İran'da kılıçlar çekildi! Halk sokağa indi

İran'da başkenti Tahran dahil birçok şehirde hükümeti protesto eden binlerce kişi, ekonomik krizi protesto etmek için sokaklara döküldü. Öte yandan, İran Lideri Ali Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, İran'daki mevcut duruma ilişkin ''Hükümet olmazsa ülke daha iyi yönetilecek'' dedi.

GİRİŞ 26.06.2018 14:40 GÜNCELLEME 26.06.2018 17:16
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

İran polisi, Meclis'e yürüyen göstericilere gözyaşartıcı gazla müdahale etti. Protestolar, 2012 yılından bu yana Tahran'da görülenlerin en büyüğü.

"Diktatöre ölüm" sözleri de atılan sloganlar arasındaydı. Ancak polis, göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Zaman zaman eylemcilerle polis arasında arbede yaşandı. Meclis başkan yardımcısından hükümete OHAL çağrısı geldi.

İran'da gösteriler bazı bölgelerde çatışmalara dönüşmüş durumda.

İran'ın para birimi riyal değer kaybetti; dolar, kısa süre içinde 4 bin tümenden 7 bin 500 tümene kadar yükseldi. Buna, nükleer anlaşma ile ilgili belirsizlik ve Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'a yaptırımları yeniden başlatacak olması yol açtı.

BBC Farsça, bu gösterilerin sonunda hükümetin değişmesine ve İran'ın diğer ülkelerde nükleer anlaşma üzerinde müzakerelere başlama kararı almasına neden olduğunu söylüyor.

RUHANİ'YE ÇOK SERT ELEŞTİRİ

İran basınında yer alan haberlere göre Safevi, İran'daki mevcut hükümetin ülkeyi yönetme şeklini eleştirdi.

Hükümetin halkın sorunları ile ilgilenmediğini ve bunun da halkta birtakım rahatsızlıklara neden olduğunu söyleyen Safevi, bazı grupların bu durumu rejim karşıtı protestolara dönüştürme çabası içine girdiğini ifade etti.

 

 

"ÜLKE RAHATSIZ"

Tahran'daki esnafın ülkedeki döviz kurunda meydana gelen artış ve hayat pahalılığını protesto etmek için kepenk kapatmasına da değinen Safevi, ''Çarşı esnafının tepkisi, ülkedeki rahatsızlığı gösteriyor" diye konuştu.

"SEN OLMAZSAN ÜLKE DAHA İYİ YÖNETİLİR"

İran'ın ekonomik, kültürel ve toplumsal sorunlarla karşı karşıya kaldığını dile getiren Safevi, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin başında bulunduğu hükümeti hedef alarak, ''Hükümet olmazsa ülke daha iyi yönetilecek gibi görünüyor'' dedi.

"HAMANEY DESTEK VERMEDİ"

Safevi, İran'ın Batı ile yürüttüğü nükleer müzakerelere ilişkin ise ''Hamaney, müzakereleri desteklemedi ancak İran anayasasına bağlılığı gereği Ruhani hükümetine müzakereler için izin verdi'' ifadesini kullandı.

İRAN'DA BÜYÜK PROTESTOLAR YAPILIYOR

Başkentteki "Tahran Büyük Çarşısı"ndaki esnaf ekonomik sorunları protesto etmek için dün kepenk kapatmıştı.

İran'da doların kısa süre içinde 4 bin tümenden 7 bin 500 tümen seviyelerine kadar yükselmesi üzerine, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümeti nisan ayında doların 4 bin 200 tümene sabitlenmesi kararı almış ve serbest piyasada alım satımı yasaklamıştı. Bankalarda resmi kur üzerinden işlem gören dolar, serbest piyasada 8 bin 500 tümen seviyesinde kaçak yollardan işlem görüyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen ay nükleer anlaşmadan çekildiği ve yeni yaptırımların uygulanacağını açıklaması İran piyasalarını olumsuz yönde etkilemişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 63
  • ihsan 5 yıl önce Şikayet Et
    iran suriye ırakta döktüğünüz Müslüman kanının cezasını çekeceksiniz bu daha iyi günleriniz
    Cevapla
  • mesuut 5 yıl önce Şikayet Et
    bizde de dolar yükseldi ama ver mehteri.
    Cevapla
  • İsmail 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu molla rejimi yıkılsın iran halkı demokratik hakkını alsın türkiye iran halkının yanında olsun doğru olan budur.
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Iran bizim düşmanımızdır. Bu ıran liderleri herzaman pkk yi korudular. Pkk karti bize kullanmak için. Iranin işine gelirse pkk ya silah ve para yardimi yapiyorlar cunku turkiyeyi bilmek icin ve zayif yapmak için.
    Cevapla
  • Akıllı olun 5 yıl önce Şikayet Et
    İRanın terörü desteklediği yok kime göre neye göre terör destekliyor. Sen sunniysen adam şii yi koruyor. Ortalığı karıştıran batı ama alet olan hepimiziz kusura bakmayın ben akpli ve sunniyim. İran ın terörist ilan edilmesinin tek nedeni kendi silahını yapması nukleer gelişimi aracını yapması vs. Az biraz sağınıza solunuza bakın aynı durumu bizde yaşıyoruz. İranla her konuda ortak ilerlemeliyiz başka kurtuluşu yok bu işin.
    Cevapla
  • Gerçekler 5 yıl önce Şikayet Et
    İyi güzel anlatıyorsun ama unuttuğun şu ki boşa anlatıyorsun. Eğer bu anlayışı benimseyen kapasite olsaydı şu müslüman ülkelerde, şuan dünyada müslüman ülkelerin durumu çok daha farklı olurdu. Müslüman ülkelerin çoğu cehalet ile besleniyor. Boşa demiyorlar eğitim eğitim eğitim. Bizlerdeki eğitim anlayışı ilk 12 sene ve üniversiteden ibaret. Boş eğitim.
    Cevapla
  • Ali Dag 5 yıl önce Şikayet Et
    iyi özetledin kardeş... burada yine ab abd darbe senaryo kokuyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı