Ermenek Maden faciası haberi, Ermenek flaş gelişme

Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazasından en son haberler. Ermenek Maden faciasıyla ilgili sıcak gelişme

Ermenek Maden faciası haberi, Ermenek flaş gelişme
Ermenek Maden faciası haberi, Ermenek flaş gelişme
GİRİŞ 31.10.2014 14:28 GÜNCELLEME 31.10.2014 14:28
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ermenek'te salı günü meydana gelen su baskınında maden ocağından kalan 18 işçiden hala bir haber alınamadı. Ermenek son dakika gelişmeleri.

ERMENEK HABERLERİ

Maden faciasıyla ilgili sıcak gelişme

Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, madende kusur atfedilebilecek sorumlular hakkında şüpheli sıfatıyla adli kontrol kararı çıkardı. Ermenek’te madende mahsur kalan 18 işçinin ailesi maden sahibi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

İşte maden ocağındaki son model medeniyet!

Zonguldak Kilimli'deki maden ocağındaki 'katır taşımacılığı' Türkiye'de tekniğin hala 200 yıl öncesinden kaldığını gözler önüne serdi.

Soma'da 301 can gitti. Gözyaşları dinmeden bu kez Ermenek'ten acı haber geldi. 18 işçi binlerce ton suyun altında kalırken Zonguldak'taki bir ocak, hala taş devrinden çıkamadığımızı gözler önüne serdi. Zira kömürlerin 200 yıl öncesinden kalan bir yöntemle yani katırlarla taşındığı tespit edildi...

200 metreye inilen kömür madenindeki ilkellik, fotoğraflandı. Herhangi bir ulaştırma sistemi bulunmayan madende, metrelerce derinliklerden çıkarılan kömürlerin küfelerle ve katır sırtında yer yüzüne çıkarılması şaşkına çevirdi. Katır fiyatlarının bin ila 3 bin lira arasında değiştiği kaydedildi. İşçilerin maaşının ise katırların değerinden düşük olması, madendeki insanlığın düştüğü hali gözler önüne serdi. 18'inci Yüzyıl'daki çalışma koşullarına benzer ilkel üretimde, son dönemde çıkarılan hiçbir yasal düzenlemeye uyulmadığı belirlendi. 

Maden şirketinden ilk açıklama geldi

Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi, Ermenek'teki maden ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin bir açıklamada bulundu.

Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'nden yapılan açıklamada, Ermenek'teki maden ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin, "İşletmekte olduğumuz maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirleri alınmış, bu zamana kadar gerekli denetimlerin hepsi yapılmış, maden ocağı hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir. Kazanın oluş nedeninin şu an itibariyle tespit edilebilmesi imkansız olmakla birlikte, içeriden kurtulan kardeşlerimizin bize verdiği bilgiye göre, doğal bir afetten bahsedilmektedir. Türkiye'nin tüm maden ocaklarında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır ki; buna devlet ocakları da dahildir" denildi.

Ermenek'te son denetimi yapan müfettiş konuştu

Ermenek'te, su baskını sonucu 18 madencinin mahsur kaldığı maden ocağındaki son denetimi yapan İş Müfettişi Erdoğan Şeker, konuştu.

Karaman’ın Ermenek ilçesinde, 18 işçinin su altında kaldığı kömür ocağında son teftişi yapan İş Müfettişi Erdoğan Şeker, Radikal’den İsmail Saymaz'a konuştu. Teftiş sonucu hazırladığı raporda, yer altı sularına ve ocağın yan ocaklarla mesafesine ilişkin riski ölçmek için gerekli ‘kontrol sondajı’nın yapılmadığını üç ay önceden haber veren Şeker, “Sondajlar yapılsaydı kazanın önüne geçilebilirdi” dedi. Şeker, Has Şekerler’de geçmişten beri bu sondajın yapılmadığını ve teftişten sonra da ihtarlarına uyulmadığını ifade etti. Şeker, “İhtarınıza uyulsaydı bu kaza önlenebilir miydi?” sorusu üzerine, “Elbette, önlenebilirdi" diye yanıt verdi. Şeker ayrıca, işçilere çelik burunlu ve dayanıklı ayakkabı verilmediği yönünde tespitte bulunduklarını kaydetti. Şener, mevzuat gereği, kapatma değil, para cezası verdiklerini ifade etti. İşte, İş Müfettişi Erdoğan Şeker’le söyleşimiz...

Geçen haziran ayında yaptığınız teftişte, ocakta ‘kontrol sondajı’ yapılmadığını tespit etmişsiniz, doğru mudur?
Doğrudur. Evet, bu tespiti yaptık.

Madende vaziyet nasıldı?

İki maden mühendisi arkadaşımla gitmiştik. Ben de heyet başkanıydım. Öyle bir tespit yaptık. Her çalışmaya başlamadan önce kontrol sondajının yapılması lazım. Aşağıda, ‘topuk’ diyorlar; diğer ocaklarla o mesafelerin zaman zaman kontrol edilmesi lazım. Güvenlik alanlarında olduğu için kontrol edilmesi lazım.

Hangi sıklıkta yapılması gerekiyor?

Öyle bir periyodu yok ama şantiye şefi ve daimi nezaretçinin kontrolünde aşağıda yer altı haritaları var, o haritalara göre üretim yapıyorlar. Topuk denilen, diğer ocaklarla oradaki et kalınlıkları (duvar mesafesi) mesafeleri ölçülmeli. Bunun bir süresi yok. Sürekli değişen bir konu…

Siz gittiğinizde ne zamandır yapılmıyormuş?

Geçmişte yapılmamış.

Hiç yapılmamış...

Tabi tabi

Bu sondajlar yapılsaydı eğer, kazanın önüne geçilebilir miydi?
Tabi tabi.

İhtarınıza uyulsaydı bu kaza önlenebilir miydi?

Tabi önlenebilirdi. Yüzde yüz diyemem ama önlenebilirdi.

Bu sondajların rapordan sonra da yapılmadığı sonucuna varıyoruz, öyle mi?
Tabi, yapılmamış.

Yeraltı suyuna yakın olduğunu öngörebildiniz mi?

Öyle bir şey yoktu. O bölgede geçmişte de öyle bir kaza olmamış. Ondan dolayı çok önceliği yoktu olayın. Biz de kestiremezdik.

Başka ne gibi eksiklikler saptadınız?

Ayakkabı yoktu mesela. Madende kullanılması gereken çelik burunlu, dayanıklı ayakkabı yoktu. Kendi kullandıkları ayakkabıları vardı.

Çalışma koşulları nasıldı?

O kadar kötü değildi. Kötü derken, yeraltı zaten... Ama ücretler düşüktü.

Neden 9 bin lira ceza kestiniz, neden kapatma kararı vermediniz?
Mevzuatımız onu gerektirdiği için... Bu, idari bir tedbirdir. O tarihte kapatma kararı verilmezdi.

Kapatmayı gerektirecek bir husus görmediniz, öyle mi?
Yok, gerek yoktu o tarihte.
Kaynak: İsmail Saymaz - Radikal

YORUMLAR 3
  • mehmed önder orcan 9 yıl önce Şikayet Et
    ermenek maden faciasinda calişan pompalari 100m de bir boruları ekleyerek birbirini destekleseler daha verimli çalişır suyu daha kisa sürede boşaltırlar.(sadece dogudaki kürtler mi rezillik cekiyor Allah Türk milletini islamdan ayırması.AMİN)
    Cevapla
  • mehmed önder orcan 9 yıl önce Şikayet Et
    ermenek maden faciasinda calişan pompalari 100m de bir boruları ekleyerek birbirini destekleseler daha verimli çalişır suyu daha kisa sürede boşaltırlar.(sadece dogudaki kürtler mi rezillik cekiyor Allah Türk milletini islamdan ayırması.AMİN)
    Cevapla
  • Akın Artan 9 yıl önce Şikayet Et
    İşcinin canı para etmiyor, sağ olsun hükümetimiz zamanında ölüsü para ediyor. Teşekkür etmek lazım. Büyük gelişme. Yeni Türkiye...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması