Orta Afrika ve Mali tezkeresi Resmi Gazete'de

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Avrupa Birliği'nin (AB) Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de icra ettiği harekat ve misyonlar kapsamında yurt dışına gönderilmesi için bir yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin kabul edilmesine ilişkin TBMM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Orta Afrika ve Mali tezkeresi Resmi Gazete'de
Orta Afrika ve Mali tezkeresi Resmi Gazete'de
GİRİŞ 27.11.2014 15:32 GÜNCELLEME 27.11.2014 15:32

Kararda, AB'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Birleşmiş Milletler Şartı'nın VII. Bölümü kapsamında, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde istikrarın yeniden tesisine ve siyasi geçiş sürecinin desteklenmesine yönelik çabalara katkıda bulunmak amacıyla "EUFOR RCA" adı altında bir askeri harekat icra etmeye karar verdiği ve harekata katkıda bulunma konusunda Türkiye'ye davette bulunduğu belirtildi.

Bu davete ilişkin Türkiye'nin, Bangui'de konuşlu Kuvvet Karargahına bir personel katkısı ile stratejik havayolu ulaştırması desteği sağlamasının öngörüldüğü belirtildi.

Kararda, AB'nin, Mali'ye ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararla "EUTM Mali" adlı bir askeri misyon kurduğu ve bu misyonun 18 Şubat 2013'te faaliyete başladığı anlatıldı.

AB'nin, "EUCAP Sahel Mali" adlı bir sivil misyon kurduğu da aktarılan kararda, bu misyonların temel hedefinin, Mali silahlı kuvvetlerine ve güvenlik güçlerine stratejik tavsiye vermek ve eğitim desteği sağlamak olarak belirlendiği, AB tarafından Türkiye'ye söz konusu misyonlara da katılım davetinde bulunulduğu kaydedildi.

Kararda, Türkiye'nin, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'deki harekat ve misyonlara katkıların modalitelerinin, 29 Haziran 2006'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği Kriz Yönetimi Harekatlarına Katılımı İçin Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Arasında Çerçeve Teşkil Eden Anlaşma" kapsamında belirlenmesinin öngörüldüğü belirtildi.

Kararda, şunlar kaydedildi

"Ülkemiz, Avrupa-Atlantik güvenliğinin bölünmezliği prensibinden hareketle Avrupa'nın güvenliğini ilgilendiren konularda gerek NATO gerek Avrupa Birliğini kapsayan bütüncül bir siyaset izlemekte ve Avrupa Birliği'nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasına, dış politika öncelikleri ve ulusal çıkarları doğrultusunda katkıda bulunmaktadır. Ülkemizin barışı destekleme harekatlarına olan yaklaşımıyla örtüşen ve Türkiye ile Avrupa Birliği'nin uluslararası ve bölgesel sorunların çözümüne yönelik ortak anlayışlarının göstergesi olan bu tür katkılar, Avrupa Birliği üyelik sürecimize de görünürlük kazandırmaktadır.

Öte yandan, Afrika'da bölgesel istikrar ve barış için tehdit oluşturan bu gibi insani ve siyasi krizlerin çözümüne ülkemizce askeri katkıda bulunulmasının, bölgede ve genel olarak Afrika kıtasında izlemekte olduğumuz faal dış politikamızın doğal bir uzantısını oluşturacağı değerlendirilmektedir.

Bu yaklaşımdan hareketle hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek üzere, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Avrupa Birliği'nin Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de icra ettiği harekat ve misyonlar kapsamında yurt dışına gönderilmesi ve Hükümet tarafından verilecek izin ve belirlenecek esaslar çerçevesinde bu kuvvetlerin kullanılması için Anayasanın 92'nci maddesi uyarınca Hükümete bir yıl süreyle izin verilmesi, Genel Kurulun 20 Kasım 2014 tarihli 17. Birleşiminde kabul edilmiştir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yargıtay'da seçim! Erdoğan devreye girdi düğüm çözüldü! Bir isim adaylıktan çekildi
İsrail'in ABD oyunu deşifre oldu! Dünyayı böyle kandıracaklar