Neşet Ertaş, üniversitede araştırma konusu oldu

AEÜ öğrencileri, 11 gazetenin Kırşehir'de toprağa verilen sanatçı Neşet Ertaş'ın cenaze törenine olan ilgisini araştırdı.

Neşet Ertaş, üniversitede araştırma konusu oldu
Neşet Ertaş, üniversitede araştırma konusu oldu
GİRİŞ 05.10.2012 13:52 GÜNCELLEME 05.10.2012 13:52

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Meslek Yüskekokulu Radyo ve Televizyon Programcılığı öğrencileri, Türkiye'nin önde gelen 11 gazetesinin, sanatçı Neşet Ertaş'ın Kırşehir'deki cenaze törenine ilgisini araştırdı.

Habercilik Dersi kapsamında yapılan araştırmada, ünlü ozan ve sanatçı Ertaş'ın 26 Eylül günü gerçekleştirilen cenaze töreninin bir gün sonrasında yayımlanan 11 gazete ele alındı.

Araştırma ile ilgili bilgi veren Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Mehmet Özdemir, 27 Eylül 2012 tarihli 11 gazetenin haber, fotoğraf, köşe yazısı, manşet, sürmanşet ve alt manşet kategorilerin değerlendirildiğini belirtti.

Neşet Ertaş'ın cenaze törenine görsel medyanın yazılı medyaya göre daha fazla önem verdiğini ifade eden Özdemir, bu haberi sadece bir gazetenin manşetine taşıdığını tespit ettiklerini vurguladı.

Türkiye için oldukça önemli olan bir sanatçının cenaze töreni ile ilgili olarak gazetelerde yayımlanan haberlerin yetersiz olduğunu ileri süren Özdemir, şunları kaydetti:

''Toplamda 11 gazete incelenmiştir. Baktığımızda gazetelerin hepsi kamuoyu tarafından yakından ilgilenilen gazetelerdir. Bu gazetelerin 27 Eylül 2012 tarihindeki toplam sayfa sayısı 308'dir. 308 sayfanın sadece 6 sayfasında Neşet Ertaş'ın cenaze törenine yer verilmiş. Bu sonuca göre Neşet Ertaş'ın cenaze töreni gazete sayfalarının sadece yüzde 2'sini işgal etmiş. Gazeteler toplamda 967 haber yayımlarken bu haberlerin sadece 24'ü Neşet Ertaş'ın cenaze töreniyle ilgili. Yine gazetelerde toplamda 946 fotoğraf yayınlanırken bu fotoğrafların sadece 39'u Neşet Ertaş'ın cenaze töreniyle ilgili. Gazetelerde 130 köşe yazısı yazılmıştır ancak köşe yazılarının sadece yüzde 5'inde Neşet Ertaş'a yer verilmiş. 11 gazetenin sadece 1'i haberi manşetten vermiş. Gazetelerde toplamda 20 sürmanşet yayınlanmasına rağmen Neşet Ertaş'ın cenaze töreni ile ilgili 3 sürmanşet yer almakta. Yine yayınlanan 52 alt manşetten 7'si Neşet Ertaş'ın cenaze töreniyle ilgili.''

Özdemir, yapılan araştırmayla, UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi olarak seçilen Neşet Ertaş'ın cenaze törenine gazetelerin göstermiş olduğu ilginin yetersiz olduğunun tespit edildiğini, gazetelerin bu ve benzeri konulara daha hassas yaklaşmaları gerektiğini savundu.

Kaynak: AA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...