Bir bölge daha Rusya'ya bağlanıyor

Ayrılıkçı talepler Ukrayna'dan komşusu Moldova'ya sıçradı.

Bir bölge daha Rusya'ya bağlanıyor
Bir bölge daha Rusya'ya bağlanıyor
GİRİŞ 17.04.2014 13:56 GÜNCELLEME 17.04.2014 14:14
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Moldova'nın Transdinyester bölgesi bağımsızlığını ilan etti. Transdinyester Dışişleri Bakanı Nina Ştanski de, kısa süre önce, "Rus dünyası birleşiyor" açıklaması yapmıştı.

Moldova'nın Transdinyester yerel parlamentosu, Rusya ve BM'ye bağımsız bir devlet olarak tanınmak için çağrıda bulundu.

Nüfusunun yüzde 60'ı Rus kökenli olan Transdinyester'in henüz Rusya'ya bağlanmak gibi bir talebi olmadı. Ancak bölge lideri Yevgeni Şevçuk, ''Kararı halk verecek'' dedi.

PUTİN'DEN MESAJ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bugün televizyonda yaptığı konuşmada, Transdinyester halkının kendi geleceğini belirleme hakkı bulunduğunu söyledi.

Transdinyester'in bağımsızlık kararını değerlendiren Putin, "Halkın kendi kaderini belirlemesine izin verilmeli. Biz de ortaklarımızla bunun çalışmasını yapıyoruz" dedi.

PUTİN'E ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Trandinyester Dışişleri Bakanı Nina Ştanski kısa süre önce yaptığı açıklamada, "Rus dünyası birleşiyor" demişti. Ştanski, "Biz Rus dünyasının bir parçasıyız. Bunun tarihi ve hukuki temelleri var. Halkın birleşme isteği karşısında kimse duramaz" demişti.

1991'DE DE İLAN ETMİŞTİ

Transdinyester'den de bir heyet de görüşmelerde bulunmak üzere Moskova'da bulunuyor. Transdinyester, 1991 yılında da Moldova'dan bağımsızlığını ilan etmiş, ancak uluslararası toplum tarafından tanınmamıştı.

KAYNAK: NTVMSNBC
YORUMLAR 11
  • burak burak 10 yıl önce Şikayet Et
    ab nin dolduruşuna gelip meydanda çadır kuran, tencere tava çalıp ukraynadaki meşru hükümeti deviren zevat nerede şimdi?. kimse sormuyor mu o sözde vatanseverlere "aga biz ne yaptık, ab nin trenine bindik, ülkemiz bölündü, ab seyrediyor kenardan" demiyor mu? bu sayede bizim geziciler, kendilerini kukla gibi oynatanların ülkemize yapmak istediği oyunu, ülkemizin allahın yardımıyla son anda kurtulduğu tehlikeyi görebiliyor mu?
    Cevapla
  • türk birligi 10 yıl önce Şikayet Et
    gagavuz türkleri. türkiye´nin calismalari varmi biz sinifta kalmayalim bu konuda moldova´daki gagavuz özerk tüürk bölgesi ne sahip cikmaliyiz firsat bu firsat gagavuz cumhuriyeti´de bagimsizlini ilan etmeli,,
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim . buda demek oluyorki ruslar bir olmasında dogal bir olay yok derken türklrinde bir araya gelmesi sesi çıkmıyacakmış . ... rusyanın bu birleşim hedefi yunanistana gidiyor artık yakında yunanistanda seler cıkar ise şaşırmayın
    Cevapla
  • mehmet akif 10 yıl önce Şikayet Et
    BU HAKLARIMIZI AB KONSEYİNDE , B.M. DE İFADE EDEBİLMELİYİZ .... tarih bu haklarımıza fazlası ile şahittir....
    Cevapla
  • mehmet akif 10 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE KUZEY IRAK ÜZERİNDEKİ HAKLARINI RAHATÇA İFADE ETMELİDİR.... RUSSİA HAKKI OLMAYAN KIRIM I İLHAK EDİYORSA , TÜRKİYE de KUZEY IRAK ve KUZEY SURİYE de ki TÜRKMEN TOPRAKLARINI SAHİPLENMELİDİR ....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kylian Mbappe ayrılığı resmen açıkladı
Türkiye'den BM'nin Filistin kararı hakkında ilk açıklama