CHP Lideri Kılıçdaroğlu: Bir ülkenin ortalama yüzde 2’si zeki insanlardan oluşuyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bir ülkenin ortalama yüzde 2’si zeki insanlardan oluşuyor. Bunların korunması, sorunlarının çözülmesi ve onlar için yeni olanaklar oluşturulması lazım." dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: Bir ülkenin ortalama yüzde 2’si zeki insanlardan oluşuyor
CHP Lideri Kılıçdaroğlu: Bir ülkenin ortalama yüzde 2’si zeki insanlardan oluşuyor
GİRİŞ 26.09.2021 13:53 GÜNCELLEME 26.09.2021 14:15

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir dizi açılış ve program nedeniyle dün akşam İzmir’e geldi. Kılıçdaroğlu, Balçova Belediyesi’nin üniversite kazanan öğrencilere bilgisayar dağıtımı yaptığı programın ardından bugünkü programına CHP Emek Büroları ve TÜLOV iş birliği ile düzenlenen “Apaydınlık bir gelecek: Yeni bir siyaset, toplum ve emek yüzyılı” çalıştayına katıldı.

Tarihi Havagazı Fabrikasında gerçekleştirilen programda konuşan Kılıçdaroğlu, “Siyasetçiler gelecek vizyonu çizecekse fütüristlerden, bilim insanlarından yararlanmaları gerekiyor. Belki de bizim siyasetin en eksik yönü bu. Zaman zaman ben arkadaşlarıma söylerim. Beni iktisatçılarla, fütüristlerle, felsefecilerle buluşturun. Biz kendi dünyamızı zenginleştirelim ki toplumunda dünyasını zenginleştirmek için çaba harcayalım” dedi.


"BİR ÜLKENİN ORTALAMA YÜZDE 2'Sİ ZEKİ İNSANLARDAN OLUŞUYOR"

Konuşmasında yüksek yetenek inşasının önemine değinen Kılıçdaroğlu, “İnsanoğlu tekerleği 1 milyon yılda keşfediyor diyorlar. Şimdi 21. yüzyıldayız. Her saniyede birden fazla buluş var. Biz kendi ülkemizde yüksek yetenek inşasını sağlayamazsak hızlı ve sağlıklı büyüme şansını kaybederiz. Yüksek yetenek inşası deneyimini bir kurultayda konuşmuştum. Özü şu. Bir ülkenin ortalama yüzde 2’si zeki insanlardan oluşuyor ve bu insanlar toplumu sürükleyen ve yeni buluşlara imza atan insanlar. Bunların korunması, sorunlarının çözülmesi ve onlar için yeni olanaklar oluşturulması lazım. İngiltere’de buharla çalışan motorun keşfedilmesi yüksek yetenek inşasını sağlayan bir ülkenin elde ettiği başarıdır. Bütün sömürgelerden en yetenekli insanlar gelmiştir oraya. Bugün yüksek yetenek inşasında en büyük çabayı gösteren ülke ABD’dir. Dünyanın her tarafından en yetenekli insanlar oraya gidiyor. Bizim siyasetçiler bunun ne kadar farkında? Gençlerimiz kendi alanları ile ilgili sağlıklı çalışma alanına ulaşamadıkları için yurtdışına gidiyorlar. İkinci Dünya Savaşında Almanya’dan kaçan ve ülkemize sığınan bilim insanları bizim için çok ciddi kazanım olmuştur. Üniversitelerimizde çığır açtılar. 12 Eylül, 15 Temmuz sonrası binlerce bilim insanının üniversite dışı bırakılması Türkiye için çok ciddi kayıp. Üniversiteler bilgi üretecek ki sanayici onu elle tutulur metaya dönüştürsün. Üniversiteler gerçek anlamda birer üniversite mi? Bunun sorgulanması lazım. Tabi üniversite bilgiyi üretecek ama sonuçta elimizde kıt bir kaynak var. Bunun çok iyi planlanması lazım. Planlamayı yapacak kişiler de yetenekli ve bilgili kişilerdir. Ve maalesef ki biz planlamayı da kapattık. Eğer biz çocuklarımızın merak duygusunu kamçılamazsak yüksek yetenek inşasını sağlayamayız. Eğitimcilere ve üniversitelere çok ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Azerbaycan'dan son dakika Fransa duyurusu: Olacaklardan bizi sorumlu tutmasın!
ABD’de polis, siyahi askeri 6 el ateş ederek öldürdü