"TSK’nın teknoloji pratiği çok geri"

Sedat Laçiner, TSK'nın iç siyasetle çok fazla ilgilendiğini bu nedenle dışarıdaki gelişmeleri yakalayamadığını belirterek bu durumu eleştirdi.

"TSK’nın teknoloji pratiği çok geri"
"TSK’nın teknoloji pratiği çok geri"
GİRİŞ 04.08.2011 15:29 GÜNCELLEME 04.08.2011 15:29

Türkiye’de ordunun yeni rolü ve silahlı kuvvetlerin savunma teknolojilerinin tartışıldığı TRT Haber'deki Açı programında Sedat Laçiner’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Türkiye’de asker darbe yapmayı kendine görev olarak gördü. Vatan sıkıntıya düştüğü zaman darbe yapılır “alçak siviller oradan temizlenir yeni döneme kadar memleket idare edilir”.  Mesela enflasyon sorunu var, sanayileşme sorunu var asker mutlaka oradaki yerini alır. Peki dış politikada, ülkenin dış savunmasında ne yapar?   TSK bu konulara ilgisini kaybetti. Sözgelimi Suriye ile ilgilenmemeye başladı sadece iç siyasetle olan kısmıyla ilgilendi. İlgiyi kaybettiği gibi bilgiyi ve ardından kanaatim odur ki yeteneklerini de ciddi oranda kaybetti. O yüzden silahlı kuvvetlerin yeniden dış savunmaya dönmesi gerekiyor. Dünya çok değişti ve yanı başımızda inanılmaz tehlikeler var. Başbakan, Genelkurmay Başkanını çağırsa ve “Suriye‘de Sünni generallerin darbe yapma ihtimalini görüyorum; bana Sünni ve Nusayri generallerin, albayların bir listesini getirin” dese. Genelkurmayın, Amerikan ordusu için çok basit olan bu bilgiyi getirebileceği konusunda şüphem var. Aynı şekilde “Mardin’de eşleri başörtülü esnafın bir listesini getirebilir misiniz?” deseniz Genelkurmay'da bir yerlerde mutlaka böyle listeler vardır. Bu kadar tehlikeli bir bölgede, dışa kapalı, içe dönük sürekli kendi vatandaşını gözetleyen bir güvenlik yapılanması düpedüz intihardır."

"Silahlı kuvvetler en ciddi sınavını PKK’yla veriyor. Afganistan’da sahada değiliz. Libya’da yaptığımız başarılı bir operasyon var ama “teknoloji yoğun” operasyonlar yapmıyoruz. NATO ülkeleri de teknolojilerini bizimle çok da iyi paylaşmıyorlar. Bugün Heron dediğimiz insansız hava araçları sadece film çekiyor biraz daha geliştirip üzerine ateş edebilen bir şey koyabilirsiniz veya mayınlı arazide zırhlı taşıyıcılar, bunlar 1960’larda 70’lerde Angola’da kullanılmış araçlar. Biz bunu hala yapamıyoruz. Aselsan acaba başarılı mı? Bence başarılı değil. Diğer resmi savunma kurumlarını da başarılı bulmuyorum. Ne üretiyor? Ne kazanıyor? Her şey devletten. Büyük bir KİT. ABD’de bütün savunma, saldırı silahlarını devlet değil; özel sektör yapar. ABD’de ekonomiyi, sanayiyi yürüten Amerikan savunma bütçesidir.     Bizde ise tam yaptım, teknolojiyi yakaladım diyorsunuz batılı onun üzerine beş nesil birden bindiriyor. Savunma alanında teknoloji geliştirmediğiniz zaman en son kullandığınız teknolojinin eskimesi 2 ayı buluyor. Şu anda silahlı kuvvetlerin teknolojik sıkıntı çekmesinin sebebi teknolojiyi takip etmekten ziyade organizasyon, örgütlenme ve yönetimden kaynaklanıyor. TSK’nın bu mentalitede olmasından dolayı Türk sanayisi de geri kalıyor."             

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak