Fiber optik kablo ile yeni hız rekoru kırıldı! Saniyede 1.84 petabit veri aktarıldı

Danimarka Teknik Üniversitesi’ndeki bilim insanları, 7.9 km uzunluğundaki fiber optik kablo ile bir fotonik çip aracılığıyla saniyede 1.84 petabit veri aktarmayı başardı.

Fiber optik kablo ile yeni hız rekoru kırıldı! Saniyede 1.84 petabit veri aktarıldı
Fiber optik kablo ile yeni hız rekoru kırıldı! Saniyede 1.84 petabit veri aktarıldı
GİRİŞ 24.10.2022 14:56 GÜNCELLEME 24.10.2022 15:55
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Artan sayıda oyun ve video akışı hizmetlerinin yanı sıra yapay zeka destekli bilgi işlem çözümlerinin artması, son 5 yılda internet bant genişliğinin yükselmesinde önemli bir etmen oldu. Bu kapsamda altyapı şirketleri  sürekli olarak mevcut bant genişliğini artırmanın yeni yollarını arıyor. 

Danimarka Teknik Üniversitesi'nden bilim insanları, normal bir fiber optik kablo üzerinden fotonik çip kullanarak saniyede 1.84 petabit veri aktarım hızına ulaşmayı başardılar. Başka bir deyişle 1 terabayt boyutunda tam dolu bin adetten fazla bir diskte depolanan veri saniyeler içerisinde aktarıldı. Bu sonuç dünyadaki mevcut bant genişliğinin neredeyse iki katıdır.

Asbjorn Arvad Jorgensen liderliğindeki Danimarkalı ekip, ilk olarak, denemede kullanılan veri akışını, kablodaki her bir fiber optik ipliğe karşılık gelen 37 hatta ayırdı. Daha sonra her bir hat, optik spektrumda farklı renk frekanslarıyla eşleşen 223 daha küçük akışa bölündü. Bilim adamları böylece 7,9 km mesafedeki iki nokta arasında “büyük ölçüde paralel uzay ve dalga boyu iletim” protokolü oluşturdular.

Tek bir bağlantı üzerinden böylesine muazzam bir hızı ölçmenin mevcut bir yolu olmadığından, bilim adamları her küçük akış üzerinden sahte veri parçaları gönderdi ve tüm akışlardan elde edilen bant genişliğini topladı. Alınan verilerin iletilenlerle eşleştiğinden emin olmak için her kanal ayrı ayrı test edildi.

Bu hızlar daha uzun mesafelerde korunabilirse, internet servis sağlayıcılarının yalnızca lazer kodek cihazlarını değiştirmesi ve optik kablo altyapısını olduğu gibi bırakması yeterli olacak. 

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 2
  • Misafir babuş 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz hala 50 mb internet kullanalım, benim ev 74mb altyapıyı destekliyor. Üsküdarda düşünün İstanbulun göbeği
    Cevapla
  • avni 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizde daha bırak fiberi istanbulun orta yerinde adsl hızda vdsl zar zor alalım 180 lira gibi fahiş fiyatlara
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Para ve sermaye piyasalarına vergi müdahalesi
Fed, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı