Bilgi Üniversitesi öğrencilerinden 'yangın söndürme drone'u!

Bilgi Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği öğrencileri, mezuniyet projeleri çerçevesinde "yangın söndürme drone"unu geliştirdiler. Drone ormanlık bölgelerde yangının çıktığı yerleri tespit ederek yangına müdahalede bulunabiliyor.

Bilgi Üniversitesi öğrencilerinden 'yangın söndürme drone'u!
Bilgi Üniversitesi öğrencilerinden 'yangın söndürme drone'u!
GİRİŞ 15.08.2023 11:32 GÜNCELLEME 15.08.2023 11:32

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği öğrencileri Abdulwadoud Alikhwan, Ahmet Nezar Albani ve Mhd Fouad Al Khani, mezuniyet projeleri kapsamında "yangın söndürme drone"u tasarladı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, 4 kilo yük taşıyabilen 6 pervaneli drone, ulaşılması güç ormanlık bölgelerde yangını tespit ederek hem yetkililere bildiriyor hem de yangın söndürme topları ile müdahale edebiliyor.

Abdulwadoud Alikhwan, Ahmet Nezar Albani ve Mhd Fouad Al Khani'nin Dr. Öğr. Üyesi Yeşim Öniz danışmanlığında tasarladıkları drone, görüntü işleme teknikleri sayesinde ormanlık bölgelerde yangının çıktığı yerleri tespit ederek yangına müdahalede bulunabiliyor.

GELİŞTİRİLEN DRONE YANGIN SÖNDÜRMEDE KRİTİK ROL OYNAYACAK

Drone kalkış yaptığında yangın tespit sistemi online olarak devreye giriyor. Drone, havada kalacak şekilde konumlandırıldığında alanda yangın olup olmadığını taramaya başlıyor.

Alanda yangın veya duman tespit edildiği anda yetkililer drone tarafından canlı olarak görüntü bildirimleriyle uyarılıyor.

Drone, ayrıca uzaktan kumanda ile söndürme toplarını yangın tespit edilen alana bırakarak yangının kontrol altına alınması için kullanılabiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen öğrenciler, son yıllarda artan orman yangınlarının, doğal yaşam alanları ve insan güvenliği açısından son derece tehlikeli ve yıkıcı sonuçlar doğurduğunu belirterek, "Yangınla mücadele için kullanılan dronelar ulaşılması güç bölgelerdeki yangını söndürmede teknolojik bir yenilik sunuyor. Çalışmamız, yangın söndürme dronelarının performansını ve verimliliğini artırmayı amaçlıyor." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milas’ta iki minibüs çarpıştı: 4’ü ağır 14 yaralı!
Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırmıştı! O gencin ilk ifadesi ortaya çıktı