Ölen özürlü yakınlarının maaşlarını çekmişler

Bakıma muhtaç özürlüye yönelik verilen evde bakım desteğini alan bazı kişilerin bakımını üstlendiği özürlünün vefat etmesine rağmen bu durumu yetkililere bildirmeyerek suistimal ettikleri öne sürüldü.

Ölen özürlü yakınlarının maaşlarını çekmişler
Ölen özürlü yakınlarının maaşlarını çekmişler
GİRİŞ 09.11.2010 11:48 GÜNCELLEME 09.11.2010 11:48

Konya Sosyal Hizmetler İl Müdürü İzzet Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 540 lira olan evde bakım desteğinin günlük ihtiyaçlarını kendisi gideremeyen özürlünün, bakımını üstlenen kişilere verildiğini söyledi.

Bu paranın özürlüye daha rahat bakılabilmesi için verildiğini belirten Güneş, yapılan müracaatlar sonrası Evde Bakım ve Değerlendirme Komisyonu'nun verilen adreslere gittiğini dile getirdi.

Günlük işlerini yerine getiremeyen ve gelir durumu belirli bir seviyenin altında olan kişilere komisyonun değerlendirmesi sonucu şartlar uygun görülürse maaş bağlandığını ifade eden Güneş, ''Türkiye genelinde 280 bin kişi, Konya'da ise 6 bin kişi bu destekten faydalanabiliyor. Ancak bazıları bu durumu suistimal etmeye çalışıyor'' dedi.

-''SUÇ OLDUĞUNU BİLMİYORDUM''-

Bu durumun önüne geçebilmek için her yıl düzenli olarak söz konusu desteği alan ailelerin incelendiğini anlatan Güneş, şunları kaydetti:

''İncelemelerde kişilerin ekonomik seviyesi düzelmişse maaş kesilebiliyor. Ya da özürlü kişi ölmüşse.  Bakıma muhtaç özürlünün ölmesi halinde bakım hizmetini üstlenen özel bakım merkezi veya akrabası en geç on beş gün içinde durumu il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür. Ancak dört yıl içinde Konya'da yaklaşık 50 kişinin yakınlarının öldüğünü gizlemeye çalıştığını, aldıkları maaşı da çekmeye devam ettiklerini belirledik. Bunlardan aldıkları paraları yasal yollardan tahsil ettik. Maaşı çekmeye devam eden kişiler, 'yakınımın öldüğünü bildirmek zorunda olduğumu bilmiyordum', 'bu durumun suç olduğunu bilmiyordum' 'ihtiyacım vardı' gibi cümlelerle kendilerini savunuyorlar. Tabi ki bunlar hiç de inandırıcı değil.''

Desteğin birinci derece yakınlara verilmeye çalışıldığını dile getiren Güneş, desteğin görülen bir olumsuzluk karşısında kesilebildiğini, kişinin özürlüye iyi bakıp bakmadığının da düzenli kontroller arasında olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi