Taze nanenin faydaları nelerdir? Taze nane nasıl tüketilir?

Vücudu toksinlerden arındıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren nane, hastalıklara karşı korumaktadır. Ağız bakımında oldukça sık kullanılan nane yağı ise diş ve diş eti hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Peki nane limonun faydaları nelerdir?

Taze nanenin faydaları nelerdir? Taze nane nasıl tüketilir?
Taze nanenin faydaları nelerdir? Taze nane nasıl tüketilir?
GİRİŞ 30.08.2022 09:42 GÜNCELLEME 30.08.2022 09:43
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Nane, kurutulup baharat olarak kullanıldığında yemeklere lezzet katan aynı zamanda çok sağlıklı bir baharat çeşididir. Ancak nanenin taze olarak tüketildiğinde de insan vücuduna birçok faydası olduğunu beslenme uzmanları aktarmaktadır. Besinleri yararlı kılan ve hastalıklardan korumasını sağlayan en önemli özelliği antioksidan içermesidir. Bir gıdanın içerdiği besin değerlerinin yanında antioksidan kaynağı olması o gıdanın daha çok yararlı olmasını sağlamaktadır. Nane de güçlü antioksidan içeren gıdalardan olup bedenin toksinlerden arınmasına sağlayarak hastalıklara karşı direncini arttırmaktadır. Daha çok Akdeniz ülkelerinde yetişen nane, ülkemizde de yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ağız ve diş sağlığı, kozmetik ve diğer pek çok alanda kullanılan nane çay, yağ, krem vs gibi şekillerde tüketilmektedir. 

Maydanoz sapı faydaları nelerdir? Maydanoz sapı suyu kürü nasıl hazırlanır?

Nanenin Faydaları Nelerdir?

Nane salatalara eklenerek tüketildiğinde hem aromatik hem de ferah yapısıyla salatalara farklı bir tat vermektedir. Daha çok kış aylarında görülen soğuk algınlığı hastalıklarından etkili bir tedavi olarak naneye başvurulmaktadır. Ferah yapısı sayesinde solunum yollarını açtığı için bronşit ve astıma iyi geldiği bilinmektedir. Daha birçok rahatsızlığa şifa olan nanenin faydaları şöyledir:

  • Nane ve nane yağı, diş ve diş eti hastalıklarına iyi gelmektedir. Bu nedenden dolayı nane diş macunlarında çok fazla kullanılmaktadır. 

  • Nane, nefesi tazeleyip ferahlatarak ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olmaktadır.

  • Hazımsızlığı gidererek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamaktadır.

  • Baş ağrısına iyi gelmektedir. Günlük hayatın stresindan kaynaklı olarak görülen kronik baş ağrısına karşı günde 1 bardak nane çayı içilmesi önerilmektedir.

  • Mide bulantısına karşı nane çayı ve nane şekeri tüketilmesi önerilir.

  • Astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde oldukça etkilidir. Kaynayan suyun içerisine birkaç damla nane yağı ekleyerek buharı soluyarak solum yollarının açılmasına yardımcı olmaktadır.

Sabahları aç karnına sıcak su içmenin faydaları! Düzenli ılık su içmek zayıflatır mı?

  • Nane yağı pamuk yardımıyla direkt olarak sivilcelerin üzerine uygulandığında sivilcelerin kurumasını sağlayan etkili bir yöntemdir.

  • Nane, antioksidan özelliği sayesinde kanser hücreleriyle savaşır ve vücutta yanlış beslenmeden kaynaklı görülen toksinlerin doğal yollarla atılmasını sağlamaktadır.

  • Her gün düzenli olarak nane çayı içilmesi stresin azalmasına yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte nane yağını koklamak da stresin azalmasında etkilidir.

  • Yüksek ateşin düşmesinde etkilidir.

Nane Yağının Kullanımı

Nane yağı, doğal diş macunu yapımında, baş ağrısı ve stresin azalmasında kullanılmaktadır. Aktarlardan temin edilen nane yağı, yarım bardak suyun içine birkaç damla eklenip gargara yapıldığında diş ve diş eti sağlığını korur ve ağız kokusunu ortadan kaldırır. Kaynayan suyun içine nane yağı ekleyip solumak ise astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca bu yöntem stresi de azaltmaktadır.

Aç karnına limonlu su içmenin faydaları nelerdir? Limon suyu zayıflatır mı? limonlu su tarifi..

Nane Çayı Nasıl Yapılır?

Birçok faydası bulunan nane çayının hazırlaması oldukça basittir. Sindirim sistemini düzenleyen, toksinlerin atılmasını sağlayan nane çayı için malzemeler taze nane yaprakları ve kaynar sudur. 4-5 dal taze nane yapraklarını yıkadıktan sonra kaynayan suyun içine atılır ve yaklaşık 15 dakika kadar demlenmesi beklenir. Nane çayı demlendikten sonra her gün düzenli olarak tüketilebilir.

Nane Limon Çayı Hazırlanışı

Kış aylarında görülen soğuk algınlığı hastalıklarına karşı en doğal tedavi yöntemi olan nane limon oldukça basit şekilde hazırlanmaktadır. Mide bulantısı, yüksek ateş ve halsizliğe iyi gelen nane limonu hazırlamak için ise 
1 su bardağı su

- Yarım limon

- 2 tatlı kaşığı nane

- 6-7 yaprak taze nane

Limon küçük parçalar halinde doğranır. 1 barda su ve taze kuru nane bir cezvenin içine alınır ve kısık ateşte pişirilmeye başlanır. Kısık ateşte kaynayana kadar pişirilen nane limon karışımı içilebilecek sıcaklığa gelince tüketilebilir. 

10 Gr Taze Nane Besin Değerleri

Karbonhidrat (g) 0.16
Protein (g) 0.34
Yağ (g) 0.09
Lif (g) 0.67
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 0.5
Potasyum (mg) 32.1
Kalsiyum (mg) 20.9
Vitamin A (iu) 0
Vitamin C (mg) 2.57
Demir 0.5

YORUMLAR 6
  • azi 2 yıl önce Şikayet Et
    antibiyotic yerine nanemi yedirilecek insanlara doktora gerek kalmadi cözümü bulmusunuz hadi hayirlisi
    Cevapla
  • Tan yeri 2 yıl önce Şikayet Et
    Kahvaltılarınızda 4-5 dal taze naneyi 7-10 gün kadar veya her gün yerseniz kadınlık hormonlarını düzene sokarak adet düzensizliğine de son verdiğini görürsünüz.
    Cevapla
  • Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Insanları bilinçlendirmek için böyle bilgilendirilmesi çok değerli böyle bilgileri verenlere teşekkür ediyoruz
    Cevapla
  • ramazan karaman 3 yıl önce Şikayet Et
    yapmayın böyle haberler hemen fiyat yükseltiyolar yazık vatatandaşa
    Cevapla
  • ibrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    Yiyesin nane
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Simdi yedik mi naneyi...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fena saçmaladı! Özgür Özel'den ilginç darbe çıkışı: ‘Onlar yaparsa teslim olurum’
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...