İsmail Demir açıkladı... Türkiye'de uydu fırlatma sistemi kuruluyor!

Türkiye'nin uzay alanındaki çalışmalarına değinen İsmail Demir, Kırklareli'nde mini uydular için uydu fırlatma sisteminin kurulacağını duyurdu.

İsmail Demir açıkladı... Türkiye'de uydu fırlatma sistemi kuruluyor!
İsmail Demir açıkladı... Türkiye'de uydu fırlatma sistemi kuruluyor!
GİRİŞ 22.05.2023 14:44 GÜNCELLEME 22.05.2023 14:44

NTV’de katıldığı programda soruları cevaplayan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, mini uyduların fırlatılması için Kırklareli İğneada'da yeni uydu fırlatma sisteminin kurulacağını söyledi.

FIRLATMA SİSTEMİ İLE İLGİLİ İKİ HEDEFİ AÇIKLADI

Açıklamalarını sürdüren İsmail Demir, yeni kurulacak uydu fırlatma sistemi ile ilk olarak 100 kg uyduların fırlatılarak 300 km uzaklıktaki yörüngeye yerleştirilmesi hedeflenecek.

Demir, ilerleyen zamanlarda gerçekleşecek olan ikinci hedefte ise 1,5 tonluk bir uydunun 700 km uzaklıktaki yörüngeye yerleştirilmesi sağlanacak.

Uyduların fırlatışı için kurulacak tesisin kurulum faaliyetlerin başladığını belirten Demir, şu açıklamada bulundu,

“Önümüzdeki yıl hedefimiz mini uydu fırlatma sistemimizi hayata geçirmek. Yani biz 100 kg uyduyu 300 km yörüngeye yerleştirecek fırlatmayı gelecek sene yapacağız. İlk defa açıklıyoruz; Kırklareli İğneada’da bir fırlatma tesisi yapıyoruz.

Kefken adasında da orada belirli bir üretim tesisi ve izleme istasyonları yerine göre fırlatma tesisleri de olacak. İğneada’dan yapacağımız fırlatma ile mini uydumuzu uzaya fırlatmış olacağız. Sonraki hedefimiz de 1.5 tonluk bir uyduyu 700 km yörüngeye fırlatmak. İğneada tesislerinin kurulum faaliyetleri başladı.”

NİSAN AYINDA İMECE UYDUSU FIRLATILMIŞTI

TÜBİTAK'ın uzay programı dahilinde geliştirdiği Türkiye'nin ilk gözlem uydusu İMECE, 15 Nisan 2023 tarihinde Falcon 9 roketiyle birlikte başarılı bir şekilde fırlatılmıştı. Fırlatılışından kısa bir süre sonra ise uydudan ilk sinyaller başarılı bir şekilde alınmıştı.

"Türkiye'nin uzaydaki gözü" olarak adlandırılan İMECE uydusu, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda kullanılacak.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Macron'dan nükleer silahlı ortak Avrupa savunması teklifi
Yerli uçak gemisinde ilk adım: Türkiye'nin savunma gücünü artıracak...