İran nükleer anlaşmayı kısmen askıya aldı

İran Ulusal Güvenlik Konseyi'nin kararı ile İran, nükleer anlaşmanın bazı taahhütlerini resmen durdurdu.

 İran nükleer anlaşmayı kısmen askıya aldı
İran nükleer anlaşmayı kısmen askıya aldı
GİRİŞ 15.05.2019 08:43 GÜNCELLEME 15.05.2019 09:10
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı (ISNA),İran'ın, Ulusal Güvenlik Konseyi kararı ile nükleer anlaşmanın bazı taahhütlerini resmi olarak askıya aldığını duyurdu.

 

 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçtiğimiz hafta 60 gün sonra İran'ın nükleer anlaşmayla uygunluk konusunda küçülmeye gidileceğini, uranyum zenginleşme seviyesini artıracaklarını söylemiş, nükleer anlaşma tekrar BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilirse sert yanıt vereceklerini, Tahran'ın nükleer uzlaşma konusunda hazır olduğu yönünde uyarıda bulunmuştu.

İRAN ANLAŞMANIN 26 VE 36'INCI MADDESİNE DAYANIYOR 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015'te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma,Tahran'a yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürme hakkı veriyor. Anlaşma çerçevesinde İran, en çok 300 kilogram uranyumu elinde tutabiliyor. 

Anlaşma İran'a 300 kilogramın üzerindeki uranyumu uluslararası piyasada satarak karşılığında doğal uranyum alabilme imkanı tanıyor.

İran ayrıca anlaşmaya göre, ağır su stokunu 130 tonun altında tutmak zorunda ve aşımı halinde ülke dışına çıkarmakla yükümlü bulunuyor.

İran, nükleer anlaşma metninde, "Yaptırımların geri getirilmesi halinde ya da taraflardan birinin anlaşmadaki sorumluluklarını yerine getirmediği durumda İran'ın nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerini tamamen ya da kısmen durdurabileceğini" ifade eden 26 ve 36'ncı maddeyi esas aldığını belirtiyor.

ABD yönetimi, nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'de tek taraflı çekilerek İran'a yönelik yaptırımları geri getirmişti. 

ABD TEK TARAFLI ÇEKİLMİŞTİ

Washington yönetimi, İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'de tek taraflı çekilmişti.

ABD'nin anlaşmadan çekilerek yaptırımları getirmesinin ardından Tahran yönetimini nükleer anlaşmada tutmak isteyen AB, İran'la ticareti kolaylaştırmak ve Avrupalı şirketleri ABD'nin yaptırımlarından korumak için INSTEX adlı ödeme mekanizmasını devreye sokmuş ancak mekanizmanın sadece ilaç ve gıda ticaretini kapsayacağı açıklanmıştı.

İran nükleer anlaşması, ABD Başkanı Donald Trump'ın Mayıs 2018'de anlaşmadan çekildiğini ve İran'ın nükleer programı nedeniyle yaptırımların yeniden devreye girdiğini açıklamasıyla tehlikeye girmişti. Ancak Rusya, Çin, Fransa, Almanya ve İngiltere de dahil olmak üzere anlaşmaya katılan diğer ülkeler, ABD'nin Tahran'a tek taraflı olarak getirdiği kısıtlamaları eleştirerek, İran Nükleer Anlaşmasına bağlı olduklarını açıklamıştı.

YORUMLAR 27
  • MsK 4 yıl önce Şikayet Et
    oyun buyuk ve gercekten bu oyunda kim dusman kim dost belli degil fakat iki fil tepisecek gibi
    Cevapla
  • ^ ^. The 4 yıl önce Şikayet Et
    DIYELIM  ki komsunuz bir tilki o komşu tikiye Çakal Sürüsü saldırıyor herhalde seyredip sevimezsiniz çünkü o Çakallar sonra size de saldirabilir. Tilki = iran. . Çakallar =  amerika  emperyalist güçler ise.
    Cevapla
  • ugur Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Halen bazı yorumcular ABD'nin saldırmasından bahsediyor. SAKIN inanmayın bunlara! PSiKOLOJiK saldirilar bunlar. Abd böyle birșeyi bașaramaz. Atin bunu kafanizdan. Abd bir hic. Hep show.
    Cevapla
  • Savaşçı 4 yıl önce Şikayet Et
    yanlış düşünüyorsun araplarda böyle düşünüyordu halleri ortada, istilacı bir kavim var malesef bizden yüz değil binlerce kat daha güçlü hazırlıklı olmalıyız güçlü olmalıyız zira sen daha bu istilacı kavmin eski silahlarını kullanıyorsun kendin yapamıyorsun bile yani , kısaca atıp tutmakla nutukla olsaydı bu işler Araplar dünyanın dibi değil lideri olurlardı
    Cevapla
  • orhan 4 yıl önce Şikayet Et
    dünyada tüm dengeler bozuldu.şimdi dünya sol tarafı çökük bir vaziyette normal dönüş yönünün tersine dönüyor...
    Cevapla
  • Adil 4 yıl önce Şikayet Et
    Asıl hedef turkiye .s 400 ler .gelmeden .iran bahanesiyle... akdenize ...indiler. ani bir donusle .bize ...saldırabilir .bu kel aynak surulerib...taaruza .hazır olmalı .milletimiz .ve asil .ordumuz ...tedbirler ....alınsın .......
    Cevapla
  • MsK 4 yıl önce Şikayet Et
    cok dogru
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum. Hedef Türkiye uyanık olmamız lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi
Başıboş köpek saldırıları devam ediyor! Yaşanan son Aydın'dan...