Mattis ile Bakan Işık görüşecek

Pentagon'un yaptığı açıklamaya göre, ABD Savunma Bakanı Mattis ile mevkidaşı Fikri Işık önümüzdeki hafta görüşecek.

GİRİŞ 19.06.2017 21:41 GÜNCELLEME 20.06.2017 09:27
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in önümüzdeki hafta Avrupa’da Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile görüşeceğini ve Mattis’in geçen perşembe günü de Işık’a PYD/PKK’ya sağlanan silahlarla ilgili detaylı bir mektup yolladığını açıkladı.

Washington'da Ulusal Basın Kulübünün öğle yemeğine katılan Dunford, PYD/PKK'ya verilen silahlar ve bu hususta Ankara'nın tepkisine yönelik açıklamalarda bulundu.

TERÖR ÖRGÜTÜ YPG'YE SİLAH VERİLMESİYLE İLGİLİ SORU

Dunford, "ABD, Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü gruplara binlerce hafif ve ağır silah veriyor. Bu silahların DEAŞ ile mücadeleden sonra 65 yıllık NATO ortağınıza dönmeyeceğini nasıl temin ediyorsunuz?" şeklindeki bir soruya, ABD’nin Türkiye ile stratejik ilişkilerini devam etmeye odaklanmış olduğunu belirtti.

"YAPTIKLARIMIZI RUTİN BİR ŞEKİLDE RAPOR EDİYORUZ"

Son 12 ay içerisinde Türkiye’ye dokuz kez seyahat ettiğini ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile son bir yıl içerisinde 15 defadan fazla görüştüğünü aktaran Dunford şöyle devam etti:

"Biz onlara (DEAŞ’a karşı) operasyonumuzun kilit unsurlarından birinin, görevimizi Türkiye ile ilişkilerimizi bozmadan tamamlamak olduğunu aktardık. Dolayısıyla Türklerle masaya oturduk ve kaygılarını gidermek için çok sıkı bir çerçeve hazırladık. Raporlama konusunda şeffafız. Yaptıklarımızı onlara tam olarak rutin bir şekilde rapor ediyoruz. Verdiğimiz silah tipleri ile ilgili şeffafız ve Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) verdiğimizi silahların sadece ve sadece Rakka operasyonu için verildiğini ve Türkiye’ye geçmeyeceğini denetlemek üzere mekanizmalar kurduk. Dolayısıyla bu konu bizim için oldukça önemli ve stratejik bir konu. Bunun farkındayız."

PYD/PKK’ya verilen silahlar konusunda Bakan Mattis ve Bakan Işık arasında görüşmelerin söz konusu olduğunu aktaran Dunford, kendisinin de Orgeneral Hulusi Akar ile rutin bir şekilde görüştüğünü vurguladı.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA GÖRÜŞECEKLER

Dunford, “Bakan Mattis önümüzdeki hafta Avrupa’da Türk mevkidaşı ile bir kez daha görüşecek ve bu konu üzerinden tekrar geçecek. Geçen perşembe günü de Türk mevkidaşına rutin bilgi vermek amacıyla detaylı bir mektup yazdı.” dedi.

Dunford ayrıca, ABD’nin Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı ile Merkez Kuvvetler Komutanlığının Ankara’daki temsilcilerinin de Türkiye’nin kaygılarını azaltmak üzere mevkidaşları ile çok sıkı bir temas halinde olduğunu kaydetti.

YORUMLAR 51
  • kemal 6 yıl önce Şikayet Et
    katil ABD hiç bir zaman büyük devlet olamadı hep karanlık gizli terör örgütleriyle işbirliği halinde yada dost gibi görünüp o ülkede suni hayali terör örgütü kurdurarak kaos ve kargaşa çıkartmak sonrada kendine muhtaç ederek o ülkeyi işgale soyunan terörist yapıdır ama yıkılması dağılması yakındır allahın gazabı üzerlerinde milyonlarca masum insanları kanları ellerine bulaşmıştır yakındır parçalanacaktır yok olacaktır
    Cevapla
  • Realist 6 yıl önce Şikayet Et
    abd nin hiçbir devlet adamının Türkiye topraklarına alınmaması Ülkemizin her daim menfaatinedir. pkk nın avrupada haraç toplamasıyla abd nin arap ülkeleri ve diğer dünya devletlerinden haraç alması arasında fark yoktur. Ozaman abd topluluğunu devlet olarak kabul etmememiz en doğrusu olur.
    Cevapla
  • Realist. 6 yıl önce Şikayet Et
    Son söz : abd nin artık devlet olma vasfını yitirdiğini, halkının başındaki lerin aldıkları karar ve uygulamalarla pkk yı örnek aldıklarını söyleyebiliriz.. Buda bir devletin yok oluşu veya Terör devleti olması demektir. Tıpkı Pkk nın avrupa devletlerinden rüşvet topladığı gibi bu topluluk da katardan, arabistandan vb. ülkelerden haraç alıp terör estirerek hayatta kalmaya çalışıyor. Bu da dünya için tehlike oluşturmuktadır. endişe liyiz.
    Cevapla
  • babacan 6 yıl önce Şikayet Et
    Eğer biz hala ABD.nin yalanlarına inanacak kadar safsak her şeyi hakkediyoruz demektir. Asıl hedefin Türkiye olduğu meydandadır. Bizim sınırlarımızın batıda Saray-Bosnadan doğuda Afğanistana kuzeyde Kırımdan güneyde Yemene kadar uzandığını bilmemiz gerek.Bu bölgedeki gelişmeler Türkiyeyi hem tarihi .hem ekonomik hem askeri hem coğrafi hem de istikrarımız açısından hayati bir öneme sahiptir.Elin köpekleri bu bölgeleri ele geçirip Türkiyenin kollarını ve kanatlarını koparıp yok etmek istiyorlar.
    Cevapla
  • H.B.V 6 yıl önce Şikayet Et
    babacan kardeş haklı? Şu an karşımızda Türkiyeye karşı yapılan saldırılarda Devletin değil?,Hükümetin değilde ABD,nin,Batının ve onların köpekleri Fetö,Pkk ,nın yanında olan,destek olan,Vatan haini Casuslar için,Teröristler için Adalet yürüyüşü yapan Siyasiler varken Türkiye daha çok darbe tehlikesi geçirir!.
    Cevapla
  • H.B.V 6 yıl önce Şikayet Et
    Sağ Sol kavgası yapan zihniyetler Teröristleri koruyan?,Teröristler için Adalet yürüyüşü yapan, hazır Silah gücünü kendisi yapmaya kalkan,Türkiyeyi yükseltmeye çalışan Hükümeti Gezi parkı,15 Temmuz ile yıkmaya,engellemeye kalkan ABD ve Batıya hizmet eden Muhalefet ile nasıl Olacak bu Uçak gemileri,Nükleer denizaltı?.
    Cevapla
  • Adiga81 6 yıl önce Şikayet Et
    ABD nin yalanlarına inanan yok. Ama yapabileceğimiz birşey de yok. Adamlar sığır gibi. Kendi bildiklerini okuyorlar. Yıllarca sağ sol kavgası yapacağımıza yapsaydık uçak gemisini, nükleer denizaltıyı, bi dakka birader derdik. Kendi ordun hükümete darbe yapmaya çalışırken seni kimse ciddiye almaz.
    Cevapla
  • TÜRK 6 yıl önce Şikayet Et
    Hikaye hikaye biz neyi bekliyoruz anlamıyorum anlaşma manlaşma yok Bam Bam bam o kadar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Guterres: Refah'a yapılacak bir saldırı insani bir kabus olacaktır
Türkiye ve Almanya'dan İsrail'e uyarı niteliğinde açıklama