Beşar Esad hakkında suç duyurusu

Hukukçular Derneği üyesi bir grup avukat, Suriye'de yaşananlarla ilgili ''insanlık suçu'' işlediği gerekçesiyle Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed hakkında suç duyurusunda bulundu.

Beşar Esad hakkında suç duyurusu
Beşar Esad hakkında suç duyurusu
GİRİŞ 31.01.2014 15:12 GÜNCELLEME 31.01.2014 15:12
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan avukatlar adına açıklama yapan Bilal Çoban, ''Arap Baharı'' sonucu birçok Arap ülkesinde, halkın kendilerini yöneten iktidarlara karşı mücadeleye girdiği ve pek çok yönetimin el değiştirmek zorunda kaldığını söyledi.

İnsanların meşru talepleri ile başlayan bu halk hareketinin, başarıya ulaştığı ülkelerde demokrasiye geçiş için önemli bir adım olduğunu ifade eden Çoban, ''Ancak Mısır örneğinde de görüldüğü üzere halkın büyük bir desteği ile diktatörlüğü deviren ve demokratik usullerle iktidara gelen Mursi yönetimi, egemen güçlerin talepleriyle uyumlu icraatta bulunmadığı için iktidardan uzaklaştırılmıştır'' dedi.

Çoban, Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre 3 yıla yakın süredir Suriye'de devam eden iç savaşta ölü sayısının 150 bine ulaştığını, yüz binlerce insanın yaralandığını ve milyonlarca insanın da evsiz kaldığını aktararak, şunları kaydetti:

''On binlerce Suriyeli sistematik işkencelerle katledilmiş, masum kadınlar Esed'in askerleri tarafından tecavüze uğramış ve yüzlerce insan kimyasal silahlarla öldürülmüştür. Yapılan işkence ve katliamlara ilişkin her gün yeni bir fotoğraf, video ve delil ortaya çıkmaktadır. Suriye'de her 12 dakika da bir kişi şehit olurken, her 10 saatte bir kişi de hapishanelerde maruz kaldığı işkence nedeniyle hayatını kaybediyor. Yine her 10 saatte bir kişi açlıktan ve soğuktan donarak ölmektedir. Maalesef BM ve uluslararası kurum ve kuruluşlar yaşanan insanlık suçu ve dramı karşısında sessiz kalmakta ve hatta bazı büyük ülkeler kendi menfaatleri için yüz binlerce insanın ölümüne ortak olmaktadır.''

Katliamlarla, işkencelerle, kimyasal silahlar kullanılarak yüz binlerce insanın öldürülmesi suretiyle Esed rejiminin, Türk Ceza Kanunu'nun 77. maddesinde düzenlenen ''insanlık suçu''nu işlediğinin sabit olduğunu anlatan Çoban, ''Bu sebeple başta Beşşar Esed olmak üzere, bu katliama ortak olan tüm Esed rejimi yöneticileri ve askerleri hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz'' dedi.

Açıklamanın ardından avukatlar, suç duyurusu dilekçesini mahkemeye sundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • mehmet asil 10 yıl önce Şikayet Et
    Halktan biri. bütün dünya sussa Türkiye olarak hep mazlumun yanında yer alacağız. bu güveni bize veren başbakanımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Osmanlı torunları olduğumuzu bize tekrar hatırlatan Ak parti hükumetinin haklı olduğu her gün daha iyi anlıyoruz.
    Cevapla
  • naim sorguc 10 yıl önce Şikayet Et
    Avukat Kemal bey . Kemal bey ve CHPliler için avukatlık heyecanı başladı desenize...
    Cevapla
  • Mehmet ÖZTÜRK 10 yıl önce Şikayet Et
    ZALİMELER İÇİN YAŞASIN CEHENNEM. Ey kudreti sonsuz, merhameti nihayetsiz, bütün âlemlerin yegane sahibi Yüceler Yücesi Rabbimiz! Sen’in Dinine, Kitabına, Peygamberine ve masum kullarına düşmanlık besleyen cahil, kaba, insanlık ve medeniyet mahrumu, zalim bir takım insanlar, Sen’in onlara iyilikte, hayr u hasenâtta kullansınlar diye emaneten verdiğin gücü ve saltanatı, inanan insanların hukukuna tecavüz edip onlara karşı kullanıyor ve göz göre göre zorbalık yapıyorlar. ALLAHIM SEN ONLARI KAHREYLE
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yargıtay'da seçim! Erdoğan devreye girdi düğüm çözüldü! Bir isim adaylıktan çekildi
Kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu