ÖZEL - FTX, para tuzağı zincirinin son halkasıydı! 'Büyük sermaye insanların emeğini sömürüyor'

ABD menşeili dünyanın en büyük ikinci kripto para borsası FTX, geçtiğimiz ay nakit krizini aşamayıp iflasa sürüklendi. Yüz binlerce kişi mağdur olurken firmanın kurucusu Sam Bankman-Fried, soluğu Bahamalar'da aldı. Fakat FTX iflas eden ilk firma değil. Sonuncu da olmayabilir. İşte şimdiye dek iflas bayrağı çeken kripto para borsaları!

ÖZEL - FTX, para tuzağı zincirinin son halkasıydı! 'Büyük sermaye insanların emeğini sömürüyor'
ÖZEL - FTX, para tuzağı zincirinin son halkasıydı! 'Büyük sermaye insanların emeğini sömürüyor'
GİRİŞ 18.12.2022 12:36 GÜNCELLEME 18.12.2022 12:36
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

   
Haber 7 - ÖZEL

2010'lu yıllardan itibaren hayatımıza giren kripto paralar, beraberinde kripto para borsalarını da getirdi. 

Asya'dan Amerika'ya; Amerika'dan Avrupa'ya onlarca kripto para işlemlerinin yapılabileceği borsalar kurulurken, ülkemizde de bu anlamda ilk atılımlar yapıldı.

Düzenlemenin yapılmadığı ülkelerde vergiden muaf tutulan kripto paralar, arz-talep dengesi doğrultusunda hızla değer kazanırken yatırımcılarına büyük karlılık sağlamaktaydı.

Bu sebeple kripto para borsalarından bazıları, platformlarına yeni müşteri çekebilmek için çeşitli kampanyalara girişmişti. Kimi yeni üyelere küçük ölçekli kripto paraları hediye ederken, kimi yüzde 5 veya yüzde 10'luk faiz teklifleri yapıyordu.

Peki bu tip dolandırıcılık yöntemlerine karşı ne gibi önlemler alınabilir?

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden Doktor Öğretim Üyesi Fatih Cengil, Haber7.com'a yaptığı özel açıklamada yatırımcılara özel tavsiyelerde bulunup; kripto dünyasındaki işleyişi anlattı. İşte, Cengil'in açıklamaları:

CENGİL: 'İYİ DÜŞÜNÜLMELİ'

Kripto Para Hukuku alanında uzman isimlerden Doktor Öğretim Üyesi Fatih Cengil, sektördeki yatırımcılara şu sözlerle uyarılarda bulundu:

"İnsanlar kripto varlıklara yatırım yaparken çok dikkatli olmalı ve iyi düşünmelidir. Bu piyasa içerisinde çok önemli riskleri barındırmaktadır. Burada yatırımın yapıldığı kripto varlığın ve kripto varlıkların alınıp satıldığı ve tutulduğu kripto varlık borsalarının (alım-satım platformları) güvenilir olup olmadığı önemli bir meseledir."

'PONZİ SİSTEMİNE BENZER ŞEKİLDE İŞLEMEKTEDİR'

Bazı kripto para borsalarındaki 'teknik arızayı' farklı bir perspektif üzerinden yorumlayan Cengil, şu şekilde devam etti:

"Piyasadaki birçok kripto varlık ponzi sistemine benzer şekilde işlemektedir. Kripto varlık borsalarında da borsanın işlem kapatıp paranın kaçırılmasıyla ve özellikle kripto varlıklarda çok fazla iniş-çıkış olduğu dönemlerde teknik hatalar gösterilerek işlemlerin kapatılmasıyla daha öncesinde karşılaşılmıştır. Bu nedenle güvenilir borsa seçimi de çok önemlidir."

BÜYÜK SERMAYE, İNSANLARIN EMEĞİNİ SÖMÜRÜYOR

Sistemin insan emeğini sömürmeye dayalı olduğunu anlatan Fatih Cengil, yatırımcılara son derece kritik tavsiyeler verdi:

"Kripto varlıklar şu an genel olarak işleyişte, sermayenin insanların emeğini sömürülmesi üzerine kurulmuş bir sistem. Bunlarda değer dalgalanması oluşturularak sermayenin insanları sömürmesi amaçlanıyor. Şu anki uygulama bu. Kripto varlıkların ne zaman değer kaybedeceğini bilmediğimiz için genelde insanlar paralarını kaybetmiş oluyorlar. Buralardaki paralar da ilgili kripto varlıkta hakimiyet kurabilen büyük sermaye sahiplerine gidiyor."

Doktor Öğretim Üyesi Cengil, bazı kripto para borsalarında yaşanan hadiselere karşın bahsi geçen teknolojinin insanlığa büyük faydalar sağlayabileceğini belirterek açıklamasını tamamladı.

400 BİN KİŞİYİ MAĞDUR ETTİ, SORUŞTURMADAN ÖNCE BAHAMALAR'A KAÇTI

Mayıs 2019'da Sam Bankman-Fried ve Gary Wang ortaklığında kurulan FTX de bu kurumlardan biriydi.

3 yıl içerisinde hem sektörün en büyük 2'nci firması olup hem de iflasa sürüklenen FTX, 400 bin kişinin mağduriyetine yol açtı. Uygulamada parası olan 400 bin kişi çaresizlikle ABD'deki yetkili mercilere başvurdu. Fakat Sam Bankman-Fried, içi para dolu çantalarla çoktan Bahamalar'ın yolunu tutmuştu.

EN AZ 8 MİLYAR DOLAR

Soruşturma kokusunu alır almaz ABD'den kaçan genç dolandırıcı, beraberinde götürdüğü milyarlarca dolarla Karayipler'in turistik ülkesi Bahamalar'a sığındı.

Ancak ABD Bankman-Fried'in iadesini talep edince Bahamalar Savcılığı harekete geçti ve zanlıyı yakalayarak ABD'li yetkililere teslim etti.

1992 doğumlu Sam Bankman-Fried'in FTX ponzisiyle en az 8 milyar dolarlık vurgunda bulunduğu düşünülüyor.

Diğer taraftan Sam Bankman-Fried'in kripto para sektöründeki ilk dolandırıcı olmadığı bilinen bir gerçek. İşte, iflasa sürüklenen veya müşterilerini mağdur eden kripto para borsalarının tamamı!

BLOCKFİ

Tıpkı FTX gibi Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulan BlockFi, yakın dönemde FTX ile 400 milyon dolar hacimli bir anlaşma imzalamıştı. Öz kaynakları 260 milyon dolar seviyelerinde seyreden BlockFi, FTX'ten gelen iflas haberiyle likidite krizine sürüklendi.

Uygulamadaki binlerce kişi parasını geri almaya çalışınca BlockFi Yönetimi iflas bayrağı çektiklerini açıkladı. Son bilgilerde şirketin 256,9 milyon dolarlık bir parayı elinde tuttuğu öne sürülmüştü.

THODEX

Türkiye'de faaliyet gösteren Thodex, kısa sürede on binlerce kullanıcıya erişmiş ve dünya pazarında da yer almıştı. 2 milyar dolarlık hacme ulaşan firma, Nisan 2021'de iflas bayrağını çekti.

Firmanın kurucusu Faruk Fatih Özer, ilk etapta müşterilerini 'Uygulamada bakım yapılıyor' yalanı ile kandırmış, daha sonra Arnavutluk'a kaçmıştı. On binlerce kişi Thodex'e parasını kaptırırken, zanlı Özer Ağustos 2022'de yakayı ele verdi. 

MT. GOX 

Kripto para borsalarının ilk ponzisi olarak kayıtlara geçen MT. GOX, Japonya'da kurulmuş bir firma olmakla beraber 2010-2014 yılları arasında faaliyet göstermişti. 2013'te dünya genelindeki Bitcoin işlemlerinin yüzde 70'i burada yapılıyor, MT. GOX'un pazar payı her geçen gün artıyordu.

2014'te yetkililer, bir açıklama yaparak 800 bin Bitcoin'in çalındığını açıkladı. Devam eden günlerde iflas bayrağı çekildi. O dönem 450 milyon Dolar değerinde bir vurgun yapıldığı aktarılmış, on binlerce kişi Japonya'daki MT. GOX binası önünde mağduriyetlerini dile getirmişti.

BİTCOİN SAVİNGS & TRUST BİTCOİN

Teksaslı Brendon Shavers, ilk başta Amerika'da; daha sonra dünya genelinde kripto para sektörünün ilk borsalarından birini kurdu. Shavers, yeni müşteriler çekebilmek için haftalık yüzde 7 faiz vereceği vaadinde bulunmuştu. Fakat 2012'de, yani sadece 1 yıl sonra sistemdeki Bitcoin miktarı 700 bin baremini kırmıştı.

Diğer bir deyişle işlem hacmi büyümüştü. Haftalık yüzde 7 oranında faiz ödemesi yapamayan Shavers, şirketin iflas ettiğini açıklarken kayıplara karıştı. ABD Yetkilileri, Shavers'ı yakalayıp ponzi kurduğuna hükmederken 1,5 yıllığına hapsedilmesine karar verdi.

MOOPAY VURGUNU

Kripto paraların pik yaptığı 2014'te sektöre giren Moopay, aynı yıl iflas kararı aldıklarını açıkladı. Şirketin CEO'su Alex Green, nakit ihtiyacını karşılayamadıklarından ötürü sürecin tıkandığını söyledi.

Fakat devam eden günlerde Alex Green'in ünlü internet dolandırıcısı Ryan Kennedy olduğu fark edildi. Birleşik Krallık polisi tarafından yakayı ele veren Kennedy, 11 yıllık hapis cezasına çarptırıldı. Kennedy, onlarca müşterinin uygulamaya yatırdığı 2 milyon dolara el koymuştu.

MYCOİN

Kripto para borsaları tarihinin unutulmayacak ponzi vakalarından biri de Hong Kong'da meydana geldi. MyCoin adlı bir oluşum, 2014 yılında platformlarına 90 Bitcoin yatırılması halinde yüzde 150 kazanç elde edebileceklerini vadetti.

Kısa sürede kolay yoldan para kazanmak isteyen on binlerce mağdur, cüzdanlarındaki Bitcoinlerin tamamını MyCoin'e yatırdı. 400 milyon dolarlık hacme ulaşan MyCoin sahipleri, hiç kimseye açıklama yapmadan kayıplara karıştı. Dolandırıcılara hala ulaşılamazken uygulamaya parasını kaptıran kişilerin mağduriyetine de çözüm bulunmadı.

MTI

Güney Afrika merkezli MTI, 2020 yılında kripto para piyasalarının en büyük vurgunlarından birine imza attı. Bizzat Güney Afrika otoritelerinin girişimi sonucunda usulsüzlük yaptığı fark edilen MTI, platformdaki bütün hesapları dondurarak 540 milyon dolarlık vurgun gerçekleştirdi.

Yasal süreç hala devam ederken MTI mağdurları, tıpkı diğer ponzilerde olduğu gibi paralarından oldu. Afrika çıkışlı bu borsa da müşterilerine kısa sürede büyük kazanç getirmeyi vadediyordu. 

PARİTEX

Türkiye'nin kripto para borsalarından Paritex, 13 Eylül 2022'de Thodex'e benzer şekilde internet sitelerinin ve uygulamalarının bakıma alındığını yatırımcılarına duyurdu.

Özgür Serkan Uslu

Özgür Serkan Uslu'nun sahibi olduğu firmanın 50 milyon TL'lik hacme ulaştığı biliniyordu. Daha önce MPAX Coin davasında da adı geçen Uslu, 12 bin kişinin dolandırıldığı davada yargılanmıştı. 

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 8
  • muratcan 9 ay önce Şikayet Et
    meotp ın siteside paralara el koydu. alıyor alıyo geri ödeme yok. 40 bahane getiriyor. bu sitede çalışan yatırım yapan varmı haberleşelim
    Cevapla
  • memet 1 yıl önce Şikayet Et
    Kripto para işi tıpkı maymun işi gibi.
    Cevapla
  • yazık vallahi 1 yıl önce Şikayet Et
    todekcinin ortağı todeksciyi bilerek getirtmiyor ülkeye... yazık bu halka
    Cevapla
  • Misafir köylü 1 yıl önce Şikayet Et
    Kripto paramı yoksa Kripto akılsızlık mı karşılığı devleti olmayan paraya yatırım akıl işi değil
    Cevapla
  • cmk 1 yıl önce Şikayet Et
    saftirik çok çarp çarp bitmez alllllbedava ye ye bitmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Boykotların hedefindeki Starbucks’tan yeni Türkiye kararı
Öğrenciler tekme tokat birbirine girdi: 7'si bir olup bayıltana kadar dövdü!