Pekmezin üzeri köpükleniyorsa dikkat! Sağlığa çok zararlı

Hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilen doğal takviye gıdalardan biri olan pekmezin nasıl saklanacağı da merak konusu oluyor. Köpüklenen pekmez yenir mi? Kavanozdaki pekmez köpüklenirse ne yapılmalı?

Pekmezin üzeri köpükleniyorsa dikkat! Sağlığa çok zararlı
Pekmezin üzeri köpükleniyorsa dikkat! Sağlığa çok zararlı
GİRİŞ 27.12.2021 13:57 GÜNCELLEME 27.12.2021 13:57
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Pek çok kişi pekmezi hastalıklardan özellikle şimdilerde koronavirüsten korunmada ve bağışıklık güçlendirmede sıklıkla tercih eder. İmkanı olanların taze meyvelerden evde yapmasının daha sağlıklı olduğu bilinen bir gerçektir. Satın alınanların da evde yapılan kadar olmasa da sağlıklı olanını tercih etmek son derece önemlidir. Genellikle yazdan yapılan veya bir şekilde fazlaca alınan pekmezi saklamakta oldukça dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Çünkü kavanozdaki pekmezin üzerinde köpüklenme başladıysa bozulmaya başladığı anlamına gelir ve bozuk pekmez tüketmek çok zararlıdır.

Yemeğin yanında turşu yiyorsanız dikkat! Faydasını öğrenince çok şaşıracaksınız...Yemeğin yanında turşu yiyorsanız dikkat! Faydasını öğrenince çok şaşıracaksınız...

PEKMEZİN FAYDALARI

  • Pekmez tam bir enerji kaynağı: En eski kültürlerden beri Anadolu'da binlerce yıldır geleneksel olarak hemen her türlü rahatsızlıkta her türlü şikayette tüketilen pekmez şeker ve diğer katkı maddeleri kullanılmadan elde edilir. Şeker bakımından zengin meyvelerin suyunun kaynatılarak konsantre bir kıvam elde edilmesiyle üretilen yoğun kıvamlı bir şuruptur. 

  • Hemen kana karışıyor: Pekmez tam bir karbonhidrat deposu oluşuyla, glikoz ve fruktoz içermemesiyle kısa sürede kana karışan faydalı bir besindir. İçeriğinde bulunan B1,B2,B3 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum ve demir sayesinde yüksek vitamin ve mineral kaynağıdır.

  • Kansızlığa iyi geliyor: Pekmezin bu faydasını bilmeyen yoktur. Halk arasında her kim bu konudan şikayetçi olursa ilk olarak aklına pekmez yemek gelir. Özellikle çocuklarda her gün 1 kaşık pekmez yedirmeye ebeveynler özen gösterir. Yetişkin kişilerde de genellikle kadınlarda sık sık ortaya çıkan demir ve B12 vitamini eksikliği için ilaç kullanmak istemeyen kişilerin veya ilaca ek olarak takviye almak isteyen kişilerin düzenli olarak  pekmez tükettiği de bilinir. Pekmez vücutta kolayca emilebilen demir içeriği nedeniyle süt ve süt ürünlerinden sonra kalsiyum bakımından zengin olan bir besindir. Ayrıca pekmezde bulunan antioksidanlar vücut direncini arttırarak bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle kuru öksürüğe çok iyi gelir.

  • Kemik sağlığını korur: Pekmez içeriği itibariyle yoğun bir kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum da herkesçe bilindiği gibi kemik ve kas sağlığını koruyarak sağlıklı olmasına neden olur. Sağlıklı dişler içinde bolca kalsiyum gerekir ve bu ihtiyaç duyulan kalsiyum pekmezde vardır.

  • Antioksidan kaynağıdır: Pekmez muadilleri olan diğer şekerli ürünler ve tatlandırıcılarla karşılaştırıldığında yüksek oranda antioksidan içerir. Bu antioksidanlar vücudu çeşitli bozukluklar ve bazı hastalıklara karşı korur. Özellikle sağlıklı beslenen kişilerin şeker yerine hayatlarına pekmezi dahil etmesi de bu yüzdendir.

  • Tansiyonu dengeler: Pekmez içerisinde bulunan yoğun potasyum sayesinde tansiyon hastalığından muzdarip kişiler tarafından sıklıkla ve güvenle kullanılır. Tansiyonu dengelemek isteyen yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmeleri önerilir.

PEKMEZİN BOZULDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Pekmezin bozulduğunu anlamanın tek yolu değil birden çok yolu vardır. Evre evre olan bu yolların hepsi farklı şekillerde ortaya çıkar. Bozulma ilk etapta kavanozdaki pekmezin köpüklenmesiyle ortaya çıkar. Eğer pekmezi sıcak veya nemli ortamda saklıyorsanız bir süre sonra üzerinde köpüklenmeler olması kaçınılmazdır. Genellikle açık kahverengi veya sarı renkte olan bu köpük kavanozda bulunan pekmezin tüm üstünü kaplayacak şekilde oluşur. Bu şekilde oluşan köpükler tehlikelidir ve fark edildiği anda  gereği yapılmalıdır. Bu köpükler bakteri üreterek pekmezin bozulmasına neden olur. Eğer zaman içinde fark edilmezse bakterilenme durumu artar ve pekmezin rengi daha da koyulaşmaya başlar. Pekmezin bozulduğunu kavanoza bir kaşık batırıp çıkarttığınızda açık kahverengi bir tabakanın kaşığın üstünde kaldığını gördüğünüzde anlarsınız. Bu renk çok koyu bir kahverengi hatta siyaha dönük bir renktir.



Pekmezin bozulduğunu anlamanın bir diğer yolu da pekmezin bulunduğu kavanoz veya şişeyi çalkalamaktır. Çalkaladığınızda pekmez önceki halinden çok daha fazla yoğun kıvamda görünüyorsa ve çalkalamakta zorlanıyorsanız bu şekilde de pekmezin bozulduğunu anlayabilirsiniz. Dibindeki tortu kalınlaşmışsa da bozulduğunu gösterir. Ayrıca hemen herkesin kolaylıkla anlayabileceği yöntem de şüphesiz tadı ve kokusundan anlamaktır. Pekmezden az miktarda yiyerek bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Eğer kokusu ve tadı ekşiyse pekmez tam anlamıyla bozulmuş demektir. Bu pekmezi kesinle tüketmeden hemen imha etmeniz gerekir. Pekmez kavanozundan bir kaşık pekmez alıp kendi kendine akışına bakarak da bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Eğer kolaylıkla akmıyorsa da bozuk olduğu anlaşılabilir.



PEKMEZ HANGİ MEYVELERDEN ELDE EDİLİR?

  • Dut pekmezi: Kansızlıktan muzdarip kişilere çok faydası olur. Midede oluşan ülsere çok iyi gelir. Bronşit ve astım gibi solunum yolu hastalıklarında rahatlama sağlar. Özellikle kışın soğuk havalarda düşen vücut direncini arttırarak enerji verir. Yetişme çağındaki çocukların zeka gelişiminde önemli rol oynar.

  • Üzüm pekmezi: Vücutta bulunan kanı arttırır ve enerji verir. Özellikle iştah problemi çeken kişilerin tükettiği üzüm pekmezi mide, bağırsak ve böbreklerin gelişimi açısından da son derece faydalıdır. Anne adayları tüketirse bebeğin gelişimine olumlu katkı sağladığı da bilinir. 

  • Kuşburnu pekmezi: Kuşburnu meyvesinden elde edilen bu pekmez solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelerek vücuda zindelik katar. Ayrıca midede oluşan kramplarına ve sindirim sistemlerine iyi gelir.


  • Keçiboynuzu pekmezi: Keçiboynuzu özü itibariyle kolestrolü düşürerek tansiyonun dengeli şekilde sürdürülmesini sağlar. Kalp ve damar sağlığını koruyarak bağışıklığın güçlendirilmesini sağlayan pekmez diğer tüm pekmezler gibi kansızlığa da çok iyi gelir.

  • Andız pekmezi: Son zamanlarda koronavirüsle tekrar gündeme gelen andız pekmezi bağışıklığı güçlendirmeden ve solunum yolu hastalıklarında çok iyidir.

  • Karadut pekmezi: Yoğun miktarda demir içeren karadut pekmezi kansızlıkta destekleyici besin olarak tercih edilir. Annelerin bebeklerine daha fazla süt vermesi için sütlerini arttırır. Aşırı yorgunluğa ve halsizliğe çok iyi gelir. Sindirim ve solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.

PEKMEZ NASIL SAKLANMALI?

Pekmez evde organik olarak yapılmış veya dışarıdan herhangi bir yerden satın alınmış olabilir. Evde yapılan daha dayanıklı olmakla birlikte nasıl yapıldığını bilmediğimiz dışarıdan satın aldığımız pekmez daha az dayanıklıdır. Bu yüzden satın alınana daha fazla ehemmiyet göstererek özellikle serin ve kuru bir ortamda saklamaya özen göstermeliyiz. Evde imal edilen pekmez güneş ışığı almayan normal ısıda bir odada saklanmalıdır. Satın alınan ise raf ömrü çok uzun olduğundan kapağı açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında bekletilmelidir.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 6
  • mülayim 2 yıl önce Şikayet Et
    Pancar pekmezini eklememişsiniz. Biz her yıl yaparız ve çok güzel bir aroması vardır.
    Cevapla
  • gonyalı 2 yıl önce Şikayet Et
    merhabalar bizler yazın pekmez kaynatırken üzeri köpük olur ve bunu ayrıca alıp ekmek banarak yenir ne alaka taze pekmez demi bozulyor demekki üzüm dalında bozuluyor .
    Cevapla
  • Gaziantep 27 2 yıl önce Şikayet Et
    Super oluyor bizde aynini yapiyoruz
    Cevapla
  • Hikmet 3 yıl önce Şikayet Et
    pekmez nemlenirse veya içine bir damla dahi su girerse köpürür. Hemen kaynatın eski haline gelir. soğukta donarsa da ısıtmanız halinde eski haline gelecektir.
    Cevapla
  • Hatice 1 yıl önce Şikayet Et
    Hafif ekşi koku var ama tadında yok ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olur musunuz
    Cevapla
  • tecrübe etmiş 3 yıl önce Şikayet Et
    pekmez ekşidiği zaman biraz su ekleyip tekrar kaynatılınca eski haline dönüyor, tat olarak da eskisinden farkı kalmıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gözü dev gelirde!
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini