Mevlana Haftası 2022 ne zaman? Şeb-i Arus ne demek? Mesnevi'nin yazarı, ünlü İslam alemi...

Mevlana Haftası 2022 ne zaman başlıyor? Mevlana Haftası ile aynı anlama sahip Şeb-i Arus, her yıl Aralık ayında Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin dergahının yer aldığı Konya'da kutlanılmaktadır. Ancak, bu etkinlikler yurdumuzun dört bir yanında organize ediliyor. Şeb-i Arus kelimesi de hem Arapça hem de Farsça kelimelerden oluşmaktadır. İşte, Mevlana Haftası'nın takvimi ve Şeb-i Arus'un anlamı...

Mevlana Haftası 2022 ne zaman? Şeb-i Arus ne demek? Mesnevi'nin yazarı, ünlü İslam alemi...
Mevlana Haftası 2022 ne zaman? Şeb-i Arus ne demek? Mesnevi'nin yazarı, ünlü İslam alemi...
GİRİŞ 16.12.2021 08:58 GÜNCELLEME 16.12.2021 08:58

Mevlana Haftası 2022 ne zaman başlıyor? Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organize ettiği etkinliklerle kutlanılan Şeb-i Arus veya Mevlana Haftası, her yıl Aralık ayında yapılmaktadır. Bu yıl da kutlamaların yapılacağına ilişkin açıklamalar yapıldı. Nitekim, bundan önceki etkinliklerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve diğer hükümet kanadından katılımlar sağlanmıştı. İşte, Şeb-i Arus'un 2 farklı dili sentezleyerek ortaya çıkarttığı duygu yüklü anlamı ve Mevlana Haftası'nın 2022 takvimi.

Şeb-i Arus ne demek?

Aslen Farsça ve Arapça karışımı bir tümce olan Şeb-i Arus, Türkçe’de “Düğün gecesi” anlamına gelmektedir. Bu tümceyi oluşturan “Şeb” kelimesi, Farsça’da “Gece”; “Arus” ise, Arapça’da “Düğün” anlamındadır. Ünlü İslam âlimi, ölümü “Sevgilinin Rabb’ine kavuşması” olarak tanımladığından ötürü Mevlana’nın ölüm yıl dönümü Şeb-i Arus olarak kayıtlara geçmiştir. Türkiye’de de bu hafta için Mevlana Haftası da kullanılmaktadır.

Mevlana Haftası ne zaman başlıyor?

Mevlana Haftası veya yaygın bilinen haliyle Şeb-i Arus, 7 Aralık’ta başlamaktadır. Anma etkinlikleri, alimin vefat ettiği 17 Aralık tarihine kadar sürüyor. Bazı kaynaklarda da, anma etkinliklerinin 17 Aralık gününün yer aldığı haftada düzenlendiği söylenir. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu tarihte Konya’da bir etkinlik düzenler ve bu etkinlik Diyanet TV’de yayınlanır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kendi hakikatine ayna tutuyor…”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Aralık 2018’de Konya’da düzenlenen Şeb-i Arus programında günün anlam ve önemini şu sözlerle ifade etmişti:

"Hakk'ın rahmetine erdiği o gün, kendisi için bir vuslat günü, kavuşma günüdür. Kendi deyimiyle 'Şeb-i Arus'tur yani 'Düğün Gecesi'dir. Bunun için Hazreti Mevlana, 'Bana yazıklanmayın, bana 'elveda' demeyin, benim ölümüm tohumun toprağa düşmesi gibidir.' buyuruyor. Divan-ı Kebir'deki başka bir şiirinde ise 'Kişi aşk elinden ölmüşse asla ölmez.' diyerek kendi hakikatine ayna tutuyor"

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Yürekten inanıyoruz…”

Aynı programda yer alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Mevlana Haftası için şöyle konuşmuştu:

“Tarih boyunca millet olarak bizler, bütün zorluklarımızı Mevlana’da somutlaşan bahse konu inanç ve değerlerle aşmışız. Tefrikaları bu muhabbetle çözmüşüz. Onun için bugün özellikle gençlerimizi ve nesillerimizi, medeniyetimizin öncüleri ve değerleri ile tanıştırma, inancı ile buluşturma, köklerine kavuşturma yolunda çalışmayı bir seferberlik ve en önemli sorumluluk olarak görüyor; dünya ve ukbâ mutluluğumuzun bu yolla elde edileceğine yürekten inanıyoruz”

Mevlana Celaleddin-i Rumi kimdir?

Harezmşahlar’a bağlı Horasan eyaletinin Belh kentinde dünyaya gelen Mevlana Celaleddin-i Rumi, 30 Eylül 1207 yılında doğmuştur. Annesi, Harezmşahlar’da Belh şehrinin emirliğini yapan Rükneddin’in kızı Mümine Hatun, babası “Âlimlerin sultanı” mahlasıyla da tanınan Muhammed Bahaeddin Veled’dir.

Babası Bahaeddin Veled’in o dönem Büyük Selçuklu Devleti’ne bağlı Konya iline gelmesiyle, kendi vefatına değin burada yaşamıştır. 17 Aralık 1273’te vefat etmiş ve arkasında kıtaları aşan Mesnevi eserini bırakmıştır. Bu eser, başta Türkiye olmak üzere; İran, Pakistan, Afganistan, Hindistan, Orta Doğu ve Amerika Birleşik Devletleri gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde okunmaktadır. Mesnevi, İran’da “Farsça ile yazılmış en büyük eser” şeklinde geçmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?