ABD'den kafa karıştıran referandum açıklaması

ABD, IKBY'nin bağımsızlık referandumunun ardından ülkede her türlü şiddete karşı olduklarını belirterek, taraflara 'masaya oturun' çağrısında bulundu.

GİRİŞ 04.10.2017 06:24 GÜNCELLEME 04.10.2017 09:25
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, başkent Washinton'da düzenlediği basın toplantısında referandumla ilgili sorular üzerine, "Irak'ta herhangi bir taraf üzerinde her türden şiddete karşıyız. İstikrarlı, birleşik ve demokratik bir Irak istiyoruz. Bu konudaki duruşumuz pozisyonumuz değişmedi ve değişmeyecek. Kuzey'de olsun ya da Irak'ın merkez hükümetiyle olsun iki tarafın da hem Iraklılar hem Kürtlerin, oturup bu konuyu ve ülkelerinin geleceği için ne istedikleri hakkında iyi bir tartışma yürütmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Nauert, kendilerine bir talep gelmesi durumunda ABD'nin taraflar arasında bir diyaloğun başlatılmasına yardımcı olabileceğini ancak şimdiye böyle bir talep gelmediğini söyledi.

"REFERANDUMU TANIMIYORUZ"

Kürt referandumunu tanımadıklarını ve istikrar bozucu olacağı gerekçesiyle, önceden bu referandumun yapılmamasını istediklerine değinen Nauert, "Bunun da olduğunu gördük. Sadece çıkan gazete başlıklarına, bölgenin yüzleştiği tehditlere bakmanız yeter, bu kuşkusuz istikrar bozucu oldu" dedi.

İSTİKRAR BOZUCU

Referandumun istikrar bozucu olacağına dair uyarıları yalnızca ABD'nin yapmadığını, DEAŞ'e karşı koalisyonun her bir üyesinin de aynı çağrıda bulunduğunu belirten Nauert, "Odak noktası DEAŞ'in yenilgiye uğratılması üzerinde kalmalıydı. Dikkatler DEAŞ'den uzaklaştı ve şu anda görmek istemediğimiz tüm diğer başlıkları görüyoruz" diye konuştu.

Nauert, başka bir soru üzerine ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın referandumu 'gayri meşru' olarak nitelemesinin doğru olduğunu savundu. Nauert, "Irak'ın bir anayasası var ve bu referandumun anayasal dayanağı yok, yasal değil" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 17
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    haddi leeeeeen... sizin ne olduğunuz belli. fetöyü yedirdi içirdi vatanımıza kast etti. taliban el kaida kim yarattı- bahane ettiler afganistana girdiler, deaşı yarattı sonra suriyeye girdi kürt kantonu kurdu. barzaniye söz verdi referandum yaptırdı. arkadaşlar çibanın başı ABD ABD ABD.
    Cevapla
  • Muhammet 6 yıl önce Şikayet Et
    Kafanız niye karıştı ? Referandumu yapan kendileri zaten. Başladılar yumuşatmaya. Aha buraya yazıyorum. Yakında tanıyacaklar
    Cevapla
  • ibof 6 yıl önce Şikayet Et
    Ispanya içinde aynı çağrıyı bekliyoruz
    Cevapla
  • müsafir 6 yıl önce Şikayet Et
    herhangi bir taraf üzerinde baskı olmamalı derken, Türkmenleri de hatırladın mı acaba
    Cevapla
  • hyr 6 yıl önce Şikayet Et
    amerika doğru söylemiş. kan dökülmesin. herkes bir yandan şöyle asarım böyle keserim. bu insanlık mı. bununla bir yere gelinir mi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi