Avrupa Parlamentosu'nda flaş 'vize' kararı!

Avrupa Parlamentosu, üçüncü taraf ülkelere uygulanan vize serbestisinin askıya alınmasıyla ilgili yönetmelikte değişikliği kabul etti.

Avrupa Parlamentosu'nda flaş 'vize' kararı!
Avrupa Parlamentosu'nda flaş 'vize' kararı!
GİRİŞ 07.07.2016 20:44 GÜNCELLEME 07.07.2016 20:46
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Yunus Emre Kabaoğlu / Haber7

AB tarafından 3. ülkelere uygulanan 'vize serbestisi'nin bazı durumlarda askıya alınmasına yönetmelik değişiyor. Avrupa Parlamentosu (AP) daha önce rapor halinde olan değişiklik yapma talebini kabul etti.

AB İLE İŞBİRLİĞİNDE AKSAMA OLURSA 'SERBESTİ' İPTAL

Buna göre; 3. ülke konumundaki bir ülke; aşırı düzensiz göç, mesnetsiz sığınma talebi ve geri kabul sisteminde AB ile işbirliği yaparsa ve daha sonra bu hususlarda aksama yaşanırsa, ilgili ülkeye tekrar vize uygulanacak.

AB'ye üye ülkeler de, bahsedilen aksama durumunda vizelerin 6 ay süreliğine tekrar yürürlüğe girmesi için Avrupa Komisyonu'nu daha kolay bilgilendirip talepte bulunabilecek. Böylece, üye ülkelerin askıya alma talepleri daha hızlı bir prosedürle mümkün olabileceği gibi, komisyon kendi inisiyatifiyle de bu kararı verebilecek.

TÜRKİYE'Yİ DİREKT İLGİLENDİRİYOR

Bu değişiklik Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Türkiye için Avrupa ülkelerine vize serbestinin 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Ancak Avrupa tarafından gelen 'terörle mücadele yasası'nın değiştirilmesi talebi, Türkiye'de tepkiyle karşılanmış ve uygulamanın ertelenmesine sebep olmuştu.

Bu anlaşmazlığa rağmen Türkiye ile AB arasında yapılması beklenen vize serbestisi göz önüne alındığında AP'nin kararı Türkiye'yi direkt olarak ilgilendiriyor. AB, vizeler ve göçmenler konusunda Türkiye ile anlaşması ve daha sonra üye ülkelerden birinin göçmenler konusunda bir aksama yaşandığına kanaat getirmesi halinde serbestiyi 6 ay süreyle askıya alabilir. 

'AB DE TÜRKİYE İLE ÇALIŞMAK İSTİYOR'

Alınan karar, Türkiye'yi ilgilendirdiği gibi AB için de yol haritası niteliğinde. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Haber7 yazarı Taha Dağlı, ''Kabul edilen değişiklik daha önce rapor halindeydi. Değişikliği kabul edilmesi gösteriyor ki, Avrupa Birliği de göçmenler konusunda Türkiye ile çalışmak istiyor.'' şeklinde konuştu.

YENİDEN VİZE UYGULANMASI İÇİN BELİRLENEN ŞARTLAR

Öte yandan askıya alma kararının uygulanabilmesi bazı şartlara bağlandı.

Yoğun göç ve sığınma talebi alan AB üyesi ülkeler "İç güvenlik ve kamu düzenimiz tehdit altında" dediğinde, Avrupa Polis Teşkilatı Europol ve üye ülkelerin raporları belirleyici olacak. Eğer raporlar üye ülkenin iddasını desteklerse, buna sebep olan 3. ülkeye tekrar vize uygulanacak.

Yine bahse konu 3. ülkedeki insan hakları ve sosyal durum da, 'yeniden vize uygulanması' konusunda göz önünde bulundurulacak.

İNGİLTERE VE İRLANDA DETAYI

Vize serbestisinin askıya alınmasıyla ilgili karar İngiltere ve İrlanda’yı kapsamayacak.

YORUMLAR 24
  • Ozan elazıg 7 yıl önce Şikayet Et
    Vıze ıstemıyoruz reıs boş ver onları reis bu bir tuzaktır reıs bız boyle iyiyiz
    Cevapla
  • Kurt 7 yıl önce Şikayet Et
    ab vizesine ihtiyacımız yok. Biz neden vize uygulamıyoruz.
    Cevapla
  • mad 7 yıl önce Şikayet Et
    Gurcistan ,Kosava,Arnavutluk bunlara vize serbesligi bugun tanindi. Bu gavurlarin bize inadi var.Bu uc uklke hic biri Turkiye kadar ilskisi yok AB ile.Bunlar hala Kanuni zamanindan kalan korkulari ile yasiyorlar.
    Cevapla
  • mehmet serif 7 yıl önce Şikayet Et
    Ekonomisi bitmek uzere olan avrupaya rest cekemeyecek kadar cesaretsisiz halbuki onlar bizim pesimize dusecekken biz düsuyoruz girmiyorum de baglarini kopar bak neler oluyor haaa aksimi oldu olsun kaybedecek biseyimizmi var ????
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    AB bize ihtiyacı yok yıllardır böyle kandırıldık olsaydı alırlardı bak Ukrayna ve Gürcü Nasıl aldı bize kimsenin ihtiyacı yok bence başka söz bulalım yıllardır aynı masal aynı çocuk masalı gibi
    Cevapla
  • Coskun 7 yıl önce Şikayet Et
    bizim ihtiyacimiz yok, sen bu avrupayi bu kadar kafana takma, elin avrupalisi senin ulkende yerlesik duzene gecti....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail Savunma Bakanı Gallant'tan Refah hakkında skandal açıklama
Bu soykırım değil de ne?Sorusunu soran sanatçının klibi dünyada ses getirdi