Topuk ağrısı neden olur? Topuk ağrısı nasıl geçer?

Günümüzde erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen topuk ağrısının neden olduğunu biliyor musunuz? Uzun süre ayakta durma yürüme gibi vücut hareketlerinde şiddetli ağrılara neden olan topuk ağrısı birçok hastalığın temelini oluşturur. Peki topuk ağrısı neden olur? Topuk ağrısı nasıl geçer? Sizler için topuk ağrısına dair merak edilen her şeyi araştırdık.

Topuk ağrısı neden olur? Topuk ağrısı nasıl geçer?
Topuk ağrısı neden olur? Topuk ağrısı nasıl geçer?
GİRİŞ 01.08.2019 13:40 GÜNCELLEME 01.08.2019 13:40

Spor sırasında, yürürken, ayağa kalkarken birden hissedilen topuk ağrısı, toplum genelinde yaygınlaşan bir rahatsızlıktır. Hareket edilmeyen sırada bile topuklarda şiddetli kramp ve sızlanmaya neden olur. Birbirinden farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan topuk ağrısı, özellikle bağ dokularında zedelenme, lifler, kaslardaki ödem, topuk kemiğindeki kalsiyum eksikliği, ayak tırnaklarında nasır ya da mantar gibi cilt hastalıklarının tüm bölgeye yayılması da ağrılara neden olabilir. Ancak en yaygını plantar fasiidir. Bu hastalık ayak kemik ve dokularındaki iltihaplanmadan kaynaklı ortay çıkar. Bunun dışında da topuk zorunda ortaya çıkan hasar topuk ağrılarına neden olan durumlar arasında yer alır. 

 

 

topuk ağrısı neden olur

TOPUK AĞRISININ NEDENLERİ NELERDİR?

 

 

- Fazla kiloluluk nedeniyle bilek dokusundan ayak tabanı arasında artan baskı

- Topuk kemiğini çevreleyen zarın yanlış yürüme sonrası yırtılması

- Topuk dikeni gibi kemik hastalıkları

- Spor esnasında yapılan yanlış hareket sonrası bağ dokularının hasar alması

- Kalsiyum eksikliği

- Kemik kireçlenmesi

- Kan akışındaki dengesizlik

- İltihaplı romatizma

topuk ağrısı nasıl geçer

TOPUK AĞRISI NASIL GEÇER?

Birçok nedenden dolayı ortaya çıkabileceğinden bir uzmana başvurarak müdahale edilmesi gerekir. Erken teşhis bu hastalık için oldukça önemlidir. Aksi halde uzuv kaybına ya da sakatlığa neden olabilir. Hafif ağrılı bir topuk ağrısında ise buz kompresi uygulanabilir. Ya da bir kova ilik suya yarım kilo epsom tuzu eklenerek masaj yapılabilir. Ayakları rahatlatmak için ılık suya ayaklar batırılarak nane yağı sürülebilir. Düzenli olarak topuklara masaj yapılması tavsiye edilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!