Putin'den Avrupa'ya doğalgaz tehdedi

Putin, “Ukrayna 2008’de olduğu gibi transit borulardan doğalgaz çalarsa, aynı miktarda Avrupa sevkiyatını azaltırız.” uyarısında bulundu

Putin'den Avrupa'ya doğalgaz tehdedi
Putin'den Avrupa'ya doğalgaz tehdedi
GİRİŞ 16.10.2014 23:25 GÜNCELLEME 16.10.2014 23:25

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa enerji arzında Rusya’dan kaynaklanan herhangi bir sorun yaşanmayacağı garantisi verdi. Belgrat’ta Sırbistan Başbakanı Aleksandr Vucic’le düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Putin, Rusya’nın güvenilir bir tedarikçi olduğunu, Avrupa ve Asya’nın artan ihtiyaçlarını karşılayacak rezervlere sahip olduklarını kaydetti.

Rusya’nın önümüzdeki kış sezonunda kriz istemediklerini, tüm Avrupa’ya yetecek kadar doğalgaza sahip olunduğunu ifade eden Putin, “Ukrayna 2008’de olduğu gibi transit borulardan doğalgaz çalarsa, aynı miktarda Avrupa sevkiyatını azaltırız.” uyarısında bulundu. Rus lider Rusya, AB ve Ukraynalı müzakerecilerin doğalgaz krizinin çözümü konusunda anlaşma sağlamasını temenni etti.

Putin, Güney Akım doğalgaz boru hattı ile ilgili de önemli açıklamalar yaptı. Putin, tek başlarına boru hattını inşa etmeyeceklerini, bunun için Avrupa Komisyonu’nun da istekli olması gerektiğini belirtti. Rusya’nın maliyeti milyarlarca doları bulacak boru hattını tek taraflı olarak inşa edemeyeceğini vurgulayan Rus lider, Güney Akım’ın Avrupalı tüketiciler açısından transit risklerini azaltan elverişli bir hat olacağını kaydetti.

Ukrayna Başbakanı Arsenıy Yatsenyuk da Kiev’de yaptığı açıklamada, doğalgaz transit anlaşması imzalanması durumunda, Rus doğalgazının Avrupa’ya geçişi konusunda garanti veremeyeceklerini hatırlattı.

Fiyat ve borç konusunda anlaşma sağlayamayan Rusya, Ukrayna’ya doğalgaz sevkiyatını askıya almıştı. Henüz borç ve fiyat konusunda uzlaşı sağlanamazken, yaklaşan kış döneminde kriz yaşanmaması için çalışmalar sürüyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kylian Mbappe ayrılığı resmen açıkladı
Kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu