Uzun süre geçmeyen gribe dikkat

Grip bazı risk gruplarında zatürre gibi hayatı tehdit eden sağlık sorunları oluşturabilir

Uzun süre geçmeyen gribe dikkat
Uzun süre geçmeyen gribe dikkat
GİRİŞ 16.01.2016 16:35 GÜNCELLEME 16.01.2016 16:35

Grip ve korunma yolları ile mevsimsel grip hakkında bilgi veren Dr. A. Muhsin Kişioğlu, "Grip, 'influenza' adı verilen bir virüsün neden olduğu, bireyler ve toplumlar üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip, mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır" dedi.

Gribin en fazla 2 haftada ve çoğunlukla da 7-10 gün içerisinde iyileşeceğini belirten Kişioğlu, "Ancak bazı risk gruplarında zatürre gibi hayatı tehdit eden sağlık sorunları oluşturabilir. Bu hastalık ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal şeklinde kendini gösterir. Hastada ortaya çıkan bulguları nedeniyle sıklıkla grip ile karıştırılan soğuk algınlığı ise, bu belirtilerden daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile görülür ve genel olarak gripte olduğu gibi ciddi sağlık sorunları oluşturmaz, daha hafif seyreder. Hastalık esas olarak gripli birinin öksürük, hapşırma ve konuşması esnasında etrafa yayılan damlacıkların inhalasyonu ile bulaşmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bu mevsimde dikkatli olmak gerekiyor

Gribin dünya genelinde mevsimsel ve yaygın olarak her yıl görülmekte olduğunu vurgulayan Dr. Kişioğlu, "Milyonlarca insanın ciddi olarak hastalanmasına neden olmaktadır. Ülkemizde gribin etkilerini azaltmak amacıyla, Sağlık Bakanlığı tarafından özel programlar yürütülerek hastalığın ülkemizdeki tipleri, yaygınlığı ve etkisi izlenmektedir. Grip virüsünün A(H3N2) tipi, ülkemiz ve Avrupa genelinde mevcut diğer grip virüsü tiplerine göre daha yüksek oranda tespit edilmektedir. Bu virüs yeni bir tür olmamakla birlikte, ülkemiz ve dünya genelinde daha önceden de görülen ve diğer mevsimsel grip virüslerinin özelliklerine sahip bir türdür. Bu yıl ülkemizde kişilerin virüsle karşılaşma dönemleri, önceki yıllara nazaran daha erken olmaktadır. Her ne kadar ülkemizde grip hastalığına dair olağan dışı bir durum oluşmamış olsa da, yılın bu mevsiminde dikkatleri arttırmak önemlidir" açıklamasında bulundu.

Gribe karşı alınacak önlemleri de sıralayan Kişioğlu, "Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Temas edilen yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır" dedi.

Mevsimsel grip geçirildiğinde yapılması gerekenlere de değinen Dr. Kişioğlu, "Risk gruplarındaki kişiler, bağlı bulundukları aile hekimlerine veya hastaneye müracaat etmelidir. Ayrıca grip geçirildiğinde nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması halinde hiç zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmalı ve tavsiyelerine göre gerekli tedavi planı oluşturulmalıdır. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler, bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmamalıdır. Mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte istirahatin de önemli olduğu unutulmamalıdır" ifadelerini kaydetti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak