Osmanlıca zorunlu ders oluyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen "19. Milli Eğitim Şurası" 3. gün çalışmalarını tamamladı.

Osmanlıca zorunlu ders oluyor
Osmanlıca zorunlu ders oluyor
GİRİŞ 05.12.2014 01:10 GÜNCELLEME 05.12.2014 02:47
Bu Habere 116 Yorum Yapılmış

Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonda, Osmanlı Türkçesi'nin zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması benimsendi.

Antalya'da düzenlenen şurada, "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri", "Öğretmen Niteliğinin Arttırılması", "Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" ve "Okul Güvenliği" konularının ele alındığı komisyonlar, 3. gün çalışmalarını sonlandırdı.

Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonun, öğleden sonraki oturumunda, lise kademesine ilişkin öneriler ele alındı.

Öğrencinin bir haftada aldığı toplam ders sayısının çeşit olarak azaltılması amacıyla derslerin bir kısmının dönemlik olarak uygulanması; dil ve anlatım dersi ile Türk edebiyatı dersleri birleştirilerek, "Türk dili ve edebiyatı" dersi olarak verilmesi; gerekli yasal düzenlemeler yapılmak suretiyle sağlık bilgisi dersi ile trafik ve ilk yardım derslerinin içeriklerin sadeleştirilerek ilgili derslere dağıtılması; bütün ortaöğretim kurumlarında haftalık ders saatinin azaltılması önerileri benimsendi.

Osmanlı Türkçesi zorunlu ders olsun önerisi

Osmanlı Türkçesi'nin liselerde zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması önerisi oy çokluğuyla kabul edildi.

Önerinin görüşülmesi sırasında bazı katılımcılar, Türk halkının kendi dedesinin mezar taşını okuyamayan tek millet olduğunu ve toplumda Osmanlı Türkçesi'ne bir talep bulunduğunu ifade etti. Aleyhte söz alan katılımcılar ise tarihi metinlerin okunmasında sorunlar yaşandığını, ancak tarihe merakı olan öğrencilerin bu dersi seçmeli olarak alması gerektiğini söyledi.

Komisyonda, genel ortaöğretim kurumları (Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi) tek bir okul çatısı altında birleştirilip farklı program türlerinin uygulanabilmesi konusunda tartışmalar yaşandı. Bazı katılımcıların, genel liselerin Anadolu Liselerine dönüştürüldüğü hatırlatarak, bu dönüşümden verim alınamadığını ifade etmesi üzerine öneri oy çokluğuyla reddedildi. Katılımcılar önerinin kabul edilmemesini alkışladı.

Liselerde hazırlık sınıfı uygulamasına son verilmesi önerisi de oy çokluğuyla reddedildi. Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde "Alevilik" konusunun ele alınması önerisi de daha önce bu konunun görüşüldüğünün belirtilmesi üzerine, gündeme alınmadı.

Okul bütçeleri oluşturulması önerisi kabul edildi

Eğitim yöneticilerinin niteliğinin arttırılması komisyonunda ise okul müdürlerinin ve müdür yardımcılarının seçimi, atanması, eğitimi gibi konular üzerinde üyelerin müzakereleri sürdürüldü.

Genel bütçeden pay ayrılarak okul veya kurum bütçesi oluşturulması, okul veya kurum yönetimince bunun etkili kullanımını sağlayacak, bütün gelir ve harcamaların yasal güvence altına alınması; lisansüstü programlarda okul kademelerine özgü programlar açılması (Özel eğitimin yönetimi, mesleki teknik eğitimin yönetimi, ilköğretim yönetimi, ortaöğretim yönetimi, yükseköğretimin yönetimi gibi). Tezsiz yüksek lisans programında olduğu gibi uygulamacılara yönelik olarak eğitim doktorası programı açılması önerileri benimsendi. Ayrıca, lisansüstü eğitim yapan yöneticilerin bu eğitimlerinin karşılığı, lisansüstü eğitim tazminatı olarak iyileştirme sağlanması, yönetici atamalarının eğitim öğretime başlamadan bitirilmesi önerilerinde görüş birliğine varıldı.

Öğretmenlerin niteliğinin artırılması komisyonunda ücretler gündeme geldi

Öğretmen niteliğinin arttırılması komisyonunda da öğretmenlere ödenen ücretler de gündeme geldi. Öğretmenlere, emekli olduktan sonra maaşlarının çok düşmesi sebebiyle ek gösterge verilmesi yönündeki görüşler de komisyon üyeleri tarafından tartışıldı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde görev yapan öğretmenlere de ek ücret ödenmesi yönündeki görüşler de komisyonda ele alındı.

Komisyonda ayrıca MEB'in üzerinde bir çalışma yürüttüğü rotasyona ilişkin görüşler de dile getirildi. Bu görüşler arasında öğretmenlerin teşvik edilerek isteğe bağlı olarak rotasyona özendirilmeleri yönündeki görüş öne çıktı.

Eğitim fakültelerine öğrenci alımı

Eğitim fakültelerine öğrenci alımında, aralarında uzmanların, akademisyenlerin ve sendika temsilcilerinin de yer aldığı geniş katılımlı komisyon üyeleri tarafından "mülakat" yapılması yönündeki görüşler de dile getirildi.

Öğrencilerin, öğrenimleri süresince öğretmenlik mesleğine uygun olmadıkları yönünde bir tespitin olması halinde de bu öğrencilerin üniversitelerin başka bölümlerine yatay ve dikey geçişlerinin kolaylaştırılması konusu da üyelerce ele alındı. Komisyon üyelerinden bazıları ise mülakatın yanında tezli yüksek lisansını tamamlayanlar arasından öğretmenlerin seçiminin yapılması yönünde görüş bildirirken, bazıları ise mülakatla seçime karşı görüş bildirdi.

Stajyer öğretmenlerin alanında tecrübeli bir öğretmen rehberliğinde görev yapması ve birden fazla okul türlerinde de stajlarının sağlanması yönünde görüşler bildirildi.

Komisyonda, öğretmenlerin performanslarını da dikkate alan yazılı sınava da yer verilen kariyer basamakları uygulaması da gündeme geldi.

Komisyonda, öğretmenlik mesleğine ilişkin mevzuatları birleştiren ve öğretmenlik mesleğinin uzmanlık statüsünü geliştirecek "Öğretmenlik Meslek Kanunu" çıkarılması teklifi de komisyon üyelerince tartışıldı, ancak oylama yarına bırakıldı.

Komisyonda, tartışılan tüm görüş ve öneriler yarın üyelerin oylarına sunulacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 116
  • kkkkkkkkkamuran 9 yıl önce Şikayet Et
    geçmişimizle övülmeyi bırakıp şimdiki duruma bakıp dünyaya ayak uyduracağımız yerde. daha çok gerileme dönemine gidiyoruz Osmanlı büsürü toprak elde etmiş ama son dönemlerine doğru teknelojinin gelişmesiyle güçsüzleşmiş hep orta çağdaki osmanlıyı anlatıyoruz son dönemlerdfe yaşanan osmanlıyı nedense kimse anlatmıyor ülke batma durumuna geldide padişahları kaçtı osmanlının zamanında elektirik bile yoktu radyo sadece zengin kişilerde vardı
    Cevapla
  • bahar 9 yıl önce Şikayet Et
    padişahlar değil padişah kaçmadı.tarihi iyi oku.yoksa ahirette iki elleri yakanda olur
    Cevapla
  • talat 9 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlıcayı köhneleştiren yeni Türk Cumhuriyetinin milliyetçi çalışmalarıdır... Umarım olumlu bir karar olacaktır... Artık tarihin üzerindeki tozları temizleme vakti gelmiştir... Şu anda edebiyat kitapları osmanlıcayla yazılan şiirleri sadeleştirerek veriyor...bundan sonra sınıfta sadeleştirilecektir...
    Cevapla
  • ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    osmanlı ca zor yüksek okul bitirip kullandığımız dili latin alfabesi enkolay dil düzgün okuyamıyoruz bide osman lı camı öğreneceğiz koraymı adamlar o dili 10 yılda zor öğrenmişler dayakla diğer ülkeler uzaya gidiyor biz ilerliyeceğimize da ha geri gidiyoruz şimdi biz nasıl öğrenecegimz özel ders almaklazım
    Cevapla
  • fatma 9 yıl önce Şikayet Et
    Bugün duyduğum en güzel haber hadi inşşallah...
    Cevapla
  • erdal 9 yıl önce Şikayet Et
    habere sevindim ve birkez daha gordum ki akp cumhuriyet doneminin nekadar cok sacma isi var ise hepsini tek tek temizliyor umarim bu dersde yazi da ogretiliyodur bide bu dersin ogrenci tarafindan onemsenmesi icin avrupada olan bi sistem var onu uygulamalilar avrupada olmus bi dil olan latince dersi alan cocuklara bu universite sinavina denk gelen sinavlarda ek puan olarak donuyor bizde de bu dersden yuksek not alanlara uni sinavinda ek puan verilmeli ki cocuklar bunu onemsesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi