sürüyor. İran, Lübnan, Afganistan gibi ülkelerden Şii militanları toplayan Hizbullah içinde Sünnilere karşı savaşmayı ‘ibadet’ olarak görenler de var.

EN ÇOK KAYBI KENDİ TOPRAKLARINDA VERİYOR

Hizbullah her ne kadar operasyonlarda militan kaybetse de en çok kaybı muhaliflerin saldırıların sonucu kendi kontrol ettiği bölgelerde veriyor. Yakın Doğu Araştırma Enstitüsü’nün raporuna göre son haftalarda Beka’da 158, Hermel’de 43 kayıp verdi.
Güneyde Naptiyye kentinde 122, Bin Cübeyl’de 79, Merciun’da 52, Seyda’da 27 militan kaybettiler. Ayrıca Beyrut’ta da 10 savaşçının öldüğü belirtiliyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 10
  • Ali Haydar 8 yıl önce Şikayet Et
    Rusya, İran, Hizbullah? .. Bunlar şer ittifakı, Şeytanın askerleri. Ey sapık Şiiler, bu yaptıklarınızı hesabını ahirette nasıl vereceksiniz. Kişi sevdiği ile beraberdir. Zalimler için yaşasın cehennem.
    Cevapla
  • hidocan 8 yıl önce Şikayet Et
    Ah ulan kendini müslüman diye tanitip hiristiyanla ayni cizgide giden sapik firka ...
    Cevapla
  • SULTAN SULEYMAN 8 yıl önce Şikayet Et
    Muslumanim diye kafirle bir olup muslumanla savasiyorsun ve katlediyorsun kafire karsi savas desek kacarsin Allahim bizleri boyle kor etmesin
    Cevapla
  • Çetin 8 yıl önce Şikayet Et
    rusyayla omuz omuza ama adı hizbullah.
    Cevapla
  • Cahiliye 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah helak eylesin sizi...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD silah pazarını Türkiye’ye mi kaptırdı?
Bakanlıktan Ankara İl Emniyet Müdürlüğü açıklaması: Müfettiş görevlendirildi