'Alanya şalvarı' patentini aldı

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 17 yıldır terzilik yapan Ali İhsan Arslan, ilçenin yöresel kıyafeti 'Alanya Şalvarı'nı ve işyerinin adı olan 'Alaiye Şalvar'ın patentini alarak markalaştırdı.

'Alanya şalvarı' patentini aldı
'Alanya şalvarı' patentini aldı
GİRİŞ 09.04.2013 11:06 GÜNCELLEME 09.04.2013 11:06
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

'Alaiye Şalvar' adlı mağazasında ilçenin yöresel kıyafetlerini diken ve satan 39 yaşındaki Ali İhsan Arslan'ın, 29 Eylül 2011'de 'Alaiye Şalvar' adlı işyerine, 16 Ocak 2012'de ise ilçenin yöresel kıyafeti olan 'Alanya Şalvarı'na 'Marka Tescil Belgesi' almak için Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvurular onaylandı. Arslan, Alanya şalvarının yapıldığı 'Arap Kızı' adlı kumaşın da patentini almak için başvuruda bulundu. 

DÜNYAYA TANITACAK

Terzi Ali İhsan Arslan, Alanya'nın yöresel kıyafetini marka haline getirerek dünyaya tanıtmakta kararlı olduğunu söyledi. İlçenin kıyafet kültürünü gelecek nesillere aktarmak için çalıştığını belirten Arslan, şöyle konuştu:

"Yöresel kıyafetimiz şalvar, 6 köşeli kasket, yelek, ipek gömlek, ipek kuşak, yumurta topuk ayakkabı ve köstekli saatten oluşuyor. 'Arap Kızı' adı verilen ve pamuktan üretilen şalvar kumaşının da patentini almak istiyorum. Kışın sıcak, yazın serin tutan bu kumaşın da marka tescilini yaptırmak için 30 Ağustos 2012 tarihinde başvurumu yaptım."

Son yıllarda özellikle yeni evlenen çiftlerin yöresel kıyafetlere ilgi gösterdiğini kaydeden Arslan, “Damatlar fotoğraf çekimleri için yöresel kıyafeti tercih ediyor. Yöresel kıyafetimizin en önemli özelliği sağlıklı, rahat ve kullanışlı olmasıdır" dedi.

TURİSTLER DE İLGİ GÖSTERİYOR

Alanya'da ailesiyle birlikte tatil yapan Alman 50 yaşındaki Axel Pries ise eşinin önermesiyle ilçenin yöresel kıyafetini satın aldığını dile getirdi. Pries, "Eşimle birlikte 5 yıl önce Alanya'ya geldiğimizde yöresel kıyafetlerden almıştık. Almanya'da eşimle birlikte gezerken bu kıyafetleri giyiyoruz. Gelen bütün turistlere de giymelerini tavsiye ediyorum" diye konuştu. 

Geçmişten günümüze kına gecelerinin vazgeçilmez giysisi 'bindallı' satın alan Alman turist 46 yaşındaki Sabine Pries de yöresel Türk kıyafetlerini çok sevdiğini ve ülkesinde bu elbiselerde gezmekten zevk aldığını anlattı. 

Oğluna da yöresel kıyafetleri giydirdiğini belirten Alanyalı bahçıvan 36 yaşındaki Abdurrahman Er ise terzi Ali İhsan Arslan'ın ilçenin kıyafet kültürüne sahip çıkmasının kendisini duygulandırdığını söyledi. 

Alanya Şalvarı'nın fiyatı, kumaş kalitesine göre 20 ile 50 TL arasında değişiyor. Arap Kızı adlı kumaştan yapılan şalvar ise 50 TL'den satılıyor.


KAYNAK: DHA
YORUMLAR 1
  • Şahin 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu alanya salvarini yapan terzinin telefon numarasi yok mu ya
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Göktaş: Evlilik kredisinde ilk ödeme 21 Mayıs'ta
ABD'den ateşkes açıklaması: Anlaşmaya varamadık!