Çipras'ın Rusya ziyareti AB'yi rahatsız etti

Rusya’nın başkenti Moskova’ya giden Başbakan Çipras bugün Devlet Başkanı Putin’le görüşecek. AB, ziyarete tepkili.

Çipras'ın Rusya ziyareti AB'yi rahatsız etti
Çipras'ın Rusya ziyareti AB'yi rahatsız etti
GİRİŞ 08.04.2015 12:43 GÜNCELLEME 08.04.2015 12:43

Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan 450 milyon euroluk borcunu ödemesi için verilen süre yarın dolarken, 2 günlük resmi ziyaret için dün Rusya’nın başkenti Moskova’ya giden Başbakan Çipras bugün Devlet Başkanı Putin’le görüşecek.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın AB’yi ‘korkutan’ 2 günlük Rusya ziyareti, bugün Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesiyle başlıyor.

Rusya'ya dün akşam saatlerinde inen Çipras, başkent Moskova'ya ulaştığını Twitter'dan da takipçilerine duyurdu.

Birlikte bir de öğle yemeği yiyecek olan ikilinin ekonomik ve ticari bağları güçlendirme adına 3 yıllık bir plan da dahil olmak üzere bir dizi anlaşma imzalaması bekleniyor.

MEÇHUL ASKER ANITI'NI ZİYARET ETTİ

Çipras, Putin ile görüşmesinden önce başkent Moskova'da Kremlin duvarları dışında yer alan Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bıraktı.
Yunanistan lideri, bu ziyareti sırasında attığı tweet'te şöyle yazdı: "Moskova'da faşizme karşı durup onu yenenlerle — halkın gerçek zaferi #Yunanistan"

Yardımcısı Yannis Dragasakis, Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Ekonomi Bakan Vekili Nadia Valavani ve Hükümet Sözcüsü Gavriil Sakellaridis’in eşlik ettiği Çipras ziyaret kapsamında Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ve Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Sergey Narışkin ile de bir araya gelecek.

Kommersant gazetesi tarafların doğalgaz fiyatında indirim konusunu ve gıda ambargosunu gündeme alabileceğini yazmıştı. Nitekim Rusya'nın tarım ürünleri denetleme servisi Rosselhoznadzor, 6 Nisan itibarıyla Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Macaristan'daki tarım ve gıda tesislerinde inceleme gerçekleştirileceğini duyurmuştu. Bu da, AB ülkelerine uygulanan gıda ambargosu kaldırıldığında bu ülkelere öncelik verileceği ihtimalini güçlendirmişti.

Diğer taraftan ziyaretin tarihinin, borcun ödenmesi için üzerinde mutabık kalınan son güne denk gelmiş olması, AB tarafında Rusya’nın Yunanistan’a para yardımı yapabileceği endişesine yol açmıştı.

'YUNANİSTAN MOSKOVA'DAN BORÇ İSTEMEYECEK'

Ancak Çipras ve Putin'in görüşmesinden önce basında yer alan iddialara karşın bir Yunan hükümet yetkilisi, 'borçlarını ödemek için Rusya'dan finansal yardım istemediklerini' söyledi.

Reuters haber ajansına açıklama yapan Yunan yetkili, ''Borç sorunlarımızı Euro Bölgesi içinde çözmek istiyoruz'' dedi.

Nitekim Yunan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis da Zeit Online gazetesine önceden verdiği bir demeçte, 'ülkesinin hiçbir zaman Moskova'dan finansal yardım istemeyeceğini' ifade etmişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Putin'in 5. dönemi başladı
22 yıldır çalıştığı belediyeye başkan oldu! Kazma kürek çalışmaya devam ediyor